АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Квітковий бал-конкурс з елементами рольової гри

Читайте также:
  1. Аналіз витрат за економічними елементами та статтями.
  2. Аналіз витрат за економічними елементами.
  3. Аналіз рольової структури персоналу
  4. Аналіз собівартості за елементами витрат і калькуляційними статтями
  5. Г) все перераховане є елементами кадрової стратегії.
  6. Групування витрат за економічними елементами
  7. Групування та облік витрат за елементами (кл.8, рах. 80-85)
  8. З елементами вибіркової роботи
  9. Зміна інтервалів між елементами формули за допомогою клавіатури
  10. Калькуляція собівартості 1 п.м. виробки за елементами витрат
  11. Класифікації та склад витрат виробництва згідно П(С)БО 16 «Витрати». Групування витрат за економічними елементами та статтями калькуляції

 

Учениця: Природа й Вітчизна — невіддільні. У кожного з нас залишився в серці дорогий куточок, де минуло дитинство: і зелена левада; і луки з пахучою скошеною травою; і сонячний сосновий бір або тінявий гай з суничними галявинами; і широке поле, де так легко й солодко дихати; і стежина, обіч якої ростуть волошки й маки, і по якій, здається, не йдеш, а летиш, неначе птах...

Безмежно, з дитинства кохаю

Красу свого рідного краю —

Дніпра голубінь неозору,

Сосну в надвечір'ї прозорім.

І місяць у хмарках сріблястих,

І свіжість весняного листя,

І синій промінчик волошок

В пшеничному морі колосся.

Квіти — це наші справжні супутники: ніжні, чарівні й хвилюючі, як поезія, музика і живопис.

Учень: Здавна люди вірили в богів-покровителів усього живого на Землі. Такою покровителькою рослин була богиня Флора, покровителькою тварин — богиня Фауна. Тому рослинний світ називають флорою, а тваринний — фауною.

Учениця:

Були у матері-Природи Дві донечки такої вроди: Хто їх побачив хоч на мить, — Не міг забути й розлюбить. Голубооку звали Флора. У неї очі, наче зорі: Завжди замріяна, тендітна, Ласкава, ніжна та привітна. А Фауна — швидка, як вітер, Могла за птахами летіти, І за оленями стрибати Та з білочками пустувати. Обидві світ живий любили, Відтак його боготворили; Тож вирішила мудра мати У посаг їм дарунки дати. Мрійливій Флорі — світ рослинний, А жвавій Фауні — тваринний, Щоб берегли і доглядали, Від всього злого захищали. Живуть в легендах і понині Живого світу дві богині.  

 

Квіти — обов'язковий атрибут свята, їх тримають у руках учасники свята, ними прикрашають зачіски, дівчата з них плетуть вінки. У Франції здавна святкують день троянд і фіалок. Цікаво проходить день мімози в Югославії. У Нідерландах, країні тюльпанів, на честь селекціонерів — творців нових сортів цих та інших чудових квітів — навесні проводяться веселі карнавали, для оформлення яких використовують мільйони квітів.

Повагу до людей праці символізує свято троянд у Болгарії. Широко відомі свята квітучої сакури та хризантем у Японії, хризантем і півонії у Китаї, лотоса — в Індії, троянд — в Ірані.

Стародавні греки посилали гінців з пальмовою гілкою, щоб повідомити про перемогу, з оливкою, щоб повідомити про мир.

Вінок з мирта і розмарину одягали на наречену в день весілля. Римські посли використовували для своїх прикрас вербену. Букетики квітів прикрашали спочатку храми, а пізніше квіти зайняли місце в інтер'єрі людської оселі.

Тихо звучить музика. Чайковський “Пори року” (весняні мелодії).

Флора. Навесні під теплом і ласкою сонячних променів однією з перших починає зеленіти кульбаба. А мине тиждень-два, і суцільний килим з яскраво-жовтних квітів кульбаби вистеле довколишні простори. Згодом палахкотіння це затухає, а натомість серед свіжої зелені трав з'являються голівки сивої бузини. Досить легенького подиху вітру — і маленькі “парашутики” з мініатюрним вантажем — насіниною закружляють у повітрі.

1-й ведучий. Найпоширеніша кульбаба лікарська. Вона з тих рослин, про які в народі кажуть: “Де не посій, а вродить!”. Одним словом, всюдисущий бур'ян!

2-й ведучий. Але цей бур'ян росте й у Москві у ботанічному саду лікарських рослин фармацевтичного інституту. В листках кульбаби чимало вітамінів: С, К, А, є в них солі заліза, кальцію, фосфору. Корінь квітки містить цукор, смолу, віск, органічні кислоти, каучук, інсулін (запасна поживна речовина, подібна до крохмалю). У Західній Європі кульбаба використовується як овоч. З ніжних весняних листочків цієї рослини готують салати.

