АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Семінарські заняття № 3 - 4 (4 год.)

Читайте также:
  1. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття.
  2. VII.1. Матеріали контролю для підготовчого етапу заняття.
  3. Виконавська практика (36 год.).
  4. Для самостійної позааудиторної підготовки до заняття
  5. Для самостійної позааудиторної підготовки до заняття
  6. До практичного заняття № 22
  7. До практичного заняття № 35
  8. До практичного заняття № 43
  9. Друге заняття
  10. Друге заняття
  11. Заняття 1. Поняття та предмет міжнародного економічного права
  12. Заняття 11.

особисті немайнові правА

¨ Методичні рекомендації: проблема особистих немайнових прав посідає в цивілістиці одне з найважливіших місць. У книзі другій ЦК знаходять деталізацію основні права та свободи людини і громадянина, що закріплені у главі 2 Конституції України. Вивчення теми слід розпочати з аналізу положень Конституції України про особисті немайнові права, звернути увагу на міжнародні документи, які закладають основи особистих немайнових прав. Зверніть увагу на норми ст. 270 ЦК, якими передбачається невичерпний перелік особистих немайнових прав. Окремими спеціальними нормативними актами конкретизується зміст зазначених прав, а також може розширюватись їх обсяг. Для ознайомлення з ними слід ознайомитися з Основами законодавства України про охорону здоров’я, законами України «Про донорство крові та її компонентів», «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людини». Розглядаючи зміст права на ім’я, зміну імені, слід враховувати норми СК (ст. 35, 45, 53, 113, 231), Порядок розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи, затверджений постановою КМУ від 11.07.2007 р. № 915. При розгляді питання «захист честі, гідності та ділової репутації» необхідно керуватися ст. 28 Конституції України та ст. 297, 299 ЦК, спеціальним законодавством про інформацію. Слід враховувати й положення постанов Пленуму Верховного Суду України від 27.02.2009 р. № 1 «Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи», «Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди» від 11.03.1995 р. № 4. Слід звернути увагу, що спеціальним способом захисту права на честь, гідність та ділову репутацію є спростування недостовірної інформації та право на відповідь. Важливо пам’ятати значення «презумпції добропорядності» (ч. 3 ст. 277 ЦК) для розподілу між позивачем та відповідачем у справах про захист честі, гідності та ділової репутації обов’язків по доказуванню. Юридичній особі належить право на ділову репутацію, але не на честь чи гідність. Також необхідно звернути увагу на те, що окрім законодавчої класифікації існують класифікації, які пропонуються вченими цивілістами.

Ä Питання для обговорення:

1. Поняття та ознаки особистих немайнових прав. Класифікація особистих немайнових прав.

  1. Особисті немайнові права, що забезпечують природне існування фізичної особи:

1) право на життя як невід'ємне право фізичної особи;

2) право на охорону здоров'я та на медичну допомогу: їх забезпечення та реалізація;

3) зміст та забезпечення права на свободу та особисту недоторканість. Випадки обмеження свободи особи;

4) правове регулювання відносин у сфері донорства крові, її компонентів, органів та інших анатомічних матеріалів;

5) правова характеристика інших особистих немайнових прав, що забезпечують природне існування фізичної особи (право на сім'ю, на опіку або піклування, на безпечне для життя та здоров'я довкілля).

 

  1. Особисті немайнові права, що забезпечують соціальне буття фізичної особи:

1) право на ім’я та право на індивідуальність. Честь, гідність та ділова репутація як об'єкти правової охорони;

2) право на інформацію. Поняття та види інформації. Особливості правової охорони відкритої, конфіденційної та таємної інформації;

3) правова охорона особистих паперів та кореспонденції. Охорона інтересів фізичної особи при проведенні фото-, кіно-, теле- та відео зйомок;

4) інші особисті немайнові права, що забезпечують соціальне буття фізичної особи (право на місце проживання, на недоторканість житла, на вибір роду занять, на свободу пересування, на свободу об'єднання та на мирні збори).

4. Загальна характеристика та особливості захисту особистих немайнових прав:

1) спростування недостовірної інформації та відповідь як способи захисту особистих немайнових прав фізичної особи;

2) заборона поширення інформації, якою порушуються особисті немайнові права фізичної особи;

3) поновлення порушеного особистого немайнового права. Відшкодування шкоди як спосіб захисту особистих немайнових прав фізичної особи.

þ Основні поняття: особисті немайнові права; особисті немайнові правовідносини; честь, гідність; захист особистих немайнових прав; право на життя; евтаназія; псевдонім; право на ім’я; право на свободу; право на особисту недоторканість; право на інформацію; право на здоров’я; недоторканість житла.

´ Питання для самоконтролю:

1. Назвіть характерні ознаки особистих немайнових прав.

2. Що складає зміст особистого немайнового права?

3. Який цивільно-правовий зміст має право на життя?

4. Які відомості складають зміст таємниці про стан здоров’я?

5. З яких елементів складається право на здоров’я?

6. Які особливості здійснення права на безпечне для життя та здоров’я довкілля?

7. В яких випадках допускається зміна імені?

8. У чому полягає зміст права на особисте життя та його таємницю?

9. Якими способами здійснюється право на індивідуальність?

10. Чим відрізняються поняття честі, гідності і ділової репутації?

11. Які дії слід вважати поширенням відомостей? Чи в усіх випадках

12. поширення негативної інформації про особу є правопорушенням?

13. Хто виступає позивачами та відповідачами у справах про спростування недостовірної інформації?

14. Якими повинні бути способи спростування недостовірної інформації?

? Практичні завдання:

Задача 1. 12-річну Марину доставили у лікарню із захворюванням на апендицит. Після надання медичної допомоги стан хворої дещо покращився, однак після додаткового обстеження лікарі почали наполягати на хірургічному втручанні. Батьки Марини на це не погоджувались і вирішили забрати дитину додому. Завідувач хірургічним відділенням дав на це згоду. Через 2 дні стан Марини значно погіршився, лікарі діагностували ускладнення, оскільки вчасно не було проведено оперативне лікування. Їй зробили дуже складну операцію, післяопераційний період тривав дуже довго.

Чи вірними були дії батьків та завідувача? Дайте юридичний аналіз ситуації. Вирішіть питання по суті..

Задача 2. Косенко залишив у свого дільничного лікаря письмову згоду на донорство нирок у разі своєї смерті. Через півроку Косенко був визнаний недієздатним. Коли ще через три роки Косенко попав в автокатастрофу і знаходився в лікарні у коматозному стані, лікар повідомив його дружину про те, що в разі смерті її чоловіка його нирки імплантують реципієнтові. Дружина категорично заперечувала і стверджувала, що надати таку згоду її чоловіка змусили або ввели його в оману, оскільки він на той час уже мав психічні розлади.

Чи правомірною буде імплантація органів Косенка в разі його смерті за таких обставин?

Задача 3. Позивач Зітенюк О. зазначав, що внаслідок лікарської помилки та неналежного виконання лікарем Ласійчук Н. своїх професійних обов’язків йому було поставлено неправильний діагноз, в результаті чого не проводилося необхідне лікування. Посилаючись на те, що внаслідок лікарської помилки йому було завдано матеріальної та моральної шкоди, просив задовольнити позов.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)