АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні теоретичні положення. 7.3.1 Механізм абразивного зношування

Читайте также:
  1. I. Основні риси політичної системи України
  2. IX. У припущенні про розподіл ознаки по закону Пуассона обчислити теоретичні частоти, перевірити погодженість теоретичних і фактичних частот на основі критерію Ястремського.
  3. Б) Основні властивості операцій над множинами
  4. Бази даних, їх призначення та основні елементи.
  5. Бюджетна система України: основні характеристики
  6. Взаємне положення двох прямих.
  7. Взаємне положення прямої та площини.
  8. Виникнення економічної теорії та основні етапи її розвитку.
  9. Вкажіть базове положення генезису організації
  10. Вплив параметрів технічного стану і ТО на собівартість сільськогосподарської продукції та основні техніко-економічні показники використання МТП
  11. Глава 12 ОСНОВНІ ТЕОРІЇ ДЕМОКРАТІЇ
  12. ДЕМОКРАТІЯ: ПОНЯТТЯ ТА ОСНОВНІ ЗАСАДИ

7.3.1 Механізм абразивного зношування.

Абразивне зношування – це механічне зношування матеріалу в результаті, в основному, ріжучої або дряпаючої дії на нього твердих частинок, що знаходяться у вільному, напівзакріпленому або закріпленому стані. Цей процес спостерігається в чистому виді в лабораторних умовах, при шліфуванні матеріалів, роботі плугу, ківша екскаватора, який переробляє піщаний грунт, або в якості складової змішаного зношування, коли поєднується декілька видів процесів зношування.

Абразиви – це частинки, дрібні куски або крупний моноліт різних матеріалів природного або штучного походження, які мають високу твердість, що, звичайно, перевищує твердість взаємодіючої з ним поверхні.

Природними абразивами є піщаник, корунд, наждак, кварц, алмаз і інші матеріали, що зустрічаються у вигляді пилу, піщаника, грунту, гірської породи. Штучні абразиви випускаються промисловістю у вигляді порошків, абразивних крупів, шкурок і інших видів виробів. Матеріали абразивів: оксиди, карбіди, бориди, нітриди, штучний алмаз і інші. Абразивом можуть бути також метали і сплави, наприклад, продукти зношування елементів пар тертя, які у процесі роботи наклепуються і набувають значної твердості.

Абразив має властивість дряпаючої або ріжучої дії при виконанні наступної умови

Нa/Hм>F1 ,

0,7<F1<1,1

де На і Нм –твердість абразивних частинок і зношуваного матеріалу.

Вплив твердості абразиву На на зношування матеріалу з твердістю Нм описується S-кривою (кривою Вааля) (рисунок 9.1), на якій можна виділити три зони. В зоні І, відповідної умові На/Hм<F1, абразивне зношування не відбувається, хоч знос матеріалу можливий. В цій області реалізуються інші механізми зношування, наприклад, втомні, які характеризуються значно меншою інтенсивністю.

У зоні ІІ, обмеженій умовою F1<Ha/Hм<F2,1,3<F2<5,5, відбувається абразивне зношування, величина зносу, при якому залежить від співвідношення На/Hм. Механізм зношування полягає у впровадженні абразивної частинки в матеріал; відносного переміщення частинки, яке супроводжується дряпанням: утворенням внаслідок відтиснення перед і по боках абразивної частинки валиків, які відділяються від основного матеріалу, внаслідок багатократного передеформування при взаємодії з іншими абразивними частинками.

У зоні ІІІ, де На/Hм>F2, знос буде великим стабільним і не залежним від співвідношення На/Hм, механізм зношування – відділення частинок матеріалу внаслідок мікрорізання або викришування матеріалу.

Аналіз S-кривої показує, що суттєве зношування спостерігається тільки в зонах ІІ і ІІІ, де абразивна дія обумовлюється пластичним відтисненням матеріалу рухомим абразивом або його ріжучою дією. При цьому більш інтенсивно відбувається процес зношування при різанні (сколюванні) і менш інтенсивно при пластичному деформуванні.

Умова різання, тобто переходу від пластичного деформування до зрізу мікростружки матеріалу. Критичне значення цієї величини вираховується за формулою

(7.1)

де h - глибина впровадження частинки в поверхневий шар;

R - радіус виступу (рисунок 7.2) частинки;

- величина дотичних напружень на фрикційному контакті.

σТ - межа текучості;

Інтервали значень F1 і F2 залежать від виду абразивного зношування, фізичних характеристик зношуваного матеріалу і властивостей абразиву. Наприклад, при зношуванні закріпленим абразивом другій зоні відповідає умова 1,3<F2<1,7, а при ударно - абразивному зношуванні з малими енергіями удару – F2=5,5.

Для орієнтовної оцінки абразивної здатності абразиву або стійкості матеріалу проти абразивного зношування застосовують також обернене значення величини НаМ – коефіцієнт твердості КТ

(7.2)

При значеннях КТ<0,6 відбувається інтенсивне абразивне зношування. У випадку, коли КТ>0,6, тобто, коли твердість абразивних зерен відносно низька, відбувається різке збільшення зносостійкості матеріалів.

У таблиці 7.1 приведені значення твердості абразивів різного походження.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)