АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Позабалансові операції з векселями

Читайте также:
  1. А) Означення множини. Операції над множинами
  2. Балансові операції з векселями
  3. Випишіть військові операції часів Першої світової війни (укажіть хронологічні межі), які відбувалися на Україні. Зазначте час їх проведення.
  4. Грошова маса і її вимірювання. Механізм здійснення монетарної політики: регулювання обігової ставки, банківських резервів, операції на відкритому ринку.
  5. Депозитні операції комерційних банків
  6. За якого операційного процесу робочі місця розміщують за ходом технологічного процесу (предметний принцип), робочі місця спеціалізуються на виконанні однієї операції?
  7. Звернення до елементів векторів та операції з ними
  8. Звернення до елементів матриці та операції з ними
  9. Зміст, цілі, методи та інструменти монетарної (грошово-кредитної) політики. Операції на відкритому ринку, зміна облікової ставки і норми обов’язкового резервування
  10. Касові операції банківських установ
  11. Кожний ряд представляє одне з 3-бітних слів. При операції зчитування і запису завжди зчитується або записується ціле слово
  12. Комісійні операції з векселями

Розрізняють такі позабалансові операції з векселями:

1) Гарантійні;

2) Розрахункові

3) Комісійні та довірчі

Гарантійні операції супроводжуються взяттям банком на себе зобов’язань платежу за векселями з умовою оплатити векселі при настанні певних обставин і в обумовлений строк.

До таких операцій належать:

авалювання – це взяття банком на себе зобов’язань уплатити вексель повністю або частково за одну із зобов’язаних за них осіб, вексель не оплачений платником у строк. Аваль виражається словами «Вважати за аваль», «Гарантую», «Як аваліст за...» або іншими рівнозначними формулюваннями, а також підписом аваліста.

надання гарантій на забезпечення оплати векселів. Гарантія платежу за векселями – це безвідкличне забов’язання банку здійснити платіж за векселем у строк за пред’явленням вимоги.

Розрахунокві операції поділяються на:

1) Операції з оформлення заборгованості векселями:

– акцептування (надання згоди на оплату) переказних векселів банком, виданих на банк кредитором банку;

– видача простих векселів банком кредиторові банку;

– видача банком переказних векселів на боржника банку;

– видача банку простих векселів боржником банку.

2) Операції з розрахунків з використанням векселів:

– вексельний платіж банку кредитору;

– вексельний платіж боржника банку.

Виконання комісійних та довірчих операцій пов’язано з:

інкасування векселів – це виконання банком доручень своїх клієнтів – векселедержателів, щодо подання векселів і супровідних документів у строк платежу та одержання належних платежів;

оплата векселів, у яких банк є особливим платником (доміциліатом);

зберігання векселів (оригіналів, копій і примірників);

купівля, продаж і обмін векселів за дорученням клієнтів.

Векселі подаються для авалювання самим клієнтом або іншою особою (векселедержателем) разом із реєстром векселів, пред’явле­них для авалювання, щонайменше у двох примірниках. При прийманні реєстрів банк перевіряє відповідність даних пред’явника і реквізитів векселів.

У разі ухвалення банком позитивного рішення про авалювання всіх або окремих векселів на кожному реєстрі розраховується сума нарахувань, які має сплатити клієнт, а з останнім укладається договір про авалювання, якщо він до цього ще не був укладений.

Сума, яка має бути нарахована на користь банку як плата за надання авального кредиту, обчислюється на підставі процентної став­ки банку. Крім процентів, за іногородніми авальованими векселями можуть утримуватися комісія, дамно і порто. Також банк може утримувати з позичальника комісію за зобов’язання надати авальний кредит.

При настанні строку платежу векселедержатель може звернутися з вимогою про платіж за векселем до банку-аваліста, якщо вексель не був оплачений або був оплачений частково.

Також банк може сплатити векселедержателю проценти і пеню на повну суму векселя, витрати на опротестування, відсилання повідомлень та інші витрати, якщо вимога про такі пред’явлена банку векселедержателем або надписувачем, який оплатив вексель у порядку регресу.

Банк не зобов’язаний відшкодовувати векселедержателю витрати на опротестування, якщо векселедавець (трасант) або ж він сам зняли з себе відповідальність за такі витрати (зокрема, застереженнями «Оборот без витрат», «Без протесту» або іншими рівнозначними).

Відповідальність банку як аваліста припиняється у разі:

1) оплати векселя платником;

2) оплати векселя особою, яка поставила свій підпис раніше позичальника;

3) закінчення строку позовної давності проти банку-аваліста.

 

 

Лекція 4.2 Довірчі та комісійні операції банків з векселями

 

План

1. Комісійні операції з векселями

2. Довірчі операції з векселями

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)