Звучить музика.

Садівник.

На стрункій високій ніжці,

Біля річки на лужку,

У хустині-босоніжці,

Стрів я квіточку таку.

Ясним оком жовтуватим,

Усміхнулася мені.

Я хотів її зірвати,

А бджола сказала: “Ні!”.

Флора.

На цю квітку з білосніжним віночком-хустиною і яскраво-жовтим очком серцевини можна натрапити і в лузі, і в полі, і біля доріжки.

Від сонечка жовтавого

Йдуть білі пелюстки.

Царівна поміж травами,

Цвітеш все літо ти.

І-й ведучий.

Красуєшся до осені,

На сонці розімліла,

На золоте волосся

Вдягла віночок білий.

Люди давно переконалися в лікувальних властивостях ромашки. Раніше лікарські рослини використовувались у нас зрідка. Тільки зараз, коли приділяється величезна увага охороні здоров'я населення, створено всі умови для глибокого вивчення й широкого використання лікарських рослин.

Організатори конкурсу пропонують кожному учасникові уявити себе в ролі певної квітки, врахувавши при цьому характерні риси темпераменту, вдачі, вигляду, характеру. Після цього пропонується скласти оповідь кольорового сну...

Садівник: Кожній квітці навесні

Сняться кольорові сни.

Кульбаба: Кульбабі сняться золоті,

Тюльпану — сни червоні.

Шипшина: Бузку — бузкові сняться сни,

Волошці — волошкові.

Ромашка: Ромашці — білі від роси,

Фіалці — фіалкові.

Садівник: А вранці прокидаюся:

Квітки і там, і тут,

І райдужними зграйками

Для всіх навкруг цвітуть.

Звучить “Вальс квітів”.

 

З давніх часів квіти для людини є символом відображення її почуттів, думок. Справді, де ми ще знайдемо такого ніжного, гарного тлумача своїх найпотаємніших мрій і почуттів, як квіти.

Волошки — довір'я й невибагливість. Плющ — дружба. Дзвіночки — миловидність. Маргаритки — скромність. Лілія та конвалії — невинність і чистота. Фіалка — потайність. Резеда — сердечна доброта. Льон — працелюбність. Айстра — печаль. Барвінок — ніжний спомин. Глід — надія. Гіацинт — успіх. Гортензія — холодність. Волошка — самотність. Жоржина — вдячність. Жасмин — люб'язність. Дзвоники — балакучість. Куряча сліпота — побажання. Конвалії — щастя, котре повернулося. Левкой — поспішність, запальність. Лілія біла — юність. Мак — втіха. Мімоза — сором'язливість. М'ята — бурхливі почуття. Нарцис — егоїзм. Незабудка — згадай про мене. Півонія — сором. Пролісок — втіха.

Розмарин — ваша присутність збуджує мене.

Бутон білої троянди — серце, котре ще не знало кохання;

біла троянда — мовчання;

червона троянда — кохання;

червона і біла троянди, що зв'язані разом — вогонь серця;

жовта троянда — зрада в коханні.

 

Учень: Травень у лісі — святкова пора. Зацвітають конвалії. Український фольклор розповідає, що ці квіточки подібні до перлини і є застиглим щасливим сміхом лісової русалки Мавки, яка вперше відчула радість кохання. У Франції в першу неділю травня збирали конвалії, прикрашали ними житло. Запрошуючи дівчину до танцю, хлопець дарував їй букет конвалій. Обмін букетами цих квітів навіть означав згоду на одруження. Якщо ж дівчина була незгодна, вона кидала букетик на землю. Ця чудова квітка, яку називають “лілія долин”, на грані винищення й занесена до Червоної книги.

Учениця: Сестра нарцисів, лілій ніжних,

І неповторна серед них

Цвіте прекрасна, білосніжна,

Конвалія в лісах моїх.

Ведучий: А зараз послухайте пісню, яка має назву “Пора конвалій”.

Хор з кількох хлопчиків і дівчаток виконує пісню:

Заголубіли травневі далі.

Настала в лісі пора конвалій.

Квіти-перлини всю землю вкрили,

Юну дівчину заворожили.

Приспів: Ой, килимочок з ніжних квіточок,

Не буду плести я з вас віночок,

Не буду плести, не буду рвати,

Ви ж бо на світі, щоб чарувати.

В росах світилась зелен-стежина.

Там, де ходила мрійна дівчина.

Конвалій білих вона не рвала,

Красу їх милу в серце забрала.

 

Безмежну любов і ніжність, всю повноту почуттів і переживань людини здатна виразити мова квітів.

Оголошується конкурс на краще складання-побудову букету:

— з квітів-героїв балу; — зі штучних квітів; — з квітів, що цвітуть у дану пору.

