АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Завдання №3

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. II. Завдання та обов'язки
  3. II. Перевірка виконання домашнього завдання.
  4. II. Перевірка домашнього завдання.
  5. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  6. IV. Домашнє завдання з інструктажем.
  7. V. Домашнє завдання з інструктажем.
  8. VI. Домашнє завдання.
  9. VI. Домашнє завдання.
  10. VI. Домашнє завдання.
  11. VII. Домашнє завдання.
  12. А. Завдання

 

Необхідно розробити шкалу оцінювання енергоефективності будівель

 

Для оцінювання енергоефективності будівель у світовій практиці використовуються шкали енергоефективності, що можуть враховувати ефективність використання різних видів енергії інженерними системами будівлі протягом певного періоду (частіше повний рік). Так, наприклад, енергетичну ефективність будівель в ЄС оцінюють за EN 15217:2007 [6] з урахуванням енергоспоживання як системи опалення в опалювальний період, так і системи кондиціонування повітря в період охолодження будівлі. Крім того, враховується енергоспоживання систем: гарячого водопостачання, вентиляції, освітлення, а також оцінка ступеню автоматизації інженерних систем і оцінка захисту від інсоляції. Відповідно до [6] загальний принцип побудови шкали ефективності споживання енергії будівлями базується на використанні нормативних та фактичних даних про енергоспоживання типових будівель (табл. 1).

В Росії вимоги до визначення класу енергетичної ефективності визначаються наказом № 161 «Про затвердження правил визначення класів енергетичної ефективності багатоквартирних будинків і вимог до покажчика класу енергетичної ефективності багатоквартирного будинку, що розміщується на фасаді багатоквартирного будинку» і Правилами визначення класів енергетичної ефективності багатоквартирних будинків. Відповідно до яких клас енергетичної ефективності багатоквартирного будинку визначається за результатами (табл. 2): оцінки архітектурних, функціонально-технологічних, конструктивних та інженерно-технічних рішень, реалізованих в будівлі; встановлення показників, що характеризують річні питомі величини витрати енергетичних ресурсів, у тому числі з використанням інструментальних або розрахункових методів; величини відхилення розрахункового (фактичного) значення питомої витрати енергетичних ресурсів від нормованого рівня, встановленого вимогами енергетичної ефективності будівель, будов, споруд.

 

Таблиця 2 Класи енергетичної ефективності багатоквартирних будинків у Росії

Позначення класу Найменування класу енергетичної ефективності <*> Величина відхилення значення питомої витрати теплової енергії на опалення, вентиляцію і гаряче водопостачання будівлі від нормативного рівня, %
Для нових і реконструйованих будівель
A Найвищий менше -45
B++ Підвищені від -36 до -45 включно
B+ від -26 до -35 включно
B Високий від -11 до -25 включно
C Нормальний від +5 до -10 включно
Для існуючих будівель
D Понижений від +6 до +50 включно
E Найнижчий більше +51
Примітка: <*> на стадії проектування - тільки розрахункового значення питомої витрати теплової енергії на опалення та вентиляцію

 

У класифікації будівель в Росії виділяють 7 типів: малоповерхові житлові будинки: одноквартирні окремо розташовані і блоковані, багатоквартирні та масового індустріального виготовлення; житлові, готелі, гуртожитки; громадські; поліклініки та лікувальні установи, будинки-інтернати; дошкільні установи; сервісного обслуговування; адміністративного призначення (офіси).

В основі класифікації будівель в Україні за енергетичною ефективністю лежить рівень відносного відхилення розрахункових / фактичних і нормативних значень питомої витрати теплової енергії на опалення, встановлені ДБН «Теплова ізоляція будівель». Межі класів енергоефективності (табл. 3), в цьому випадку, визначаються розрахунковими максимальними значеннями питомих тепловитрат будівлею для потреб опалення, згідно з діючими нормами.

Шкала оцінки ефективності енерговикористання будівель в Україні побудована за кінцевою енергією і враховує тільки витрати теплоти будівлею для потреб опалення. Виділяють наступні типи будівель: житлові будинки та готелі; громадські й адміністративні будинки; лікувальні та дитячі навчальні заклади; дошкільні заклади; магазини, універмаги, універсами; малоповерхові будинки.

