АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Об’єкт і одиниця спостережень в СПВ

Читайте также:
  1. Архівування, видобування об’єктів
  2. Види аналізу за об’єктами управління
  3. Виділення, копіювання, переміщення, вставка, видалення об’єктів та робота з буфером обміну Windows
  4. Виявлення дихальних ензимів у рослинних об’єктах
  5. Внутрішньооб’єктові оптичні кабелі
  6. Вставка об’єктів у документ
  7. Гегель про об’єкт і предмет філософії історії .
  8. Господарська діяльність як об’єкт моделювання, її властивості і особливості
  9. Декларування безпеки об’єктів підвищеної небезпеки здійснюється з метою запобігання НС, а також забезпечення готовності до локалізації та ліквідації їх наслідків.
  10. Джерела-об’єкти історії літературної критики
  11. Діапазон комірок може задаватись не тільки як об’єкт Range, а й з використанням функцій робочого аркуша (об’єкта Worksheet) Rows та Columns. Наприклад: Rows(4); Columns(3).
  12. Економіка як об’єкт адміністративно-правового регулювання.

При підготовці статистичного спостереження необхідно визначити мету та задачі дослідження, розробити програму спостереження, обрати методи зведення та аналізу даних. В першу чергу необхідно точно визначити, що саме підлягає обстеженню, тобто встановити об’єкт спостереження. Під об’єктом спостереження розуміють статистичну сукупність, в межах якої відбуваються соціально-економічні явища та процеси, які повинні вивчатися.

Об’єктом спостереження в статистиці перевезення вантажів виступає вся маса вантажів, яка перевозиться транспортом у зв’язку з виконанням замовлень та договірних відносин, тобто сукупність товарно-матеріальних цінностей, які підлягають транспортуванню на основі документа, що має юридичну силу – накладної. Обліку підлягають перевезення вантажів, які прийняті безпосередньо ввід відправників на місцях загального і незагального користування, від іноземних залізниць, водного транспорту, поромних переправ, новобудов, до перевезення залізницями України.

Необхідно враховувати, що до вантажних перевезень відносять також перевезення людей за вантажними документами (тобто в вантажних вагонах) та перевезення вантажобагажу. Перевезення господарських вантажів (для потреб самої залізниці) до об’єкту спостереження не включають.

Згідно з інструкцією зі статистичного обліку перевезення вантажів, пасажирів та багажу залізницями України від 2005 року облік перевезень вантажів здійснюється за окремими категоріями перевезень, наведеними на рисунку 2.

 

Категорія перевезень, які облік
охоплює не охоплює
1 перевезення вантажів у вантажних вагонах робочого парку та інших, які мають право виходу на загальну мережу залізниць 1 перевезення вантажів, які здійснюються тільки в межах під’їзних колій
2 перевезення людей у вантажних вагонах, оформлені проїзними документами 2 перевезення за досильними перевізними документами
3 внутришньостанційні перевезення, дозволені начальником залізниці і включені до плану перевезень 3 перевезення вантажів для господарських потреб підприємств залізниць у вагонах неробочого парку, оформлені перевізними документами форми ГУ-64
4 прийняті до перевезення безпосередньо на прикордонній станції вантажі призначенням за кордон і ті, що прибули із-за кордону призначенням на прикордонну станцію 4 перевезення снігу, сміття і шлаку при очищенні станційних колій депо (не оформлюються перевізними документами)

Рисунок 2 – Класифікація категорій перевезень вантажів

 

Перевезення вантажів обліковуються окремо за шириною колії:

- широка колія – 1520 мм;

- суміщена колія;

- європейська колія – 1435 мм;

- вузька колія – 750 мм.

Кожен об’єкт статистичного спостереження складається з окремих елементів – одиниць спостереження. В статистиці одиницею спостереження називають складовий елемент об’єкту, який є носієм ознак, що підлягають реєстрації. Одиницею спостереження в статистиці перевезення вантажів є одна відправка.

Відправка – це партія вантажу, яка надана для перевезення єдиним відправником до єдиного одержувача за єдиним перевізним вантажнім документом (одній накладній). Особливістю вантажної відправки є її юридична нероздільність. В залежності від ваги та обсягу ця партія вантажу може міститися:

– в частині вагону;

– в одному вагоні;

– в декількох вагонах (цілому составі).

