АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методика вивчення ризику. 1. Методика вивчення ризику

Читайте также:
  1. II. Вивчення нового матеріалу.
  2. II. Вивчення нового матеріалу.
  3. II. Вивчення нового матеріалу.
  4. II. Вивчення нового матеріалу.
  5. II. Вивчення нового матеріалу.
  6. II. Вивчення нового матеріалу.
  7. II. Вивчення нового матеріалу.
  8. II. Вивчення нового матеріалу.
  9. II. Вивчення нового матеріалу.
  10. II. Вивчення нового матеріалу.
  11. VIII. Методика экспресс-диагностики педагогической направленности учителя (Ю.А. Кореляков, 1997)
  12. А) поглиблене вивчення курсу.

Тема № 3

МОДЕЛЮВАННЯ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ НЕБЕЗПЕЧНИХ СИТУАЦІЙ

План

1. Методика вивчення ризику.

2. Методологічні основи визначення надійності роботи апаратури в сучасних технологічних процесах.

3. Якісний аналіз небезпек.

Методика вивчення ризику

Причинами небезпечних ситуацій є сукупність умов, за яких виникає можливість виливу на людину й довкілля шкідливих та небезпечних чинників, які зумовлюють небезпечну подію. Небезпечна подія може мати як сприятливі, так і несприятливі (небажані) наслідки.

Моделювання і прогнозування небезпек на практиці прохо­дить три стадії.

Перша стадія: попередній аналіз небезпеки;

Друга стадія: виявлення послідовності небезпечних ситуацій

Третя стадія: аналіз наслідків.

Перша стадія: попередній аналіз небезпеки – визначає матеріальні носії небезпек, тобто небезпечні та шкідливі чинники і умови, за яких во­ни можуть призвести до небажаних наслідків, а саме.

1) визначаються джерела небезпеки (наприклад, чи можливі витоки отруйних речовин, вибухи, пожежі тощо);

2) визначаються частини системи (підсистем), що можуть викликати ці небезпечні стани (хімічні реактори, ємності та сховища, енергетич­ні установки тощо).

3) визначаються обмеження на аналіз ризику ( наприклад, потрібно ви­рішити, чи буде він включати детальне вивчення ризику в результаті диверсій, війни, помилок людей, ураження блискавкою, землетрусів тощо ).

Таким чином, метою першої стадії аналізу ризику є визначення системи й виявлення загалом потенційних небезпек.

Небезпеки після їхнього виявлення характеризуються відповідно до наслідків, які вони викликають і відповідають категорії критичності:

1 клас — ефекти, що зневажаються;

2 клас — граничні ефекти;

3 клас — критичні ситуації;

4 клас — катастрофічні наслідки.

Для зменшення небезпек 4-го класу (3-го, 2-го) або зниження класу небезпеки застосовують запобіжні заходи (якщо таке можливо) для їх виключення за допомогою дерева рішень для аналізу небез­пек, на рис. 1.

Рис.1. Дерево рішень для аналізу небезпек

Після цього можна прийняти необхідні рішення зі внесення змін у проект у цілому або змін у конструкцію устаткування, змін мети і функцій внесення позаштатних дій з використанням запобіжних і попереджувальних пристроїв.

При проведенні попереднього аналізу визначають:


1. Відповідна фаза роботи системи або операції.

2. Елемент апаратури або операція, що аналізуються, які за своєю природою є небезпечними.

3. Стан, небажана подія або помилка, які можуть бути причиною того, що небезпечний елемент викликає певний небезпечний стан.

4. Небезпечний стан, що може бути утворений у результаті взаємодії елементів у системі або системи в цілому.

5. Небажані події або дефекти, що можуть викликати небезпечну умову, який призведе до певного типу можливої аварії.

6. Будь-яка можлива аварія, що виникає в результаті певного небез­печного умови.

7. Можливі наслідки потенційної аварії у випадку її виникнення.

8.

