АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація виробництв і зон за пожежо- і вибухонебезпечністю

Читайте также:
  1. Аграрне виробництво в національній економіці. Форми господарювання і земельні відносини
  2. Аксіома про потенційну небезпеку. Класифікація небезпек
  3. В) відношення затрат ресурсів на виробництво певної кількості про-
  4. В) грошові витрати на виробництво та реалізацію сільськогосподар-
  5. Вибір монополістом ціни й обсягу виробництва
  6. Вибір обсягів виробництва у короткостроковому періоді
  7. Вибір обсягів виробництва у короткотерміновому періоді
  8. Види податків і податкових платежів та їх класифікація
  9. Визначення групи кредитних операцій за станом обслуговування позичальником боргу за ними. Класифікація кредитного портфеля
  10. Випадкові події. Класифікація подій
  11. Виробництва
  12. Виробництва благ громадського вжитку; коригування побічних наслідків

Згідно СНіП II-90-81 у залежності від характеристики використовуваних або одержуваних при виробництві речовин і їхньої кількості виробничі будинки і склади за вибуховою, вибухопожежною і пожежною небезпекою підрозділяються на категорії А, Б, В, Г, Д і Е.

Категорія А включає вибухонебезпечні виробництва, які мають горючі гази з нижньою концентраційною межею запалення в повітрі 10 % (об’ємних) і менше, рідини з температурою спалаху до 28 °С включно, при цьому гази і рідини можуть утворювати вибухонебезпечні суміші в об’ємі, що перевищує 5% об’єму повітря в приміщенні, а також речовини, здатні вибухати і горіти при взаємодії з водою, киснем повітря чи один з одним.

Це виробництва, де застосовуються металевий натрій і калій, ацетон, сірковуглець, ефір і спирти, а також фарбувальні цехи, об’єкти з наявністю зріджених газів.

Категорія Б – вибухопожежонебезпечні виробництва, пов’язані з застосуванням горючих газів, нижня межа запалення НМЗ яких більше 10% до об’єму повітря; рідин із Тзап від 28 до 61 °С включно; рідин, нагрітих в умовах виробництва до Тзап і вище; горючих пилів або волокон, НМЗ яких 65 г/м3 і менше, за умови, що ці гази, рідини і пили можуть утворити вибухонебезпечні суміші в об’ємі, що перевищує 5 % об’єму приміщення. До цієї категорії відносяться насосні станції для перекачування рідин із Тзап парів від 28 до 61 °С, виробництва з наявністю аміаку й ін.

Категорія В – пожежонебезпечні виробництва, пов’язані з застосуванням рідин із Тзап парів вище 61 °С; горючих пилів чи волокон, НМЗ яких більше 65 г/м3 до об’єму повітря; речовин, здатних тільки горіти при взаємодії з водою, киснем повітря чи один з одним; твердих згораємих речовин і матеріалів. До даної категорії відносяться виробництва по обробці деревини, торфу, вугілля, пластмас і гуми, склади горючих і мастильних матеріалів.

Категорія Г – виробництва, пов’язані з обробкою незгораємих речовин і матеріалів у гарячому, розпеченому чи розплавленому стані, що супроводжується виділенням променистого тепла, іскор і полум’я; твердих, рідких і газоподібних речовин, що спалюються чи утилізуються як паливо. До них відносяться цехи термообробки металу, газогенераторні станції, котельні.

Категорія Д – виробництва, пов’язані з обробкою незгораємих речовин і матеріалів у холодному стані. Це ділянки холодної обробки металів і т. п.

Категорія Е – вибухонебезпечні виробництва, пов’язані з застосуванням горючих газів без рідкої фази і вибухонебезпечних пилів у такій кількості, що вони можуть утворити вибухонебезпечні суміші в об’ємі, що перевищує 5 % об’єму приміщення, у якому за умовами технологічного процесу можливий тільки вибух (без наступного горіння); речовин, здатних вибухати (без наступного горіння) при взаємодії з водою, киснем повітря чи один з одним. До них відносяться ділянки електролізу води, зарядки і розрядки лужних і кислотних акумуляторів і ін.

Згідно правил улаштування електроустановок (ПУЕ) встановлена класифікація пожежонебезпечних і вибухонебезпечних зон.

Пожежонебезпечною зоною називається простір усередині і поза приміщеннями, у межах якого постійно чи періодично обертаються горючі речовини й у якому вони можуть знаходитися при нормальному технологічному процесі або при його порушеннях.

