АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Згортальні двійкові коди

Читайте также:
  1. Двійкові матричні коди

Згортальні (рекурентні, ланцюгові) коди належать до класу неперервних, оскільки як операції кодування, так і операції декодування здійснюються неперервно над послідовністю символів, яка не поділяється на блоки. Кожні n символів складаються, як і в інших кодах, з m інформаційних і k перевірочних. Перевагою кодів є можливість виявляти і виправляти групові спотворення.

Ці коди можуть мати різну надлишковість, але найпростіше вони реалізуються при m = k, тобто коли n = m + k = 2 m = 2 k, а відносна швидкість передачі дорівнює

R = m / k = m /2 m = 0,5.

У цьому випадку перевірки створюють послідовно пов’язані ланцюги, що й відображено в одній із назв коду «ланцюговий».

Згортальні (рекурентні, ланцюгові) коди використовуються для кодування неперервної послідовності двійкових символів шляхом уведення в цю послідовність спеціальних перевірочних символів. Наприклад, для кожного інформаційного символу вихідної послідовності (а), які є рознесеними між собою на крок додавання (кодування, перемежування) λ,формується один спеціальний перевірочний символ(п).

Передавання Приймання
і т. д.  

 

Передаються перевірочні символи з певною затримкою відносно інформаційних. На боці приймача із інформаційних символів () формуються нові перевірочні, які на відміну від перевірочних символів , які прийнято, називаються контрольними. Контрольні символи (к) порівнюються з перевірочними і в разі їх незбігання формується висновок про наявність спотворення. Перевірочні і контрольні символи формуються складанням по модулю 2 інформаційних. Одна перевірка охоплює ті інформаційні символи, різниця номерів яких дорівнює кроку додавання (глибині перемежування):

і + λ– і = і + λ + 1– (і +1) = і + 2λ + 1– (і +λ + 1) = …= λ.

Кожен контрольний символ порівнюється з відповідним перевірочним:

;
і т. д.

Ознакою відсутності спотворень є те, що усі суми дорівнюють нулю:

…= 0.

Спотвореним може бути як інформаційний, так і перевірочний символ.

На спотворення одного перевірочного символу указує те, що одна із сум дорівнює одиниці. Наприклад, при спотворенні отримаємо , оскільки не збігається з . Якщо подальшої передачі цієї послідовності не здійснюється (ретрансляції немає), то ніяких виправлень здійснювати не слід.

Наявність двох сум, які дорівнюють одиниці і віддалені (зсунуті) між собою на крок додавання λ, свідчить про спотворення двох перевірочних символів.

Розглянемо приклад послідовного згортального коду з кроком додавання λ = 3 за умови, що перевірочні символи прийнято без спотворень. Нехай із спотворенням прийнято три інформаційних символи. Формування перевірочних і контрольних символів показано на рис. 5.1.

Рис. 5.1. Формування перевірочних і контрольних символів за наявності спотворення в символах з номерами 4, 5, 6

( Увага! Розташування перевірочних символів на цьому рисунку показано умовно і не відповідає вимогам до нього!)

Для заданих умов усі перевірочні символи дорівнюють нулю. У наслідок спотворення символів з номерами 4, 5, 6 серед контрольних символів, які формуються за участю спотворених, з’являються символи, що відрізняються від перевірочних, тобто дорівнюють одиниці.

Порівняємо контрольні елементи з перевірочними, які є прийнятими.

Видно, що утворилися три пари сум, які дорівнюють одиниці і зсунуті на крок додавання λ = 3:

і ; і ; і .

Звідси робимо висновок, що спотворені ті інформаційні символи, номери позицій яких є спільними в кожній парі сум, тобто а 4, а 5, а 5. Значення цих символів слід виправити на протилежні: прийнято 0–повинна бути 1 і навпаки. Отже, виправлено три спотворення, тобто кількість спотворень, що виправляються, дорівнює кроку додавання.

Із цього прикладу можна зробити і побічний висновок: значення λ визначає не лише крок додавання, а й глибину перемежування, тобто кількість окремих незалежних ланцюгів коду. Дійсно, при λ = 3 маємо три незалежних ланцюги:

Рис. 5.2. Формування перевірочних і контрольних символів за наявності спотворення в символах з номерами 1, 4, 5, 6, 12

Розглянемо ще один приклад. Значення інформаційних і перевірочних символів при передаванні–такі ж, як і в попередньому прикладі (див. рис. 5.1). Перевірочні символи прийнято без спотворень, з спотвореннями прийнято інформаційні символи , , , , (рис. 5.2).

