АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Самостійна робота з творчим завданням

Читайте также:
  1. II. Контрольна робота.
  2. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  3. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  4. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  5. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  6. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  7. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  8. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  9. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  10. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  11. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  12. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.

 Прочитати тексти. Визначити тип мовлення кожного. Довести пра­вильність своєї думки.

Текст 1

Просте, звичайне слово, яке щодня повторюємо і ми, і наші діти. А скільки воно таїть у собі найкращих, незабутніх спогадів! Скільки пов’язано з ним вдячних перемог і звершень у кожної людини! Учитель

навчив нас писати й читати перше слово — мати. Потім такі, як земля, сонце, народ, праця. І не тільки навчив писати й читати ці слова, а й допоміг збагнути їх глибинний зміст, прищепив нам почуття обов’язку, допоміг поступово знаходити своє місце в житті… (В. Кучер).

Текст 2

Спілкування людей може мати двоякий характер: один тільки говорить, а інший тільки слухає або ж мовець і слухач міняються ролями. В першому випадку це буде монолог, а в другому — діалог (полілог). Діалог характеризується наявністю двох або більше співрозмовників. Ця форма спілкування використовується у повсякденному житті людей і має різні форми: розмова в сім′ї, на вулиці, судове слідство, шкільний урок тощо. Дотримання правил мовного етикету в діалозі — обов’язкова умова при спілкуванні і невід’ємна ознака високого рівня мовної культури… (З підручника).

 

 Довести, чи впливає тип мовлення на стиль тексту. Якщо так, то обґрунтувати відповідь у формі роздуму. Порівняти свою думку з думкою товариша.

 Переказати текст-роздум, доповнюючи власною інформацією і дотримуючись означеного типу мовлення.

Настанови і коментар учителя. Переказуючи текст-роздум, скорис­тайтеся пам’яткою про структуру цього типу мовлення.

Структура тексту типу роздуму

1. Роздум (міркування) — твір або частина твору, в якій автор висловлює свої думки, переживання, почуття.

2. Роздум обов’язково включає три частини: тезу, доведення, висновки.

3. Теза — положення, висловлене у тексті, що коротко й чітко формулює основну ідею твору, правдивість якого треба довести.

4. Доведення — логічна форма встановлення правильності будь-якого судження на підставі інших суджень, істинність яких перевірена прак­тикою.

5. Висновок — остаточна думка про що-небудь, логічний підсумок, зроб-лений на основі спостережень, міркувань.

6. Текст типу роздуму найчастіше будується у формі монологу.

Завдання на розвиток мислення і мовлення

 Прочитати тези. Пояснити їх зміст.

1) Вік прожити — не поле перейти, тому що… 2) Не родись багатий, а родись щасливий, оскільки… 3) Найкращою людиною для кожного є мати, тому що… 4) Життя, як стерня, не пройдеш, ноги не вколовши, бо… 5) Найкращий учитель — книга, тому що… 6) Нема гіршого ворога, як дурний розум, тому що…

 Усно дібрати розгорнуті та стягнені доведення.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)