9. Класи небезпек:

клас 1 — безпечний (стан, пов'язаний із помилками персоналу, хибами конструкції або її невідповідністю проекту, а також не­правильною роботою), не призводить до істотних порушень та не викликає ушкодження устаткування і нещасних випадків із людьми;

клас 2 — граничний (стан, пов'язаний із помилками персоналу, вадами конструкції або її невідповідністю проекту, а також не­правильною роботою), призводить до порушень у роботі, може бути компенсований або взятий під контроль без ушкоджень устаткування або нещасних випадків з персоналом;

клас 3 — критичний (стан, пов'язаний із помилками персоналу, дефектами конструкції або її невідповідністю проекту, а також неправильною роботою), призводить до істотних порушень у ро­боті, ушкодження устаткування і створює небезпечну ситуацію, яка потребує негайних заходів для порятунку персоналу й устат­кування;

клас 4 — катастрофічний (стан, пов'язаний із помилками персо­налу, хибами конструкції або її невідповідністю проекту, а та­кож неправильною роботою), призводить до втрати устаткуван­ня і (або) загибелі чи масового травмування персоналу.

10.Реєстрація превентивних заходів і стеження за іншими діючими превентивними заходами.

Таким чином, попередній аналіз небезпеки виявляє, яке саме устаткування, а також події мо­жуть призвести до виникнення небезпек.

Друга стадія: виявлення послідовності небезпечних ситуацій.

" Друга стадія починається після того, як визначено конфігурацію системи і закінчено попередній аналіз небезпек. На цій стадії будується логічна схема розвитку небезпеки у вигляді дерева небезпечних подій та причин.

!Небезпечні події можуть відбу­ватися послідовно одна за одною, паралельно (одночасно) одна одній, а найчастіше - за змішаною послідовно-паралельною схе­мою. Імовірність настання такої події встановлюють згідно з теорією ймовірності за формулою:

!де РА, РБ і Рв - імовірності настання подій А, Б і В відповідно. Імовірність настання цієї події встановлюють згідно з теорією ймовірності за формулою:

!Подальше дослі­дження здійснюють за допомогою двох основних аналітичних мето­дів:

1. побудови дерева подій – модель, що застосовується для побудови логічної структури сценаріїв та оцінки ймовірностей критичних подій (у тому числі, часткових критичних подій). Модель типу "дерево подій" використовує початкову подію в якості вихідної (початкової) позиції розвитку сценарію критичної події. Далі, через послідовно-паралельні ланцюги проміжних подій, виникнення яких характеризується значеннями ймовірності їхнього виникнення, оцінюється ймовірність реалізації кінцевої окремої критичної події;

2. побудови дерева відмов –модель, що застосовується для побудови логічної структури сценаріїв та оцінки ймовірностей критичних подій (у тому числі часткових критичних подій) В моделі "дерево відмов" розгляд починається з певної критичної події і далі аналізуються послідовно-паралельні ланцюги проміжних відмов (разом з імовірностями їхнього виникнення), які можуть спричинити критичну подію, що розглядається.

Таким чином, друга стадія закінчується визначенням усіх можли­вих варіантів відмов у системі й знаходженням значень імовірності для цих варіантів.

!Третя стадія: аналіз наслідків.

!На третій стадії аналізують можливі небажані наслідки і визначають можливі шляхи зменшення їхнього негативного впливу. При аналізі наслідків використовуються дані, отримані на стадії попередньої оцінки небезпеки і на стадії виявлення послідовності не­безпечних ситуацій.

!За даними дерева подій (відмов) і отриманих значень імовірності можливих відмов будується гістограма частот аварійних ситуацій. Якщо за даними гістограми побудувати криву, то одержимо граничну криву частоти аварійних ситуацій (крива Фармера). Вважа­ється, що крива відокремлює верхню частину недопустимо великого ризику від частини прийнятного ризику, розташованої нижче і ліво­руч від кривої (рис. 2).

 

 

 

Рис. 2. Крива Фармера

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)