АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Завдання 1. Тема 23. Готовність дитини до навчання

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. II. Завдання та обов'язки
  3. II. Перевірка виконання домашнього завдання.
  4. II. Перевірка домашнього завдання.
  5. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  6. IV. Домашнє завдання з інструктажем.
  7. V. Домашнє завдання з інструктажем.
  8. VI. Домашнє завдання.
  9. VI. Домашнє завдання.
  10. VI. Домашнє завдання.
  11. VII. Домашнє завдання.
  12. А. Завдання

Тема 23. Готовність дитини до навчання

В школі

Готовність дитини до школи - це комплекс психічних якостей, необхідних для успішного початку систематичного навчання, який включає позитивне ставлення до школи і навчання (мотиваційну готовність), достатньо високий рівень розвитку довільності поведінки (вольову готовність), наявність певного запасу знань, умінь, навичок, рівень розвитку пізнавальних процесів (розумову готовність), а також сформованість якостей, які забезпечують встановлення сприятливих взаємин із дорослими та ровесниками, входження в життя класного колективу, виконання спільної діяльності (моральну готовність) [7,290]. Умовно дітей можна поділити на декілька груп:

1 група - коли паспортний вік випереджає психологічний;

2 група - паспортний вік відстає від психологічного (при цьому потрібно розрізняти темп розвитку і здібності розвитку);

3 група - рівномірний розвиток (психологічний вік співпадає з паспортним). Навчання в школі повинно розпочинатися тільки тоді, коли дитина розумово і особистісно до цього готова. На основі результатів дослідження (яке необхідно проводити декілька разів на рік) молодших школярів доцільно диференціювати за класами:

1-й тип - класи вікової норми - призначені для дітей, розумовий розвиток яких відповідає їх паспортному віку;

2-й тип - клас прискореного навчання - для дітей з підвищеним (випереджаючим) рівнем розумового розвитку;

3-й тип - класи підвищеної індивідуальної уваги, де індивідуальний підхід і підвищена увага до дітей допомагає їм поступово подолати відставання в психічному розвитку.

Межі між класами вказаних типів мають відносний характер. Кожен учень, у залежності від успіхів у навчанні, може бути переведеним із класу одного типу в клас іншого типу.

 

Для діагностики загальної шкільної зрілості дитини 5-7 річного віку можна використовувати тест Йрасека-Кєрна, що складається з 3-х завдань, кожне з яких оцінюється за п'ятибальною шкалою: найвищий результат - 1бал, найнижчий - 5 балів. Сумарно від 3 до 5 балів одержують діти з високою шкільною зрілістю, від 5 до 9 балів -середньою, 11 балів - низькою, більше 11 балів– показник відхилення у психічному розвитку дитини.

Завдання виконуються в різні дні на аркушах чистого, нелінованого паперу.

Завдання 1

Інструкція: «Візьми аркуш паперу і намалюй людину. Можна малювати хлопчика чи дівчинку, дядю чи тьотю, кого хочеш». (Відносно того, як малювати, які частини людського тіла повинна мати кожна фігура людини, пояснень не слід давати. Якщо дитина ставитиме подібні запитання, то треба порадити їй подумати про це самостійно).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)