АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Механічні вузли МЗ

Читайте также:
  1. І. Механічні хвилі.
  2. Механічні властивості стрічки.
  3. Механічні і деформаційні властивості
  4. Механічні методи
  5. Механічні методи

 

Конвеєр служить для розміщення в ньому 28 лотків з пострілами і виведення їх на лінію заряджання. Лінія заряджання - місце положення лотка в конвеєрі на поздовжній осі, перед зчепленням його з важелем механізму подачі.

Конвеєр є кільцевою конструкцією, що складається з верхнього і нижнього кілець, сполучених між собою колонами.

Конвеєр розміщений зовні кабіни і кріпиться своїм верхнім кільцем до внутрішнього вінця погона башти, встановленого на кульковій опорі. На верхньому і нижньому кільцях розміщені верхні і нижні крюки, в які встановлюються лотки.

Механізм повороту конвеєра (МПК) кріпиться до верхнього погона башти і полиці кабіни, праворуч від сидіння командира. МПК є редуктором, пов'язаним із зубчастим вінцем погона конвеєра, і має гідравлічний і ручний приводи. Як приводні елементи використані гідромотор і рукоятка ручного (дублюючого) приводу. До нижнього торця МПК кріпиться редуктор приводу візуального покажчика, що забезпечує синхронне обертання ротора візуального покажчика і конвеєра. Зовні до картера МПК прикріплені стопор конвеєра і контакт барабана, який забезпечує подачу сигналу по електричній схемі управління на початок гідравлічного гальмування конвеєра.

Стопор конвеєра має гідравлічний і ручний приводи і стопорить конвеєр при повороті його на 1/28 частину повороту (на один крок) і на будь-яке число повних кроків. На бічній стінці корпуса стопора закріплений перемикач стопора конвеєра, сигналізуючий про положення стопора (застопорено або розстопорено).

На хвостовику стопора закріплена рукоятка. Рукоятка ручного приводу механізму повороту конвеєра знімна. У початковому положенні вона закріплена в кліпсі, а для роботи встановлюється на хвостовик вала ручного приводу МПК.

Рукоятка з валом з'єднується при натисканні на клавішу. Для безпеки хвостовик вала закритий захисною втулкою. При роботі М3 в автоматичних режимах гідромотор через редуктор МПК і зубчастий вінець погона приводить в обертання конвеєр, який обертається за годинниковою стрілкою. Застопорення і розстопорювання конвеєра відбувається автоматично. При роботі в ручному і напівавтоматичному режимах поворот конвеєра здійснюється рукояткою, для чого її необхідно вивільнити з кліпси, надіти на хвостовик, натиснути на клавішу і обертати конвеєр в потрібному напрямі.

Стопорення і розстопорювання в цих випадках проводиться вручну рукояткою стопора конвеєра.

Для розстопорювання конвеєра рукоятку стопора повертають вгору, для застопорення - відпускають з подальшим довертанням конвеєра до застопорення.

Механізм подачі (Рис.2.1) призначений для виведення лотка з пострілом на лінію досилання. Лінією досилання називається положення, при якому лоток, піднятий важелем механізму подачі, знаходиться в крайньому верхньому положенні, а гармата встановлена на кут заряджання.

Кут заряджання визначається поєднанням прорізу покажчика на нерухомому огородженні навідника і риски на лівому огородженні гармати.

В автоматичному режимі роботи М3 при увімкненому стабілізаторі гармата встановлюється на кут заряджання автоматично. При вимкненому стабілізаторі установка гармати на кут заряджання при будь-якому режимі роботи М3 проводиться за допомогою ручного підйомного механізму гармати.

Основні вузли МП: важіль механізму подачі, виконавчий циліндр, редуктор ручного приводу, лоток, копіри, важіль приводу механізму уловлювання і важіль розмикача.

Важіль механізму подачі з корпусом розташований на днищі кабіни і складається з важеля, візка з роликами на передніх і задніх піввісях, штанги, собачки, розмикача і верхнього буфера.

Важіль - зварна конструкція, на якій вмонтовуються всі його основні частини. Важіль за допомогою шліцевої втулки закріплений на валу.

Візок сполучений із важелем двома передніми піввісями, що мають повідки для зачепів пружин, які утримують візок горизонтально при початковому положенні важеля.

Другий кінець візка задніми піввісями сполучений зі штангою. Для зчеплення лотка з візком при його видачі на лінію досилання у візку передбачені: поздовжній паз, палець і собачка. Розмикач, з'єднуючись з другим кінцем штанги, фіксує зчеплене положення візка з лотком, а розмикаючись, дозволяє візку важеля розчепитися з лотком.

Вал важеля механізму подачі встановлений в корпусі, що має фланець для кріплення редуктора ручного приводу. На валу важеля за допомогою шліцевої втулки закріплена сережка для під'єднання до проушини штока виконавчого циліндра. На одному кінці вала важеля встановлений зубчастий сектор для зчеплення з шестернею редуктора ручного приводу.

Другий кінець вала важеля за допомогою шліцевої регулювальної муфти сполучений з валом важеля приводу механізму уловлювання.