Пожежонебезпечні зони розділяються на чотири класи.

Зони класу П-І – зони, розташовані в приміщеннях, у яких обертаються горючі рідини (ГР) із Тзап вище 61 °С. Це склади мінеральних олій, насосні станції ГР і ін.

Зони класу П-ІІ – зони, розташовані в приміщеннях, у яких виділяються горючі пил чи волокна з НМЗ більше 65 г/м3 до об’єму повітря. Це малозапилені приміщення млинів, деревообробні цехи й ін.

Зони класу П-ІІа – зони, розташовані в приміщеннях, у яких обертаються тверді горючі речовини. Це склади паперу, складальні цехи дерев’яних виробів і ін.

Зони класу П-ІІІ – розташовані поза приміщеннями зони, в яких обертаються ГР із Тзап вище 61 °С або тверді горючі речовини. Це відкриті чи під навісом склади мінеральних олій, вугілля, торфу й ін.

Вибухонебезпечною вважається зона в приміщенні в межах до 5 м по горизонталі і по вертикалі від технологічного апарата, з якого можливе виділення горючих газів або парів ЛЗР, якщо об’єм вибухонебезпечної суміші дорівнює або більше 5 % вільного простору.

Вибухонебезпечні зони підрозділяються на шістьох класів.

Зони класу В-І – зони, розташовані в приміщеннях, у яких виділяються горючі гази (ГГ) чи пари легкозаймистих рідин (ЛЗР) у такій кількості і з такими властивостями, що вони можуть утворити з повітрям вибухонебезпечні суміші при нормальних режимах роботи. До них відносяться завантаження чи розвантаження технологічних апаратів, збереження або переливання ЛЗР, що знаходяться у відкритих ємностях, і т. д.

Зони класу В-Іа – зони, розташовані в приміщеннях, у яких при нормальній експлуатації вибухонебезпечні суміші ГГ (незалежно від НМЗ) або парів ЛЗР із повітрям не утворюються, а можливі тільки в результаті аварій чи несправностей.

Зони класу В-Іб – зони, розташовані в приміщеннях, у яких при нормальній експлуатації вибухонебезпечні суміші ГГ або парів ЛЗР із повітрям не утворюються, а можливі тільки в результаті аварій несправностей і які відрізняються від зон класу В-Іа однією з наступних особливостей:

1. ГГ у цих зонах володіють високою НМЗ (15 % і більше) і різким запахом при ГДК. Це машинні зали аміачних компресорних і холодильних установок.

2. Приміщення виробництв, пов’язаних з обігом газоподібного водню, в яких за умовами технологічного процесу виключається утворення вибухонебезпечної суміші в об'ємі, що перевищує 5% вільного об’єму приміщення, мають вибухонебезпечну зону тільки у верхній частині приміщення. Це приміщення електролізу води, зарядні станції акумуляторів, лабораторні приміщення й ін., у яких ГГ і ЛЗР є в невеликих кількостях і робота з ними провадиться без застосування відкритого полум’я.

Зони класу B-Іг – зони біля зовнішніх установок: технологічних установок, що містять ГГ і ЛЗР (за винятком аміачних компресорних); надземних і підземних резервуарів ЛЗР або ГГ (газгольдери); естакад для зливу і наливу ЛЗР і ін.

Зони класу В-ІІ – зони, розташовані в приміщеннях, у яких виділяються горючі пили (волокна), здатні утворювати з повітрям вибухонебезпечні суміші при нормальних режимах роботи. Наприклад, при розвантаженні і завантаженні технологічних апаратів.

Зони класу B-ІІa – зони, розташовані в приміщеннях, у яких небезпечні стани, зазначені для класу B-II, не мають місця, а можливі тільки в результаті аварій чи несправностей.

Питання для самоперевірки та контролю засвоєння знань

Питання до модуля 1

«Правові та організаційні питання охорони праці»

1. Яке значення має охорона праці з соціальної та економічної точок зору?

2. Назвіть основні етапи розвитку охорони праці.

3. Зробіть попередні висновки про стан охорони праці в Україні та інших країнах.

4. Дайте визначення та схарактеризуйте основні поняття в галузі охорони праці.

5. Що являє собою дисципліна «Основи охорони праці», яка її мета та завдання? З яких розділів вона складається?

6. Які законодавчі акти визначають основні положення з питань охорони праці?

7. Перелічіть основні положення Закону України «Про охорону праці».

8. Які основні принципи державної політики в галузі охорони праці?

