АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 1

Читайте также:
  1. II. Контрольна робота.
  2. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  3. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  4. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  5. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  6. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  7. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  8. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  9. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  10. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  11. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  12. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.

«Позиційні системи числення»

Системою числення (СЧ) називають сукупність правил найменування і запису чисел. СЧ поділяються на позиційні і непозиційні.

Непозиційні СЧ з’явились раніше, в них значення символу не залежить від його розміщення в ряді символів, що складають повідомлення, яке передається. Наприклад, римська система, в якій для запису чисел використовуються букви латинського алфавіту (І – 1, V – 5, Х – 10, L – 50, C – 100, D – 500, M – 1000). В цій системі CCLXVII означає 267.

В обчислювальній техніці використовуються позиційні СЧ, в яких значення кожного символу залежить від його позиції в ряді символів, що складають число. Позиційні СЧ із спільною основою для усіх розрядів числа називаються однорідними.

В кожній позиційній СЧ використовується певний набір символів (цифр), послідовний запис яких зображає число. Кількість символів в наборі відповідає основі СЧ. Позиція символу в зображенні числа називається розрядом. Значення одиниці кожного наступного розряду більше за значення одиниці попереднього в m разів (m – основа СЧ).

Позначення цифр беруть з алфавіту з m символів; цифра в (k+1)–y розряді; , тобто кількість різних значень дорівнює основі m системи числення.

Запис А(m) означає, що число А представлено в СЧ з основою m; якщо m=10, то індекс можна не вказувати. Отже,

 

А(m)n–1an-2...a1a0,a-1a-2...a-p….

 

де n - кількість розрядів цілої частини числа A;

де p - кількість розрядів дробової частини числа A.

В загальному випадку в позиційній системі числення з основою m довільне дійсне число A можна представити у вигляді:

 

,

 

або

, причому .

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)