Результат порівняння контрольних і перевірочних символів покажемо для кожного з ланцюгів:

перший ланцюг:
другий ланцюг:
третій ланцюг:

З отриманих результатів додавання контрольних і перевірочних символів розглянемо можливість виправлення спотворень у кожному незалежному ланцюзі коду.

Перший ланцюг містить , , , , та відповідні перевірочні символи , , , . За умовою спотвореними є , . У цьому ланцюзі тільки одна із сум дорівнює одиниці:

.

Виходячи з правил виявлення спотворень, можна стверджувати, що спотвореним є перевірочний символ . Однак це суперечить умові прикладу: перевірочні символи прийнято без спотворень. Тобто виявлення спотворених інформаційних символів, які входять до першого ланцюга, не здійснено. Більш того, неправильно буде «виправленим» перевірочний символ .

Другий ланцюг містить , , , та , , . За умовою спотворено . Те, що в цьому ланцюзі дорівнюють одиниці дві суми (), свідчить про спотворення одного інформаційного символу з спільним для цих сум індексом, тобто . У другому ланцюзі спотворення буде виправлено правильно.

У третій ланцюг входять , , , та , , . Згідно з умовою прикладу спотвореними є та . В цьому ланцюзі три суми дорівнюють одиниці

.

За рівнянням можна виправити ; рівняння указує на спотворення , що суперечить умові. Отже, спотворення не виявлено і неправильно виправлено . Якщо узяти , можна вважати спотвореним , що є також неправильним.

Розглянувши два приклади з різною кількістю спотворених інформаційних символів, можна зробити наступні висновки про те, що:

1. Якщо спотворення перевищує можливості коду, код не лише не здатен виявляти та виправляти спотворення, але й вносить додаткові спотворення:

2. Інформаційні символі одного ланцюга розташовуються на відстані λ інформаційних та λ перевірочних, отже, на відстані 2 λ символів один від іншого.

3. Місце розташування перевірочних символів визначається двома обставинами: по-перше, групова завада не повинна одночасно охоплювати інформаційні і відповідні перевірочні символи; по-друге, не повинно бути неправильного виправлення інформаційних символів.

Із цих міркувань перевірочні символи розташовуються на відстані 2 λ + 1 символів від найближчого свого інформаційного. Наприклад, перевірочний символ , створений з інформаційних та повинен займати [(i + 2λ) + 2 λ + 1 ] =
= (і + 4 λ + 1) позицію.

За таких умов згортальний код виправляє групове спотворення із λ інформаційних символів (див. перший приклад).

З викладеного раніше зрозуміло, що:

1. Інформаційні та перевірочні символи повинні чергуватися. Для визначеності будемо вважати, що інформаційні символи мають непарні номери, а перевірочні – парні.

2. Повинні бути сформованими два (λ = 2) незалежних ланцюги формування перевірочних (а в подальшому і контрольних) символів.

Оскільки рознесення між інформаційними символами кожного незалежного ланцюга складає λ інформаційних символів, то і відстань між відповідними перевірочними символами також дорівнює кроку додавання.

Важливою характеристикою згортального коду є мінімально допустима відстань між суміжними груповими спотвореннями, коли ще можна виправляти спотворень (див. рис. 5.3). Ця відстань повинна забезпечувати правильне приймання 2 λ інформаційних символів після спотворення та 2 λ перевірочних, які охоплюють спотворені інформаційні символи. Тому мінімальна допустима відстань дорівнює 4 λ + 1 символів.

Рис. 5.3. Мінімально допустима відстань між груповими спотвореннями

Оскільки в інформаційних повідомленнях, що передаються неперервно, перевірочні та інформаційні символи чергуються: , п, , п, , …, то інформаційні символи, що входять у одну перевірку, рознесені поміж собою на λ інформаційних і λ перевірочних символів. Тобто при кроці додавання λ інформаційних символів згортальний код виправляє групове спотворення з b = 2 λ інформаційних і перевірочних символів, а мінімально допустима відстань між груповими спотвореннями дорівнює

М = 4 λ +1 = 2 b + 1

інформаційних і перевірочних символів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)