9. Які гарантії надані в законодавчому порядку щодо прав громадян на охорону праці?

10. Які пільги та компенсації надаються працівникам за важкі та шкідливі умови праці?

11. Перелічіть найважливіші надбання Закону України «Про охорону праці».

12. Яким чином здійснюється в Україні соціальний захист потерпілих на виробництві?

13. Перелічіть основні положення Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності».

14. Які основні послуги та виплати здійснює Фонд соціального страхування від нещасних випадків?

15. Яким чином здійснюється фінансування страхування від нещасного випадку?

16. Перелічіть найважливіші надбання Закону щодо соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

17. Яким чином здійснюється фінансування заходів з охорони праці відповідно до Закону України «Про охорону праці»?

18. Які основні положення законодавства про працю, що регулюють відносини роботодавця та працівників відображені в Кодексі законів про працю?

19. Які права та обов'язки роботодавця і працівників передбачені Кодексом законів про працю?

20. Сформулюйте основні положення законодавчих актів щодо охорони праці неповнолітніх.

21. Що являють собою нормативно-правові акти з охорони праці та яким чином здійснюється їх кодування?

22. Які нормативні акти з охорони праці діють у межах підприємства?

23. Що собою являють інструкції з охорони праці, на які види вони поділяються і яким чином здійснюється їх розроблення та перегляд?

24. Які види відповідальності передбачені за порушення законодавства з охорони праці?

25. Перелічіть основні обов'язки роботодавців і працівників щодо виконання вимог охорони праці.

26. Які органи здійснюють державне управління охороною праці, в чому поляга­ють їх повноваження?

27. Що являє собою система управління охороною праці (СУОП), як вона реалізо­вується в межах підприємства?

28. Які основні функції та завдання управління охороною праці та яким чином вони реалізовуються?

29. Сформулюйте основні положення щодо служби охорони праці.

30. Сформулюйте основні положення щодо комісії з питань охорони праці підприємства.

31. Як здійснюється навчання і перевірка знань з питань охорони праці на під­приємстві, а також посадових осіб?

32. Які існують види інструктажів з питань охорони праці; з ким, як та коли вони проводяться та яким чином реєструються?

33. Який порядок проведення стажування та допуску працівників до роботи?

34. Які органи мають право здійснювати державний нагляд за охороною праці, які їх основні повноваження та права?

35. Хто здійснює громадський контроль за додержанням законодавства з охорони праці? Які їх основні обов'язки та права?

36. Як класифікуються нещасні випадки?

37. Як здійснюється розслідування та облік нещасних випадків на виробництві?

38. Коли і як проводиться спеціальне розслідування нещасних випадків?

39. Як здійснюється розслідування та облік випадків виявлення хронічних профе­сійних захворювань і отруєнь?

40. Як здійснюється розслідування та облік аварій?

41. Які існують методи аналізу виробничого травматизму та професійної захворю­ваності? В чому полягає їх суть?

42. За якими основними показниками оцінюється рівень виробничого травматиз­му та професійної захворюваності?

43. Які основні причини виробничого травматизму та професійної захворюваності? Перелічіть найважливіші заходи щодо їх попередження?

44. Як можна визначити збитки пов'язані з виробничим травматизмом і захворю­ваннями працівників?

Питання до модуля 2

«ГІГІЄНА ПРАЦІ ТА ВИРОБНИЧА САНІТАРІЯ. ЕЛЕКТРОБЕЗПЕКА»

1. Охарактеризуйте взаємозв’язок параметрів мікроклімату (метереологічних умов) та організму людини. Окресліть основні заходи щодо нормалізації параметрів мікроклімату.

2. Чи існує відмінність між небезпечним та шкідливим виробничим чинником (фактором)? Здійсніть їх класифікацію та наведіть відповідні приклади.

3. Охарактеризуйте вплив теплового опромінення на організм людини. Розкрийте методику розрахунку теплового опромінення на робочому місці.

4. Здійсніть класифікацію шкідливих речовин за впливом на організм людини згідно критеріїв санітарно-гігієнічної практики.

5. Здійсніть класифікацію небезпечних речовин на основі поняття «гранично допустимої дози». Розкрите суть основних методів контролю останніх у повітрі виробничих приміщень.

6. Охарактеризуйте призначення та проведіть класифікацію систем вентиляції із коротким аналізом кожної з них.

7. Які основні види природної вентиляції Вам відомі? Яким чином визначається тиск теплового напору для природної вентиляції?

