АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Система гарантування банківських вкладів

Читайте также:
  1. A) прогрессивная система налогообложения.
  2. C) Систематическими
  3. ERP и CRM система OpenERP
  4. I СИСТЕМА, ИСТОЧНИКИ, ИСТОРИЧЕСКАЯ ТРАДИЦИЯ РИМСКОГО ПРАВА
  5. I. Суспільство як соціальна система.
  6. I.2. Система римского права
  7. II. Органы и системы эмбриона: нервная система и сердце
  8. III. Органы и системы эмбриона: пищеварительная система
  9. NDS і файлова система
  10. SCАDA-системы: основные блоки. Архивирование в SCADA-системах. Архитектура системы архивирования.
  11. V2: ДЕ 57 - Фундаментальная система решений линейного однородного дифференциального уравнения
  12. WAIS – информационная система широкого пользования

 

Гарантування вкладів певною мірою забезпечує їх ліквідність, а також сприяє запобіганню масового вилучення вкладів з банків.

Згідно з Законом України «Про банки і банківську діяльність» НБУ розробив і ввів у дію в 1996 році тимчасовий порядок формування комерційного банку фонду страхування вкладів фізичних осіб, який створився шляхом придбання банками облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на суми вкладів і передання їх на зберігання НБУ, котрий блокував їх на окремих рахунках Депозитарії НБУ.

У разі ліквідації банку передбачалося розблокувати ОВДП на відшкодування вкладів населення.

У 1998 році згідно з Указом президента «Про заходи щодо захисту прав фізичних осіб вкладників комерційних банків». Було створено Фонд Гарантування вкладів фізичних осіб.

20.09.2001 Верховна рада України ухвалила закон, а 30.08.2002 Кабінет міністрів України та Національний банк України спільною постановою затвердили «Про фонд гарантування вкладів фізичних осіб»

Всі крім ощадного банку були зобов`язані приймати учать у формуванні фонду.

Фонд зобов`язаний двічі на рік публікувати в засобах масової інформації – дані про кількість банків учасників фонду та звіт про свою діяльність.

Банки, які не виконують нормативів НБУ переводять до категорії тимчасових учасників фонду. У разі поліпшенні Фонд приймає рішення про поновлення статусу банку. У разі погіршення за рішенням адміністративної ради Фонду банк виключається зі складу учасників Фонду.

Основними джерелами формування коштів фонду є:

Початкові збори з банків у розмірі 1% зареєстрованого статутного капіталу;

Регулярні збори з банків – двічі на рік по 0,25% від загальної суми вкладів включаючи нараховані відсотки.

Спеціальні збори з банків

Кошти внесені НБУ в розмірі 20 млн.грн.

Доходи одержані від інвестування коштів фонду в державні цінні папери.

Кредити залучені від КМУ і НБУ.

Системи визначених гарантій застосовуються в тих випадках, коли обов'язок держави щодо захисту банківської системи юридичне не закріплюється і базується на основі минулого досвіду. Система визначних гарантій властива країнам, у яких офіційна процедура гарантування депозитів відображена в державних і спеціалізованих банківських і фінансових законах, або в затверджених статутах фондів страхування депозитів.

Системи із невизначеними гарантіями характеризує відсутність:

спеціального закону у вигляді юридичного зобов'язання щодо збереження вкладів у банках. На оцінювання можливої допомоги вкладникам впливають суб'єктивні чинники;

правил, які регламентують ліміти відшкодування і форми компенсацій, що дає можливість державі у випадку банкрутства провести фінансування на власний розсуд;

повноцінних фондів компенсації.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)