АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

Читайте также:
  1. Аналіз існуючих теоретико-практичних розробок створення інформаційних систем для вирішення обраної проблеми.
  2. Вимоги до занять з укр. мови
  3. Вимоги до оформлення звітів з практичних робіт з предмету «Практична робота на ПК»
  4. ВИХІДНІ ДАНІ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «ПРАКТИКУМ ЗІ СКЛАДАННЯ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ ДОКУМЕНТІВ У КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ»
  5. До практичних занять
  6. ДО СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ
  7. ЗАГАЛЬНИЙ РОЗРАХУНОК ГОДИН ЛЕКЦІЙ, ПРАКТИЧНИХ (СЕМІНАРСЬКИХ) ЗАНЯТЬ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  8. ЗАГАЛЬНИЙ РОЗРАХУНОК ГОДИН ЛЕКЦІЙ, ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  9. ЗАГАЛЬНИЙ РОЗРАХУНОК ГОДИН ЛЕКЦІЙ, ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ, САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  10. ЗАГАЛЬНИЙ РОЗРАХУНОК ГОДИН ЛЕКЦІЙ, ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ, САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  11. ЗАГАЛЬНИЙ РОЗРАХУНОК ГОДИН ЛЕКЦІЙ, СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ, САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  12. Заявки перестали появляться, я не знала чем заняться, и решила рискнуть.

Тема № 1. Об’єкти інформаційного права. Поняття інформації та інформаційного простору

З навчальної дисципліни: «Інформаційне право»

Категорія слухачів: студенти магістратури.

Навчальна мета: отримати практичні навички щодо пошуку інформації про передумови виникнення та формування інформаційного права як науки та навчальної дисципліни, його місця в системі правових наук; поняття інформаційного простору, основних об’єктів інформаційного права та інформаційних правовідносин.

Виховна мета: поглиблення у студентів ціннісних орієнтирів правознавців сучасного рівня; привиття відповідальності за прийняття відповідних юридичних рішень, виховання поваги до дотримання законності шляхом проведення занять в умовах емоційної напруженості, побудові методики проведення занять з послідовним підвищенням їх складності та використання різноманітних форм їх проведення.

Розвивальна мета: розвиток навчальних інтересів до застосування методів інформаційного права у суспільних відносинах.

Обсяг навчального часу: 2 годин.

Навчальне обладнання, ТЗН: комп’ютерний клас, підключений до мережі Інтернет, спеціальне програмне забезпечення.

Наочні засоби: роздруковані покрокові інструкції щодо виконання практичних завдань на персональному комп’ютері, традиційна класна дошка.

Міжпредметні та міждисциплінарні зв’язки: інформатика, конституційне право, цивільне право, адміністративне право, кримінальне право та процес; інші галузі права.

Навчальні питання:

1. Ознайомлення з можливостями сайту НАВС. Відпрацювання навичок пошуку літератури в електронному каталозі бібліотеки.

2. Ознайомлення з передумовами виникнення та формування інформаційного права. Пошук в електронних інформаційно-пошукових системах із законодавства паспорту наукової спеціальності 12.00.07. та ознайомлення з ним.

3. Пошук наукової інформації про предмет, методи, функції та систему інформаційного права в електронних каталогах провідних наукових бібліотек України.

 

Література:

1. Конституція України // Урядовий кур’єр, № 129-130 від 13.07.96 р. - К., 1996.

2. Про інформацію: Закон України від 02 жовтня 1992 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1992. – № 48. Ст. 651.

3. Про Національну програму інформатизації: Закон України від 4 лютого 1998 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2002. - № 1. Ст.3.

4. Про авторське право і суміжні права: Закон України від 23 грудня 1993р. // Відомості Верховної Ради україни. – 1993. - № 13.

5. Бачило И.Л., Лопатин В.Н., Федотов М.А. Информационное право: Учебник. – СПб.: Из-во “Юридический центр Пресс”, 2001. – 789 с.

6. Беляков К.И. Управление и право в период информатизации: монография. – К.:”КВІЦ”, 2001. – 308 с.

7. Європа на шляху до інформаційного суспільства // Матеріали Європейської Комісії 1994-1995 р. р. – К.: Держкомзв’язку та інформатизації України, 2000. – С. 3.