 

Рис.2.1. Механізм подачі (вид справа):1 – ричаг подачі; 2 – циліндр; 3 - редуктор ручного привода; 4 – верхній буфер; 5 – ричаг розмикача; 6 – пружина; 7 – собачка; 8 – передня напіввісь; 9 – візок ричага МП; 10 – штанга; 11 – задня напіввісь; 12 – ролик візка; 13 – лоток; 14 – копір;15 – пластинчаста пружина; 16 – ролик верхнього напівлотка; 17 – палець візка; 18 – крюк лотка; 19 – штифт лотка; 20 – палець штанги; 21 – защіпка розмикача; 22 – прапорець розчеплення; 23 – нижній буфер; 24, 27 – дроселя; 25, 26 – вантузи.  

 

 


Верхній буфер визначає верхнє положення важеля механізму подачі, пом'якшує удар його об кронштейн упора, розташований під гарматою.

На вихідному валику редуктора ручного приводу встановлена рукоятка ручного приводу механізму подачі, яка в неробочому положенні стопориться за допомогою стопорної планки, закріпленої на редукторі. Рукоятки механізму повороту конвеєра і ручного приводу механізму подачі однакові.

На кришці редуктора ручного приводу механізму подачі знаходиться блок перемикачів важеля, що подає сигнал про положення важеля механізму подачі (вгорі або внизу).

Механізм подачі включає 28 лотків. Лоток складається з двох шарнірно зв'язаних між собою напівлотків і забезпечує:

- розміщення і закріплення пострілу;

- виведення пострілу на лінію досилання;

- направлення пострілу при досиланні;

- розміщення піддона попереднього пострілу.

Верхні напівлотки, що несуть заряди пострілів, розташовані вертикально за кабіною; нижні напівлотки, що несуть снаряди, розташовані горизонтально під підлогою кабіни.

Верхній напівлоток є циліндровою основою, що має:

- правий і лівий захвати верхнього і нижнього напівлотка;

- два пружинних захвати, призначених разом з підкрилками для утримання піддона в лотку після його перекладки з уловлювача.

На внутрішній стороні верхніх захватів розміщені гумові амортизатори, за допомогою яких закріплюється бойовий заряд. На зовнішніх поверхнях захватів є цапфи.

Лоток встановлюється в нижні і верхні крюки конвеєра на цапфах і роликах. Верхній і нижній напівлотки шарнірно з'єднуються між собою штангами. Нижній напівлоток складається з основи з бугелем і двох захватів, шарнірно сполучених з бугелем. На бугелі розташовані крюк і стійка з штифтом, призначені для зчеплення лотка з візком важеля механізму подачі. Основа нижнього напівлотка служить ліжком для укладання снарядів.

Снаряд у нижньому напівлотку закріплюється за допомогою захватів і защіпки, встановленої на лівому захваті. Фіксація снаряда проводиться упорами, конічними секторами і гумовими амортизаторами.

Відкриття защіпки лотка відбувається автоматично за допомогою прапорця тільки на лінії досилання.

Копіри закріплені на кронштейнах в кормі башти і призначені для направлення роликів лотка при виведенні його на лінію досилання.

У нижній частині обох копірів розміщений замикаючий пристрій, що утримує лоток в крюках конвеєра до повного зчеплення візка важеля з лотком. Він складається з пластинчастої пружини, регулювальної (притискної) планки і болтів з шайбами для кріплення цих деталей. Прапорець забезпечує розчеплення візка важеля з лотком при поверненні важеля у початкове положення. Він розміщується на дні кабіни і взаємодіє з важелем розмикача.

Механізм досилання (Рис.2.2) встановлений на донному листі в кормовій частині башти і призначений для досилання пострілу. Він складається з рейкового силового циліндра (РСЦ), редуктора з приводними зірочками ланцюга досильника.

 

 

Рис.2.2. Механізм досилання: 1 - редуктор; 2 - рейковий силовий циліндр; 3 - поршні-рейки; 4 - клоц; 5 - ролик; 6 - права гілка ланцюга; 7 - ліва гілка ланцюга

На редукторі змонтований храповий пристрій приводу механізму скидання піддона, а на корпусі рейкового силового циліндра - перемикач досильника. Він призначений для сигналізації в електросхему М3 про положення ланцюга механізму досилання і дозволу опускання важеля механізму подачі після повернення ланцюга в початкове положення. На передній стінці картера симетрично закріплені два гумових амортизатора для пом’якшення удару при поверненні ланцюга в початкове положення.

Ланцюг МД, що складається з двох гілок - правої і лівої, сполучених гумовим клоцем з роликом, досилає постріл.

У початковому положенні гілки ланцюга розташовуються в кожухах, закріплених в кормовій частині башти.

При виході гілок ланцюга з досильника вони утворюють напівжорсткий "стержень", що забезпечує досилання пострілів.

При зворотному ході кожна гілка перемотується зірочкою і прямує в свій кожух до упора задніми опорними поверхнями клоца в амортизатори на картері.

