АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Причини, завдання і рушійні сили революції

Читайте также:
  1. F 4. Імперіалізм — умираючий капіталізм, переддень соціалістичної революції
  2. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  3. II. Завдання та обов'язки
  4. II. Перевірка виконання домашнього завдання.
  5. II. Перевірка домашнього завдання.
  6. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  7. IV. Домашнє завдання з інструктажем.
  8. V. Домашнє завдання з інструктажем.
  9. VI. Домашнє завдання.
  10. VI. Домашнє завдання.
  11. VI. Домашнє завдання.
  12. VII. Домашнє завдання.

Причинами першої російської революції 1905-1907р. були:

1. Усунення пережитків феодалізму, необхідність дати повний простір розвитку капіталістичного виробництва.

2. Рішення аграрного питання.

3. Розробка робочого законодавства.

4. Вирішення національного питання.

5. Встановлення політичних та громадянських свобод.

Характер: буржуазно-демократичний.

Початок XX ст. стало часом значного революційного і громадського підйому. Центр революційного руху перемістився з Західної Європи до Росії. Провідною силою революційної боротьби, був російський пролетаріат, який саме в цей час «... вперше протиставляє себе, як клас, всім іншим класам і царському уряду». На чолі пролетаріату стояли революційні соціал-демократи. Все це визначало принципові відмінності революційної кризи початку 20 ст.: До об'єктивних ознаками революційної ситуації приєднався фактор суб'єктивний. З'являються умови безпосереднього переростання революційної ситуації в революцію. Від економічних страйків кінця 19 ст. до антиурядових демонстрацій, надалі до сутичок з поліцією і військами; від страйків в межах підприємства до страйків-демонстрацій; від передавальний чисто економічних вимог до вимог політичним. Перехід російського пролетаріату від економічних вимог до політичних пробудив до активності інші соціальні групи і класи російського суспільства. Корінне протиріччя соціально-економічної і політичної структури країни визначило характер і рушійні сили першої російської революції.

Рушійною силою буржуазно-демократичною революцією виступив пролетаріат, зацікавлений в радикальній перемозі революції. Почалася боротьба трьох «... головних таборів: урядовий, ліберальний і робоча демократія, як центр тяжіння всієї взагалі демократії» 1.

Буржуазно-демократична за своїм соціальним змістом, вона була пролетарської по засобам боротьби внаслідок цілком виняткової ролі в ній страйку. Масове страйковий рух характеризувалося переплетенням економічних і політичних страйків і безпосереднім зв'язком із збройним повстанням.

Всі великі події революції відзначені спільними виступами пролетаріату і селянства - стихійним і часто неусвідомленим союзом, але принципово важливим.

Народний характер революції проявився і у вирішенні її головного завдання - в ​​завоюванні влади, яка повинна була стати революційно-демократичною диктатурою пролетаріату і селянства.

У 1905 р. почалося об'єднання революціонізувало царської армії і флоту, передової частини солдатів і матросів навколо пролетаріату.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)