В залежності від маси відправки та порядку її переміщення розрізняють наступні категорії відправок:

1) маршрутна. Перевезення здійснюється за однією накладною, для перевезення вантажу необхідне надання вагонів в кількості, яка відповідає нормам для формування окремого маршруту. Перевезення маршрутними відправками повинні відповідати наступним вимогам:

– вантажі повинні бути однорідними;

– навантаження та вивантаження повинне відбуватись в місцях незагального користування;

– відправка вантажів надається одним вантажовідправником на одній залізничній станції відправлення;

– відправка вантажів прямує в адрес одного вантажоодержувача на одну залізничну станцію призначення;

– маса вантажу і кількість вагонів на всьому шляху прямування не може змінюватися.

2) групова. В такі відправки входить вантаж, для перевезення якого необхідно декілька вагонів (не менше двох), які не можуть складати окремий маршрут.

3) вагонна – партія вантажу в такій кількості, для перевезення якої необхідне надання окремого вагона. Може складатись з вантажів одного найменування в одній або декількох упаковках або з вантажів різних найменувань. Вантаж різних найменувань вважається збірною по вагонною відправкою;

4) контейнерна – партія вантажу, для транспортування якого необхідне надання спеціальної тари – контейнера. Вантажний контейнер – це перевізний засіб, який являє собою стандартну ємність багаторазового використання, що використовується для перевезення вантажів одним або декількома видами транспорту від відправника до одержувача без проміжного вивантаження і оснащена спеціальними пристроями для механізованого навантаження, вивантаження і перевантаження.

5) дрібна – партія вантажу, для перевезення якої не вимагається надання окремого вагона або контейнера. Кількість вантажу, наданого для перевезення дрібною відправкою, не повинно перевищувати за обсягом 1/3 частини місткості вагону. Загальна маса такого вантажу не повинна перевищувати 20 т. Існують також обмеження на масу одного місця та його довжину, які залежать від виду вантажу. Перевезення дрібного вантажу може відбуватись в вагонах і універсальних контейнерах.

Для кожної відправки в статистиці перевезення вантажів реєструються значення таких ознак:

- дата і година прийому відправки до відправлення;

- режим швидкості перевезення;

- категорія відправки;

- станція і дорога відправлення;

- станція і дорога призначення;

- пункт і дата переходу вагону з залізниці на залізницю;

- род вантажу;

- маса вантажу;

- кількість місць (для тарно-штучних вантажів);

- провізна плата;

- дата і година прибуття вантажу на станцію призначення;

- дата і година вивантаження вантажу залізницею або подання вагону під вивантаження засобами одержувача;

- вантажопідйомність і номер вагону.

Облік перевезення вантажів здійснюється за двома моментами: за моментом відправлення вантажу та за моментом прибуття вантажу.

Моментом відправлення вважається дата приймання вантажу до перевезення від відправника, іноземної залізниці, водного транспорту, поромних переправ, новобудов тощо, тобто той момент, з якого залізничний транспорт приймає на себе повну відповідальність за збереження вантажу та своєчасне його доставляння в пункт призначення. За допомогою цих даних статистика надає характеристику перевезенням, які ще не виконані. Ці дані використовуються в оперативних цілях для управління повсякденною роботою залізниці. Особливістю цих даних є терміновість отримання інформації, але вони не є остаточними, бо в процесі здійснення перевезень може бути змінені маршрут, дальність перевезень, уточнені маса відправки, провізна плата, тощо, що вже не буде в них відображено.

Моментом прибуття вважається дата видачі (вивантаження) вантажу одержувачу, здачі вантажу іноземній залізниці, водному транспорту, на паромні переправи, на новобудови тощо. Такі дані використовуються для отримання більш точних даних, які можуть змінитися в результаті змін в маршруті, напрямку руху, кількості вантажу тощо. Вони надають характеристику перевезень, які вже закінчено, тому є більш точними. Недоліком їх можна вважати деяку запізнілість порівняно зі здійсненням перевезення, особливо для відправок, які перевозились на великі відстані, тобто довго.

Зараз в практиці статистичного обліку перевага надається обліку за моментом прибуття, на базі якого розробляються відомості про всебічну характеристику перевезення вантажів. За моментом відправлення отримують лише інформацію про розмір перевезення початкової станції.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)