8. Яким чином здійснюється розрахунок обміну повітря при загальнооб’ємній штучній вентиляції у випадку нормального мікроклімату та у випадку виділення надлишкового тепла в приміщенні?

9. Яким чином здійснюється розрахунок обміну повітря при загальнооб’ємній штучній вентиляції у випадку виділення шкідливих парів чи газів (речовин) та у випадку виділенні вологи в приміщенні?

10. Які основні види пилеуловлювачів Вам відомі? Здійсніть детальний аналіз принципів роботи кожного з них.

11. Які речовини вважаються шкідливими? За якими ознаками і яким чином класифікуються хімічно небезпечні речовини за ступенем впливу на організм людини?

12. Що таке гранично допустима концентрація шкідливих речовин та яким чином вона повинна співвідноситись при одночасному вмісті в повітрі робочої зони кількох шкідливих речовин однонаправленого впливу з їх фактичними концентраціями?

13. На яких фізичних принципах базується робота пилевловлювачів? Від чого залежить ефективність роботи ротаційних пилеуловлювачів (ротоклонів), яка їх будова та принцип роботи?

14. Що включає в себе правильна організація робочого місця?

15. Якими параметрами визначаються метеорологічні умови або мікроклімат у виробничих приміщеннях? Яке середовище вважається комфортним, що таке терморегуляція організму людини і як ці поняття пов’язані з рівнянням його теплового балансу?

16. Які шляхи естетизація праці Ви знаєте?Як впливають умови праці на її продуктивність?

17. Як проводиться розрахунок обміну повітря загальнооб’ємної вентиляції при нормальному мікрокліматі та відсутності шкідливих речовин (або вмісті їх в межах норм) у виробничих приміщеннях?

18. В чому проявляється шкідлива дія теплового опромінення на людину? Засоби захисту від променистого тепла.

19. Якою буває вентиляція за способом переміщення повітря, в чому полягає її призначення? Яким технічним та санітарно-гігієнічним вимогам повинні відповідати системи вентиляції для їх успішної роботи?

20. Що Ви розумієте під грубим, середнім та тонким очищенням повітря від пилу? Якими параметрами визначається якість очищенням повітря від пилу та ефективність роботи знепилюючого обладнання?

21. Які види дії електричного струму на організм людини Вам відомі?

22. Приведіть схеми однофазного та двофазного ввімкнення людини в електричне коло. Проведіть аналіз небезпеки для даних випадків.

23. Дайте визначення поняттю «занулення»? Розкрийте принцип його дії.

24. Що називається захисним «відключенням»? Які основні види захисних відключаючих пристроїв Вам відомі?

25. Які фактори визначають небезпеку ураження людини електричним струмом?

26. Проведіть аналіз небезпеки ураження струмом при дотиканні до струмопровідних частин в трьохфазній мережі з ізольованою нейтраллю в період її нормальної роботи.

27. Обґрунтуйте необхідність використання нульового дроту в електричних мережах (на прикладі трьохфазної мережі із заземленою нейтраллю).

28. Який принцип роботи схеми з захисним відключаючим пристроєм, реагуючим на напругу корпуса відносно землі?

29. У чому полягає перша долікарняна допомога людині, ураженій електричним струмом?

30. Проведіть аналіз небезпеки ураження струмом при дотиканні до струмопровідних частин в трьохфазній мережі з ізольованою нейтраллю в аварійному режимі її роботи.

31. Обґрунтуйте необхідність використання заземлення нейтралі для випадку замикання фази в електричних мережах на землю (на прикладі трьохфазної чотирьохдротової мережі з ізольованою та заземленою нейтраллю).

32. Який принцип роботи схеми з захисним відключаючим пристроєм, реагуючим на оперативний постійний струм, призначений для неперервного автоматичного контролю ізоляції дротів мережі відносно землі, та захищаючим людину при випадковому дотиканні нею до струмопровідної частини від ураження струмом?

33. Розкрийте сутність основних причин ураження людини електричним струмом та основних мір захисту.

34. Проведіть аналіз небезпеки ураження струмом при дотиканні до струмопровідних частин в трьохфазній чотирьохдротовій мережі з заземленою нейтраллю в період її нормальної роботи.

35. Розкрийте необхідність використання повторного заземлення нульового дроту.

36. Як забезпечується захист від переходу напруги з високої на низьку при пошкодженнях ізоляції в трансформаторах?

37. Проведіть аналіз небезпеки, що виникає при стіканні струму в землю. Здійсніть аналіз розподілу потенціалу для випадку напівсферичного заземлювача.

