АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Оформлення схем

Читайте также:
  1. Вимоги до оформлення будівельних креслень
  2. ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ ЗВІТУ
  3. Вимоги щодо змісту та оформлення документів
  4. Документальне оформлення фінансових інвестицій.
  5. Загальні правила оформлення.
  6. Комплекс навчально-методичних посібників для вчителя і учнів, їх призначення, особливості побудови та оформлення, ТМО їх використання.
  7. Методика узагальнення і оформлення матеріалів ревізії.
  8. Обладнання для оформлення фасованої продукції
  9. Особливості оформлення тексту
  10. Оформлення витягу з протоколу
  11. Оформлення додатків
  12. Оформлення документації на капітальний ремонт будівель

У графічній частині дипломного проекту зазвичай представлені апаратурно-технологічні і/або технологічні схеми і схеми автоматизації технологічних процесів.

Апаратурно-технологічною схемою називається графічне зображення послідовності технологічних процесів на конкретному виробництві. На цій схемі в певній послідовності зображується все технологічне обладнання, в якому відбуваються технологічні процеси, а також пов'язані з ним допоміжні пристрої (насоси, транспортери, візки і так далі).

Апаратурно-технологічні схеми і схеми автоматизації виконують без дотримання масштабу, дійсне просторове розташування складових частин виробу (установки) не враховують або враховують приблизно, проте при виконанні цих схем необхідно дотримувати певну пропорційність.

Апарати на схемі зображують схематично у вигляді конструкторського контуру, причому повинні бути показані основні технологічні штуцера, завантажувальні люки, входи і виходи основних продуктів. При необхідності допускається зсув штуцерів і отворів по відношенню до їх дійсного розташування, але з дотриманням їх технологічного призначення і взаємозв'язку.

На аркуші апаратурно-технологічної схеми (або в додатку пояснювальної записки) приводиться перелік обладнання, що входять до складу цієї схеми, за формою, вказаною на рисунку 10.

Рисунок 10 – Форма переліку елементів апаратурно-технологічної схеми.

 

Графічні позначення елементів (пристроїв, функціональних груп) і лінії зв'язку, що сполучають їх, слід розташовувати на схемі так, щоб забезпечувати якнайкраще уявлення про будову технологічної лінії і взаємодію її складових частин (апаратів).

Технологічний процес на аркуші повинен бути показаний зліва направо. Лінії руху сировини необхідно зображати горизонтально або вертикально щодо ліній рамки формату; вони не повинні перетинати зображення апаратів. При взаємному перетині комунікацій необхідно зробити обведення однієї з них у вигляді .

Умовні позначення ліній напряму руху сировинних потоків розшифровуються в таблиці умовних позначень, виконаній за формою (рис. 11). Таблиця може бути розташована як на відповідному аркуші графічної частини, так і у додатку пояснювальної записки.

 

Рисунок 11 – Форма переліку умовних позначень ліній руху сировинних потоків.

 

Якщо довжина лінії продуктової комунікації між окремими апаратами велика, у виняткових випадках вона може бути перервана. При цьому на одному кінці перерваної лінії розміщують вказівку, до якої саме позиції на схемі ця лінія повинна бути підведена, а на іншому кінці – від якої позиції вона відведена.

При вказівці точок технохімічного контролю на відповідному аркуші графічної частини (або в додатку пояснювальної записки) їх перелік оформляється за формою, вказаною на рисунку 12.

 

Рисунок 12 – Форма переліку точок вимірювання і контролю.

 

При оформленні схем автоматизації технологічних процесів використовують умовні позначення, передбачені ГОСТ 21.404-85.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)