На лівій гілці передбачений виступ на п'ятнадцятій ланці для храпового приводу, а на правій гілці - обмежувач холостого ходу, що запобігає вильоту ланцюга з кожухів за відсутності пострілу.

При подачі тиску в реєчно-силовий циліндр поршні-рейки через центральну шестерню шестерні редуктора механізму досилання обертають зірочки, надаючи ланцюгам поступальний рух.

Ланцюг гумовим клоцем досилає комплект пострілу в гармату. При закриванні клина від контакту клина (КК) електричний сигнал поступає на реверс ланцюга механізму досилання, який, повертаючись у початкове положення, виступом на лівій гілці взаємодіє з храповим пристроєм, і забезпечує через механізм скидання піддона розстопорювання защібки створки уловлювача.

Механізм уловлювання призначений для захоплення і утримання екстрактованого піддона після пострілу і перекладання його в лоток, що звільнився після чергового заряджання. Він встановлений на лівому огородженні гармати і складається з уловлювача, його тросового приводу і важеля скидання защіпки уловлювача з тросовим приводом.

Уловлювач є циліндровим корпусом з проушинами для осі. В середині корпусу встановлене рухоме дно, яке через гумовий амортизатор упирається в нерухоме дно корпусу.

На бічній поверхні корпусу є п'ять підпружинених штовхачів і п'ять собачок для захоплення і утримання екстрактованого піддона. На двох діаметрально протилежних штовхачах і їх стаканах (верхньому і нижньому) встановлені електричні перемикачі уловлювача, що сигналізують в електричну схему механізму заряджання про наявність піддона в уловлювачі. Нижня частина корпусу уловлювача закрита створкою, яка утримується в закритому положенні пружиною і фіксується защіпкою, що встановлена на різьбовий хвостовик осі. Звільнення створки відбувається після натискання двоплечим важелем механізму скидання піддона на верхню частину защіпки, коли корпус уловлювача піднятий, а лоток знаходиться на лінії досилання.

Рис. 2.3. Тросовий привід уловлювача: 1 - трос; 2 - стопор пружинний; 3 - корпус люфтовибираючого пристрою

У нижньому (початковому) положенні уловлювача трос натягнутий і через защіпку утримує створку в закритому положенні. Одним кінцем трос закріплений в защіпці, а другим - у кронштейні уловлювача, натягнення троса регулюється угвінчуванням різьбового наконечника в кронштейн. Для напряму траєкторії піддона при перекладанні його в лоток є три направляючі: рухома і нерухома направляюча на створці і рухома направляюча на корпусі уловлювача. На осі, відносно якої прокачується корпус уловлювача, встановлений важіль з пружиною, що проводить перекладання піддона в лоток. На кронштейні уловлювача розміщено електричний контактний пристрій блокування перекладання піддона (БПП), що дає сигнал в електросхему М3 про перекладання піддона при заряджанні. Воно складається з кнопки на кронштейні і регулювального болта, встановленого на важелі перекладання.

Переміщення уловлювача здійснюється тросом приводу. Важіль приводу сполучений із валом механізму подачі шліцевою регулювальною муфтою (Рис.2.3). Трос приводу уловлювача проходить по жолобах роликів, встановлених на лівому щиті огородження гармати.

3ащіпка уловлювача стопорить уловлювач у початковому (нижньому) положенні.

Люфтовибираючий пристрій (Рис.2.3) призначений для збереження застопореного початкового положення уловлювача і троса на будь-яких кутах наведення гармати.

При підйомі важеля механізму подачі спочатку вибирається люфт у люфтовибираючому пристрої за рахунок стискання пружини, потім защіпка уловлювача, провертаючись, разстопорює корпус уловлювача і відбувається підйом уловлювача. Необхідна довжина троса, забезпечуючи правильне верхнє положення уловлювача, регулюється нагвинчуванням корпусу люфтовибираючого пристрою на вилку. Відрегульована довжина троса фіксується пружинним стопором.

Механізм скидання (Рис.2.4) піддона розташований на даху кормової частини башти і призначений для відкриття защіпки створки уловлювача після досилання пострілу і повернення ланцюга досильника в початкове положення. Привод механізму скидання защіпки уловлювача здійснюється від храпового пристрою в редукторі механізму досилання за допомогою троса.

Механізм скидання защіпки уловлювача складається з двоплечого важеля, муфти, пружини і сережки для натягнення пружини.

Двоплечий важіль (Рис.2.4) кріпиться через вісь до кронштейна, закріпленого на даху башти. Він пов'язаний з вилкою, кінець якої угвинчений у муфту. Муфтою регулюється монтажний зазор між двоплечим важелем і защіпкою створки уловлювача. Пружина утримує двоплечий важель у вихідному положенні.

Тросовий привод механізму скидання піддона проходить по жолобках роликів, встановлених на корпусі редуктора механізму досилання і кронштейні копіра.

 

 

 

Рис. 2.4. Механізм скиду защіпки створки уловлювача: 1 - наконечник троса; 2, 4, 9 - контргайки; 3 - згінна муфта; 5 - защіпка створки; 6 - двуплечий ричаг; 7 - пружина; 8 – серьга

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)