38. Проведіть аналіз небезпеки ураження струмом при дотиканні до струмопровідних частин в трьохфазній чотирьохдротовій мережі з заземленою нейтраллю в аварійному режимі її роботи.

39. Обґрунтуйте необхідність використання нульового дроту в електричних мережах (на прикладі трьохфазної мережі із заземленою нейтраллю).

40. Як забезпечується захист людини при випадковому дотиканні нею до струмопровідної частини від ураження струмом компенсацією ємнісної складової струму замикання на землю?

41. Що називається напругою дотику? Які міри захисту вам відомі?

42. Від чого залежить вибір схеми електричної мережі? Зокрема, на основі аналізу небезпеки ураження струмом при дотиканні до струмопровідних частин в різних електричних мережах покажіть які мережі і в яких випадках слід використовувати при напругах до і більше 1000 В.

43. Обґрунтуйте необхідність використання заземлення нейтралі для випадку замикання фази в електричних мережах на землю (на прикладі трьохфазної чотирьохдротової мережі з ізольованою та заземленою нейтраллю).

44. Який принцип роботи схеми з захисним відключаючим пристроєм, реагуючим на напругу корпуса відносно землі?

45. Що називається напругою кроку? Які міри захисту вам відомі?

46. Проведіть аналіз небезпеки ураження струмом при дотиканні до струмопровідних частин в трьохфазній чотирьохдротовій мережі з заземленою нейтраллю в аварійному режимі її роботи.

47. Розкрийте необхідність використання повторного заземлення нульового дроту.

48. Який принцип роботи схеми з захисним відключаючим пристроєм, реагуючим на оперативний постійний струм, призначений для неперервного автоматичного контролю ізоляції дротів мережі відносно землі, та захищаючим людину при випадковому дотиканні нею до струмопровідної частини від ураження струмом?

Питання до модуля 3

«ОСОБЛИВОСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УМОВ ПРАЦІ НА ВИРОБНИЦТВІ, ЩО ВІДПОВІДАЮТЬ СУЧАСНИМ ВИМОГАМ ОХОРОНИ ПРАЦІ»

1. Перерахуйте та дайте коротку характеристику основним показникам, що характеризують освітлювальні умови та умови зорової роботи на робочу місці.

2. Які основні підходи у задачах нормування природного освітлення Вам відомі? Коротко охарактеризуйте їх.

3. Які основні методики розрахунку штучного освітлення Вам відомі? Коротко охарактеризуйте їх суть.

4. Сформулюйте основні вимоги до виробничого освітлення. Які основні характеристики штучних джерел випромінювання Вам відомі? Коротко їх охарактеризуйте.

5. Охарактеризуйте основні поняття та фізичні параметри шуму. (Звук. Шум. Звуковий тиск. Інтенсивність (сила) звуку. Поняття рівнів інтенсивності звуку, звукового тиску та гучності, співвідношення між ними та одиниці вимірювання).

6. Чому введено поняття рівнів звукового тиску та інтенсивності звуку? Їх визначення та одиниці вимірювання.

7. Чому введено поняття гучності звуку? Її визначення та одиниці вимірювання.

8. Які методи визначення результуючого рівня інтенсивності від декількох джерел шуму Ви знаєте? Дайте їм порівняльну характеристику.

9. У чому сутність та переваги методу попарного й послідовного сумування рівнів інтенсивності звуку від різних джерел?

10. Які характеристики джерел шуму Ви знаєте? (Звукова потужність, рівень звукової потужності, фактор направленості, показник направленості. Їх визначення та одиниці вимірювання).

11. Які умови використання та суть методу вільного звукового поля визначення шумових характеристик машин?

12. Які умови використання та суть методу відбитого звукового поля визначення шумових характеристик машин?

13. Які умови використання та суть методу зразкового джерела шуму визначення шумових характеристик машин?

14. Які умови використання та суть методу вимірювання шумових характеристик машин на віддалі 1 м від їх зовнішнього контуру?

15. Які методи визначення шумових характеристик машин Ви знаєте? Коротко охарактеризуйте їх суть та умови застосування.

16. У чому проявляється вплив шуму на організм людини? Що таке аудіометрія?

17. Які методи нормування шуму Ви знаєте? Проведіть їх порівняльну характеристику.

18. У чому суть та особливості нормування шуму за граничним спектром?

19. У чому суть та особливості нормування шуму за рівнем звуку в дБА?