8. Копылов В.А. Информационное право: Учебник. - 2-е изд., перераб. и доп. - M.: Юристь, 2002.

9. Кохановська О.В. Правове регулювання у сфері інформаційних відносин - К.:НАВСУ, 2001.

10. Основи інформаційного права України: Навч. посіб. / В.С. Цимбалюк, В.Д. Гавловський, В.В. Грищенко та ін.; За ред. М.Я. Швеця, Р.А. Калюжного та П.В. Мельника – К.: Знання, 2004. – 274 с.

11. Хахановський В.Г., Мартиненко І.В. Смаглюк В.М., Інформаційне право та правова інформатика: навчальна програма (спеціальність 7.060101 – правознавство). - К.: НАВСУ, 2004.

12. Хахановський В.Г., Мартиненко І.В. Смаглюк В.М., Інформаційне право та правова інформатика: навчально-методичний комплекс (спеціальність 7.060101 – правознавство для студентів Юридичного факультету).- К.: НАВСУ, 2004.

13. Хахановський В.Г., Шевчук Р.М. Зміст поняття “інформація” у правовій науці та в чинному законодавстві України // Науковий вісник КНУВС, № 2, 2006. – К., КНУВС, 2006. – С. 65-72.

Адреси в глобальній комп’ютерній мережі Internet

Національна академія внутрішніх справ України (http://www.naiau. kiev.ua)

Методичні поради з викладання теми:

Питання 1.

При підготовці до цього практичного заняття необхідно згадати головні особливості інформаційного права як комплексної галузі права та одночасно міжгалузевої юридичної науки.

Студенти знайомляться з можливостями сайту Національної академії внутрішніх справ. Відпрацьовують навички пошуку юридичної літератури в електронному каталозі бібліотеки НАВС.

Зокрема, в електронному каталозі бібліотеки НАВС знаходять книги за такими параметрами:

- за прізвищем автора;

- за назвою.

Студенти самостійно виконують поставлене завдання. Викладач контролює хід виконання поставленого завдання та, у разі необхідності, надає допомогу.

 

Питання 2.

Для успішного опрацювання цього питання студентам треба виробити навички пошуку необхідних документів в електронних інформаційно-пошукових системах із законодавства.

У знайдених документах студенти знайомляться з інформацією про передумови виникнення та формування інформаційного права, знаходять паспорт наукової спеціальності 12.00.07 та ознайомлюються з ним.

Студенти самостійно виконують поставлене завдання. Викладач контролює хід виконання поставленого завдання та, у разі необхідності, надає допомогу.

Питання 3.

При відпрацюванні цього питання студенти здійснюють пошук інформації про предмет, методи, функції та систему науки інформаційного права в електронних каталогах провідних наукових бібліотек України. У знайдених документах знайомляться з відповідною інформацією.

Студенти самостійно виконують поставлене завдання. Викладач контролює хід виконання поставленого завдання та, у разі необхідності, надає допомогу.

У заключній частині заняття викладач проводить опитування курсантів з метою контролю засвоєння навчального матеріалу, підводить підсумки заняття та видає завдання на самопідготовку.

План проведення практичного заняття 1 (2 год.):

№ з/п Навчальні питання Час, хв.
Вступна частина:  
  Перевірка наявності особового складу.  
  Оголошення теми, мети, плану заняття.  
  Контроль готовності студентів до заняття  
Основна частина:  
  Пояснення студентам загальної мети та порядку роботи у мережі  
  Самостійне, під керівництвом викладача визначення мети роботи  
  Пояснення студентами порядку виконання роботи та отримання результатів  
  Самостійна, під керівництвом викладача робота студентів у мережі із відповідним програмним забезпеченням  
Заключна частина:  
  Контроль засвоєння матеріалу заняття  
  Підведення підсумків заняття.  
  Завдання на самопідготовку.  

Завдання для самостійного вивчення (2 год.):

1. У відповідних джерелах, в тому числі – у мережі Інтернет здійснити пошук поняття «інформація».

2. У мережі Інтернет здійснити пошук поняття «Інформаційне суспільство» та проаналізувати його.

3. Здійснити пошук в мережі Інтернет поняття «Єдиний інформаційний простір» та проаналізувати його.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)