 

Таблиця 3 Класифікація будівель з енергетичної ефективності в Україні

 

Класи энергоефективності Різниця у % розрахункового або фактичного значння питомої витрати теплоти q будівлі, від максимально допустимого значення Е mах, [(q буд - Е mах) / Е mах ] ∙ 100% Рекомендації
А Мінус 50 і менше  
В Від мінус 49 до мінус 10  
С Від мінус 9 до плюс 5  
D Від плюс 6 до плюс 25  
Ε Від плюс 26 до плюс 75  
F Плюс 76 і більше  

 

Також, одна й та ж будівля може використовуватися для різних функцій, наприклад магазин (перший поверх) та житлова будівля; басейн та адміністративні приміщення; навчальний корпус та гуртожиток, відповідно й витрати енергії між цими частинами будівель можуть суттєво відрізнятися й до них застосовуються різні вимоги по енергоефективності (). У такому випадку прийнято визначати ці вимоги для будівлі в цілому з урахуванням її призначення, з використанням формули:

,  

де k – представляє функції будівлі: k= 1,2,... n; - кондиціонована площа приміщення, що зазвичай використовується більш ніж за одним функціональним призначенням будівлі, повинна пропорційно ділитися між кондиціонованими площами цих функціональних призначень будівлі.

Завдання 3.1. Розробка шкали енергоефективності за європейськими підходами

1. З використанням літератури [2, 18] визначити для будівлі певного типу (за вашим варіантом) допустиму нормативну величину теплоспоживання для потреб опалення.

2. За додатком 5 визначити середньостатичну для даного типу будівель величину теплоспоживання для потреб опалення.

3. За допомогою таблиці 1 побудувати шкалу оцінювання ефективності теплоспоживання будівель певного типу (за вашим варіантом) та визначити клас енергоефективності вашої будівлі.

Завдання 3.2. Розробка шкали енергоефективності з використанням методу розподілу енергоспоживання з однаковою частотою

Застосування даного методу передбачає використання припущення про нормальний закон розподілу енергоспоживання, та на основі цього побудови шкали порядку з рівними значеннями інтервалів.

1. За додатком 5 визначити: - максимальне та мінімальне значення показника фактичного питомого теплоспоживання в сукупності будівель. Кількість груп для визначення меж класів енергоефективності () прийняти рівною: 3; 5; 7.

2. За формулою визначити довжину інтервалу.

3. Побудувати шкалу оцінювання енергоефективності та визначити клас енергоефективності вашої будівлі.

Завдання 3.3. Розробка шкали енергоефективності для будівлі, що надає різні послуги

1. З використанням літератури [2, 18] визначити допустимі нормативні величини теплоспоживання для потреб опалення для будівель навчального призначення (навчальний корпус ВНЗ) та житлового призначення (гуртожиток). Площу навчального корпусу прийняти – 5056м2, площа гуртожитку - 7038 м2.

2. За додатком 5 визначити середньостатистичні для даних типів будівель величини теплоспоживання для потреб опалення.

3. За допомогою формули 3.1 та даних за [18] та додатком 5 визначити нормативні вимоги та середньостатистичне значення енергоспоживання з урахуванням послуг, що надаються у будівлі.

4. За допомогою таблиці 1 побудувати шкалу оцінювання ефективності теплоспоживання для будівлі, що надає кілька послуг та визначити її клас енергоефективності.

Завдання 3.4. Обговорення особливостей визначення енергетичної ефективності будівель (робота в групах).

1. Проаналізуйте чи впливає кількість класів енергоефективності, розмах між класами тощо на визначення рівня енергоефективності будівлі. Який із запропонованих підходів до побудови шкали енергоефективності на вашу думку є кращим? Чому?

2. Поміркуйте та надайте рекомендації по врахуванню факторів, що впливають на оцінювання енергоефективності будівель (вплив погодних умов, призначення будівлі тощо) при побудові шкали енергоефективності.

3. Проаналізуйте вплив ефективності використання первинного палива на клас енергоефективності будівлі при оцінюванні за первинною та кінцевою енергією.

 

 


Контрольні запитання

1. Які завдання енергетичної сертифікації будівель?

2. За якою методикою проводиться сертифікація будівель?

3. Наведіть класи енергоефективності за європейськими стандартами?

4. Наведіть класи енергоефективності відповідно до діючого в Україні ДБН?

5. Наведіть алгоритм розрахунку класів енергоефективності за Дисплей.

6. Запишіть математичну модель для визначення сумарного кінцевого споживання за методологією Дисплей?

7. Які вихідні дані про будівлю необхідні для створення сертифікату Дисплей?

8. Для чого потрібно вводити коефіцієнт погодної корекції?

9. В яких одиницях потрібно вводити споживання та витрату енергоносіїв?

10. Наведіть приклади інформаційних заходів з енергозбереження.

11. Наведіть приклади технічних заходів з енергозбереження.

12. Наведіть приклади організаційних заходів з енергозбереження.

13. Чи враховується на плакаті інформація (клас енергоефективності) про споживання за попередні роки?

14. Яка відмінність проведення розрахунків в завдані 1 та в завданні 2?

15. Чи змінився клас енергоефективності будівель в завдані 2 в порівнянні із завданням 2? Якщо так, то чому?

16. Які коригувальні коефіцієнти враховувались при визначенні класу енергоефективності і чому?

17. Які переваги та недоліки використання методології Дісплей?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)