20. Який порядок акустичного розрахунку у випадку відкритого простору? Задачі акустичного розрахунку.

21. Який порядок акустичного розрахунку у випадку знаходження джерела шуму в приміщенні? Задачі акустичного розрахунку.

22. Які методи та засоби захисту від шуму Ви знаєте? Що таке звукоізолююча здатність перешкоди, одиниці її вимірювання? Як проводиться розрахунок звукоізолюючої здатності суцільної та однорідної перешкоди (екрану).

23. Прилади для вимірювання параметрів шуму (звуку), які особливості їх будови?

24. Що таке вібрація? Які типи вібрації Ви знаєте? Її вплив на організм людини та методи захисту.

25. Дайте визначення та охарактеризуйте джерела, типи та основні параметри вібрації, їх одиниці вимірювання.

26. Що таке спектри рівнів коливальної швидкості вібрації?

27. Які основні нормативні документи в галузі вібрації Ви знаєте? Нормування вібрації.

28. Які методи зменшення впливу вібрації на організм людини Ви знаєте?

29. Дайте визначення та охарактеризуйте джерела іонізуючого випромінювання. Які випромінювання відносяться до іонізуючих?

30. Які характеристики іонізуючого випромінювання Ви знаєте? Експозиційна, поглинута та еквівалентна дози, їх потужність та одиниці вимірювання.

31. Які характеристики активності радіоактивної речовини Ви знаєте? Що таке активність, питома активність радіоактивної речовини, її гамма-еквівалент (1 мг-екв Ra), одиниці їх вимірювання.

32. У чому проявляється біологічна дія іонізуючих випромінювань? Зовнішнє та внутрішнє опромінення. Хронічна та гостра дія опромінення.

33. Норми радіаційної безпеки. Основні нормативні документи. Гранично допустима доза, та границя дози.

34. Які методи захисту від іонізуючих випромінювань Ви знаєте? Захист від внутрішнього та зовнішнього опромінення. Класи робіт з відкритими радіоактивними ізотопами. Групи радіаційної небезпеки радіонуклідів.

35. Які особливості захисту від іонізуючих випромінювань у залежності від класу робіт з відкритими радіоактивними ізотопами?

36. У чому сутність методу розрахунку захисних екранів від іонізуючих випромінювань?

37. Дозиметричний контроль. Чим визначається його важливість для забезпечення безпеки людей від дії іонізуючих випромінювань?

38. Які загальні відомості про процес горіння, пожежі та вибухи Ви знаєте? Дайте визначення поняттям пожежа, горіння (повне і неповне, гомогенне та гетерогенне), вогонь, полум’я. Як класифікують горіння за швидкістю поширення полум’я?

39. Як класифікують горіння за швидкістю поширення полум’я? Охарактеризуйте їх.

40. Які види процесу горіння Ви знаєте? Охарактеризуйте їх (спалах, загорання, запалювання, самозагорання, самозапалювання, тління, вибух, детонація).

41. Які характеристики речовин за пожежо- і вибухонебезпечністю Ви знаєте? Охарактеризуйте їх (температура спалаху, запалення та самозапалення; нижня та верхня межі запалювання; температурні межі запалювання; мінімальна енергія запалювання; мінімальний вибухонебезпечний вміст кисню; …).

42. Як класифікуються горючі речовини за здатністю загоратися? Які рідини вважаються легкозаймистими (ЛЗР), за якими параметрами їх поділяють на розряди? Скільки є цих розрядів?

43. За яким параметром вибухонебезпечні суміші газів і парів з повітрям поділяються на групи? Скільки таких груп існує?

44. За якими ознаками згідно СНіП ІІ-90-81 виробничі приміщення і склади підрозділяються на категорії за вибуховою, вибухопожежною і пожежною небезпекою? Скільки таких категорій існує?

45. За якими ознаками згідно Правил улаштування електроустановок (ПУЕ) пожежно небезпечні зони підрозділяються на класи? Скільки таких класів існує?

46. За якими ознаками згідно Правил улаштування електроустановок (ПУЕ) вибухонебезпечні зони підрозділяються на класи? Скільки таких класів існує?

47. Які методи захисту від статичної електрики Ви знаєте?

48. Які особливості і методи захисту від блискавки Ви знаєте? Яка методика розрахунку зони захисту одиночним стержневим блискавковідводом?

49. Які особливості і методи захисту від блискавки Ви знаєте? Яка методика розрахунку зони захисту одиночним тросовим блискавковідводом?

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.02 сек.)