АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ІНДИВІДУАЛЬНІ ЗАВДАННЯ. Викладач університету підготував до видання рукопис навчально-методичного посібника зі спеціального курсу «Правове регулювання зовнішньоекономічної

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. II. Завдання та обов'язки
  3. II. Перевірка виконання домашнього завдання.
  4. II. Перевірка домашнього завдання.
  5. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  6. IV. Домашнє завдання з інструктажем.
  7. V. Домашнє завдання з інструктажем.
  8. VI. Домашнє завдання.
  9. VI. Домашнє завдання.
  10. VI. Домашнє завдання.
  11. VII. Домашнє завдання.
  12. А. Завдання

Кейс №1.

Викладач університету підготував до видання рукопис навчально-методичного посібника зі спеціального курсу «Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності». Редактор видавництва, до якого було передано рукопис, звернувся до керівництва кафедри та факультету, де працює автор посібника, із застереженням, що видати представлений рукопис у поданому вигляді неможливо, оскільки автор включив до нього як додатки низку законів, витягів із законів та декілька підзаконних нормативно-правових актів. На його думку, видавати закони та інші нормативно-правові акти без погодження з їх видавцями неможна, оскільки порушуються права інтелектуальної власності.

Питання:

1. Чи буде порушенням видати посібник з такими додатками?

2. Чи є закони та інші нормативно-правові акти об’єктами права інтелектуальної власності?

3. Які види права інтелектуальної власності виникають у авторів навчальних посібників, підручників, наукових праць?

 

 

Кейс №2.

Під час передвиборної кампанії політичні партії супроводжують свої агітаційні заходи по телебаченню та радіомовленню виконанням популярних пісень відомих поетів, композиторів у виконанні відомих співаків.

Питання:

1. Чи повинні політичні партії (інші суб’єкти) одержувати дозвіл на використання таких творів?

2. Якщо ні, то чому? Якщо так, то хто саме повинен дати згоду на використання пісні?

Чи повинні користувачі пісні виплачувати нагороду?

 

Кейс №3.

До Київського обласного відділення Антимонопольного комітету звернулись підприємці, які мають пріоритет на використовування знаків для товарів і послуг “RUSSIAN VODKA” та “RUSSKAYA”, з приводу неправомірного використання цих знаків Сквирським та Васильківським заводами продтоварів на етикетці горілчаних виробів. Під час розгляду справи встановлено, що зазначені заводи почали виготовляти горілчані вироби з використання на етикетках цих позначень з 1998 р. Представники Сквирського та Васильківського заводів обґрунтовували використання цих знаків для товарів і послуг застосуванням норм Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг», яким передбачено, що не визнається порушенням прав власника свідоцтва використання цих знаків іншими суб’єктами господарювання, які добросовісно використовували відповідне позначення до 1 січня 1992 р.

Питання:

1. До яких відносин застосовуються положення Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг»?

2. Чи обґрунтовані заперечення представників Сквирського та Васильківського заводів?

3. Що таке недобросовісна конкуренція?

4. Яке рішення має прийняти відділення Антимонопольного комітету?

 

Кейс №4.

У серпні 1999 р. закрите акціонерне товариство «АЛЬФА КАПІТАЛ УКРАЇНА» звернулося до господарського суду із позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Українська фінансова компанія «Альфа-Капітал». У позові ЗАТ вимагало припинення використання ТОВ у своїй назві позначення «Альфа Капітал», посилаючись на те, що останнє є зареєстрованим за позивачем товарним знаком для всіх (42) класів Міжнародної класифікації товарів та послуг. Суд відмовив ЗАТ у позові, зазначаючи, зокрема, що відповідач зареєстрований у формі ТОВ, а не у формі ЗАТ. Крім того, позивачем не надано підтвердження того, що використання відповідачем товарного знака позивача призводить до змішування із його діяльністю, а тому це не може вважатися недобросовісною конкуренцію.

Питання:

1. Чи є обов’язковою реєстрація права власності на фірмове найменування?

2. Чи має значення різниця в організаційно-правових формах сторін спору?

3. Що таке недобросовісна конкуренція?

4. Чи правильно вирішив господарський суд?

 

Кейс №5.

До Антимонопольного комітету звернувся Державний комітет України з питань технічного регулювання і споживчої політики стосовно заяви закритого акціонерного товариства «Миргородський завод мінеральних вод» щодо неправомірних дій підприємства «Веста-Ч» та спеціалізованого малого підприємства «Екер» при виробництві та реалізації мінеральної води «Збручанська».

Підприємство «Веста-Ч» та спеціалізоване мале підприємство «Екер» протягом кількох місяців використовували при виробництві та реалізації мінеральної води «Збручанська» етикетку, яка за гамою кольорів, дизайном та розташуванням елементів є подібною до етикетки лікувально-столової води «Миргородська» виробництва ЗАТ «Миргородський завод мінеральних вод». Використання зазначеної спільної етикетки могло призвести до змішування діяльності і продукції підприємства «Веста-Ч» та СМП «Екер» з діяльністю і продукцією ЗАТ «Миргородський завод мінеральних вод».

Питання:

1. Яким чином визначається можливість змішування продукції одного виробника з аналогічною продукцією іншого?

2. Як кваліфікувати дії підприємства «Веста-Ч» та СМП «Екер»?

3. Що таке недобросовісна конкуренція?

4. Яке рішення має прийняти Антимонопольний комітет?

 

 

Кейс №6.

У квітні 1998 р. відкрите акціонерне товариство «Оболонь» розпочало випуск безалкогольного напою “CAMPARI’s”. Патентний повірений фірми “CAMPARI” в Україні звернувся до Антимонопольного комітету України із заявою про усунення порушення прав фірми “CAMPARI” на використання та маркування, вказавши на те, що назва “CAMPARI” є загальновідомою, права фірми зареєстровані в Державному патентному відомстві України у 1995 р. ВАТ «Оболонь» факт правопорушення не визнало, посилаючись на те, що назва “CAMPARI” не є відомою в Україні, крім того, напій “CAMPARI” є слабоалкогольним, а “CAMPARI’s” – безалкогольним, тому змішування не може бути. У процесі розгляду справи було встановлено, що ступінь змішуваності назви та етикетки напою “CAMPARI’s” з назвою та маркуванням напою “CAMPARI” 70:30.

Питання:

1. Як можна визначити термін «загальновідома торговельна марка»?

2. Чи є ознаки правопорушення в діях ВАТ «Оболонь»?

3. Що таке недобросовісна конкуренція?

4. Яке рішення має прийняти Антимонопольний комітет?

 

Кейс №7.

Група працівників науково-дослідної лабораторії звернулася до суду з позовом про порушення їхнього права інтелектуальної власності. На їх думку, керівництво НДІ, в якому вони працюють, неправомірно, без посилання на їх приз віща, включило до наукового звіту про роботу НДІ за рік, який видано окремою книжкою, матеріали з їхніх наукових досліджень. Представник організації в суді пояснив, що такі звіти видаються щорічно як результат діяльності всього Інституту, ці видання не мають комерційного характеру, оскільки не надходять у продаж, а надсилаються у відповідні державні установи; на книзі вказується лише склад редакційної колегії Інституту, оскільки до неї включають найбільш важливі матеріали з усіх видів досліджень, що здійснені за рік; організація вважає, що використовує матеріали правомірно, оскільки вони взяті з результатів планових досліджень, що здійснюються науковцями за замовленням Інституту.

Питання:

1. Яким має бути рішення суду?

2. Чи є таке видання об’єктом права інтелектуальної власності?

3. Якщо так, то які саме права інтелектуальної власності мають його творці?

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)