АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Рафінація рослинних олій: сутність і вплив окремих видів очистки на харчову цінність, якість та стійкість олії при зберіганні

Читайте также:
  1. III. ОПЛАТА ПРАЦІ, ВСТАНОВЛЕННЯ ФОРМИ, СИСТЕМИ, РОЗМІРІВ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ Й ІНШИХ ВИДІВ ТРУДОВИХ ВИПЛАТ
  2. IX Федерально-Державне становище окремих Земель У.Н.Р.
  3. VI. Вплив виборчих систем на політичні системи
  4. VIII. Регламент проведення змагань з окремих видів спорту
  5. А. Чандлер, Дж. Томсон, П. Лоуренс, Дж. Лорш і дослідження впливу зовнішнього середовища на організацію.
  6. Аналіз впливу збутової діяльності на прибуток підприємства
  7. АНАЛІЗ СОБІВАРТОСТІ ОДИНИЦІ ОКРЕМИХ ВИРОБІВ
  8. Аналіз собівартості окремих видів продукції
  9. Аналіз факторів, що впливають на зміну товарних запасів
  10. Аналіз факторів, що впливають на рівень фінансово-економічних ризиків
  11. Аналіз факторів, що впливають на цінову політику підприємства
  12. Антропогенний вплив.

Рафінація рослинних олійВідповідно до механізмів процесів, що здійснюються, методи рафінації умовно поділяють на: Фізичні (відстоювання, фільтрація, центрифугування)Хімічні (гідратація, нейтралізація)Фізико-хімічні (відбілювання, дезодорація, виморожування)Залежно від глибини очищення виготовляють олії: нерафіновані, гідратовані, рафіновані не дезодоровані, рафіновані дезодоровані. Нерафінована олія – після вилучення з сировини підлягає механічній очистці – частіше фільтрації. В результаті видаляється лушпиння, частинки оболонок насіння, м’ятки тощо. Нерафінована олія має чітко виражені забарвлення, смак і запах, притаманні сировині, містить всі супутні речовини (у тому числі біологічно активні), має осад, над яким може бути легке помутніння, або сітка.

Гідратована олія – фільтрується, обробляється водою (що має температуру 70С і містить 1 г солі). Для повнішого видалення фосфоліпідів використовують обробку олії кислотами (цитриновою, винною та ін..), поліелектроліти іонної дії тощо.Гідратована олія на відміну від нерафінованої має менш виражений смак і запах, менш інтенсивне забарвлення без помутніння і відстою. За біологічною цінністю поступається нерафінованій. Рафінована не дезодорована олія – виготовляється із застосуванням гідратації, лужної нейтралізації та відбілювання. Лужна нейтралізація – процес виведення вільних жирних кислот обробкою олії водними розчинами лугів. Вільні жирні кислоти можуть міститися в насінні із-за незавершеного синтезу тригліцеридів, або внаслідок гідролітичного розпаду жиру насіння, а також вилученого жиру при недотриманні відповідних умов зберігання. Відбілювання – процес виведення барвних речовин з олії сорбційним очищенням.Процес здійснюється обробкою олії адсорбентами – віддільними глинами, активованим вугіллям. Вони поглинають барвні речовини під час контакту з олією (при цьому знижується колірне число олії). Рафінована не дезодорована олія за біологічною цінністю поступається нерафінованій і гідратованій, бо в процесі очищення з неї видаляють біологічно активні фосфоліпіди, каротиноїди, які є одночасно інгібіторами окиснення жиру. Тому рафінована не дезодорована олія має меншу стійкість до окиснення.Але рафінована не дезодорована олія є прозора, має слабке забарвлення та кращий товарний вигляд, під час зберігання не мутніє, не утворює осаду, у неї властивий натуральній олії смак і запах. Дезодорована олія одержується завдяки процесам фільтрування, гідратації, лужної нейтралізації, відбілювання, вимороження. Дезодорація – процес видалення з олії летких однорідних речовин.Здійснюється обробкою олії у вакуум-дезодораторах гострою очищеною парою, що має температуру 190С. (більш повне видалення ароматичних речовин, пестицидів, бензопірену, мікотоксинів досягаються при вищій температурі 220-240С)Дезодорована олія позбавлена смаку, кольору, властивих натуральній олії. Вона практично не містить супутніх речовин. За біологічно цінністю поступається іншим видам. Використовується безпосередньо в їжу і для виготовлення маргарину, кондитерських жирів. Майонезу. Виморожування здійснюють з метою вилучення восків, твердих тригліцеридів з соняшникової, соєвої і бавовняної олій. Олію охолоджують – «виморожують» ДО 10-12С і витримують при цій температурі до утворення кристалів восків, потім фільтрують. Олії, які при цьому отримуються, називають салатними, оскільки вони призначені безпосереднього споживання в їжу. Вони прозорі і не мутніють при охолодженні, навіть до 5С.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)