АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Речовини, супутні жирам (фосфатиди, вітаміни, пігменти). Їх вплив на харчову цінність, якість та зберігання жирів

Читайте также:
  1. II. Вимоги до приміщень зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних засобів.
  2. III. Облік і контроль наявності та руху запасів в місцях їх зберігання
  3. III. Особливі вимоги, які пред'являються до зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних речовин.
  4. VI. Вплив виборчих систем на політичні системи
  5. А. Чандлер, Дж. Томсон, П. Лоуренс, Дж. Лорш і дослідження впливу зовнішнього середовища на організацію.
  6. Аналіз впливу збутової діяльності на прибуток підприємства
  7. Аналіз факторів, що впливають на зміну товарних запасів
  8. Аналіз факторів, що впливають на рівень фінансово-економічних ризиків
  9. Аналіз факторів, що впливають на цінову політику підприємства
  10. Антропогенний вплив.
  11. Антропогенний вплив.
  12. Архівне зберігання та подальше використання документів, які знаходяться на зберіганні

Фосфатиди – це ліпіди, які містять зв’язану фосфорну кислоту. Вони є складними ефірами, в яких два гідроксили гліцерину етерифіковані жирними кислотами, третій – фосфорною кислотою. Значення фосфоліпідів: Входять до складу клітинних оболонок Відіграють суттєву роль у обміні речовин між клітинами і внутрішньоклітинним простором Беруть участь у прцесі згортання крові Сприяють утилізації білка та жирув тканинах Попереджують жирову інфільтрацію печінки… Залежно від складу спирту, який етерифікований фосфорною кислотою фосфатиди поділяють на: фосфогліцерини, фосфоінозотиди, фосфофінгозини. Фосфогліцерини поділяються на: фосфатидні кислоти, лецитини, цефаліни, фосфосерини, ацетальфосфатиди. Фосфатидні кислоти – тригліцериди, у яких два гідрооксиди гліцерину етерифіковані високомолекулярними жирними кислотами, а третій фосфорною кислотою. Бувають альфа і бета ізомери фосфатидних кислот, які відрізняються місцем розташування фосфорної кислоти у їх молекулі. Фосфатидні кислоти – складові частини зелених рослин. У насіння олійних культур їх від 1 до 75%. Характерною ознакою є те, що не набухають у воді, а під час гідратації фосфатидні кислоти залишаються в олії.

Лецитини – це складні ефіри, у яких два гідрооксили етерифіковані жирними кислотами, третій – фосфорною кислотою, одна валентність якої етерифікована азотистою основою – холіном. Кефаліни – відрізняються від лецитинів тим, що їх у молекулі замість холіну, міститься кола мін (етанол амін). Ацетальфосфатиди – відрізняються від інших фосфатидів (кефаліну) тим, що в іх складі радикали двох молекули жирних кислот замінені залишком альдегіду жирного ряду, який зв’язаний з гліцерином ацетальним зв’язком.Фосфатиди жирів обумовлюють біологічну цінність жирів, спричиняють попередженню жирові від прогіркання. До складу неомилюваної частини жирів входять жиророзчинні вітаміни А, Д, Е, К.

Вітамін А (ретинол) за хімічною природою є превинним спиртом – ретинолом. Вітамін А є вітаміном росту, зору. Знижує захворюваність на рак (особливо Бета-каротин). Відновлює імунну систему. Зміцнює волосся, нігті. Вітамін Д (кальціферол) необхідний для нормального процесу всмоктування кальцію і фосфору, тому він протидіє розвитку рахіту у дітей. Прискорює виведення свинцю із організму. Вітамін Е (токоферол) за своєю хімічною природою є високомолекулярний спирт. При недостатнім вмісті його в організмі людини порушуються функції органів розмноження, наступає м’язова дистрофія, некроз печінки, параліч кінцівок. Вітамін Е знижує захворюваність на рак та серцево-судинні захворювання. Вітамін К (філохінон) має антигеморагічну (кровозупинну) дію. Відсутність його в організмі веде до уповільнення згортання крові.У відносно значній кількості барвні речовини містяться у рослинних оліях. У тваринних топлених жирах їх значно менше. Найвідоміші барвні речовини харчових жирів: каротиноїди, госипол, хлорофіл. Каротиноїди обумовлюють забарвлення жирів від жовтого до червоного з різними відтінками. Каротиноїди підвищують якість і є полі ненасиченими вуглеводними, що відрізняються між собою числом вуглецевих атомів у молекулі, наявністю або відсутністю різних кисневмісних функціональних груп. Хлорофіли – це суміші двох сполук: хлорофілу Альфа синьо-зеленого кольору і хлорофілу Бета жовто-зеленуватого кольору. Наявність хлорофілу є причиною зелених відтінків у кольорі деяких олій: конопляной, маслинової, ріпакової, соєвої. Частково хлорофіл виділяється з олій при луговій рафінації і практично плвністю адсорбується відбілю вальними глинами. Ці властивості використовуються для очищення (рафінації) олій. Під дією світла і під час нагрівання хлорофіл прискорює окиснення жирів. Позитивна біологічна дія хлорофілу полягає у тому, що він пригнічує дію канцерогенів. Госипол міститься у ядрі насіння бавовника, має жовтий колір. При видаленні з олії насіння бавовни госипол та його сполуки переходять до олії. Сира бавовняна олія має темне забарвлення. Госипол досить отруйний, тому його треба видаляти з олії.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)