Букетслово французького походження, означає зібрану воєдино красиву групу квітів. Мистецтво складання букета відродилося в Європі в ХІV-ХVст., в епоху Ренесансу. Його розквіт був тісно пов'язаний з розвитком садово-паркового мистецтва.

Спеціальних правил і суворих норм складання букета немає, тут лише потрібні навички та художній смак автора. Форма букета може бути круглою, видовженою, однобокою. Букети складають малі й великі. Важливе значення має забарвлення підібраних квітів. Воно може змінити враження про простір, зробивши його оптично меншим чи більшим. Найпростіше складати букети з одного виду рослин, беручи квіти однакового забарвлення з відтінками від найтемнішого до найсвітлішого. Букет, зібраний з квітів різних сортів і забарвлення, потребує більше навичок при складанні. Необхідно враховувати, що колір несе певне навантаження, зміст, тому, формуючи букет, пам'ятаймо, що: фіолетовий — дружба, оранжевий — гордість і кокетування, золотий — гідність, срібний — безсмертя, рожевий — кохання, яскраво-червоний — вогонь і пристрасть, зелений — надія, світло-блакитний — віра, темно-жовтий — підступність і заздрощі, світло-сірий — бідність, темно-сірий — відчай, світло-коричневий — горе, лілуватий — покора.

Справжнім символом літа можна вважати цвітіння троянди. В усі віки троянди здобували загальне визнання й захоплення людей. У наш час відомо понад 10 тисяч сортів культурних троянд. Жодній квітці не присвячено стільки легенд, поем, віршів, як трояндам.

Учениця: Звідки ти взялась така чарівна?

У якій ти зросла сім'ї?

Квітко півдня, сонячна царівно,

У красі тобі немає рівних,

Музо й наречена солов'їв.

Ти гориш в зеленооких арках,

В кришталевих крапельках роси,

У садах, у скверах, тихих парках —

Всюди ти, велична володарка

Юності, кохання і краси.

Троянда — найкращий подарунок, вона вважається символом любові і поваги, ідеалом краси та юної привабливості. Її пахощі, неповторність барв, витончена форма квітів — все це позитивно діє на почуття людей. За красою, багатством барв і відтінків, чудовим ароматом троянда не має собі рівних. Недаремно її звуть царицею квітів.

Садівник: Шипшини кущ у мене під вікном,

Цвіте блідо-рожевим цвітом...

А друзі кажуть, нащо він тобі,

Цей кущ дикун? Ти викорчуй його,

І посади троянди тут культурні,

Як он тут на клумбі в тебе?

Я ж на те відповідаю:

Всі оті культурні,

Французькі, фоліантові та чайні,

Гібридно-чайні з назвами складними,

Все більше іноземними — усі

Праматір'ю своєю називають,

Оцю звичайну, просту, польову...

 

Троянда. В одній із легенд розповідається, що коли з морської піни біля берегів Кіпру виникла прекрасна богиня Афродіта, Земля дуже розсердилася й вирішила створити щось не менш прекрасне.

Флора. Так виникла квітка троянди, яка своєю красою покликана змагатися з самою богинею краси. У багатьох країнах, зокрема в Болгарії, Франції, Туреччині, Іраку вирощують на плантаціях спеціальні сорти троянд, з яких добувають трояндову олію.

Троянда. З тисячі кілограмів трояндового цвіту після тривалої переробки одержують лише кілька грамів такої олії, вона є складовою частиною всіх високоякісних парфумів. На міжнародному ринку трояндова олія цінується дорожче за золото і платину.

На фоні мелодії Й.Штрауса “Казки Віденсього лісу” учасникам квіткового балу пропонується фрагмент рольової гри.

Завдання. Знаючи про квітку-символ почуттів, квітку-колірний знак,

— складіть букет, з яким підете на побачення;

— оформіть букет до дня народження;

— програйте ситуацію дарування в обох із пропонованих випадків.

 

На побачення з коханою можна також принести одну троянду або ж маленький букетик конвалій, пролісків. Тут недоречний оберемок бузку, черемхи. Подарувати дівчині оберемок квітів — означає проявити поганий смак.

Яскравими й веселими мають бути букети, піднесені в день народження. Вони мають доповнювати подарунок. Бажано, щоб кількість квітів у букеті дорівнювала вікові іменинника. Дітям найбільш відповідають різноколірні строкаті квіти в невеликих букетах та віночках. Дівчині дарують бутони рожевих або червоних троянд, жінці — розкриті троянди чи гвоздики. Але й букетик польових квітів, особливо тоді, коли ви самі збирали їх на луках чи лісовій галявині, зможе принести радість і довести ваше щире шанування іменинникові. Літнім людям, звичайно, більше до вподоби декоративні чи квітучі рослини в горщиках, ніж зрізані квіти, котрі швидко в'януть.

Даруючи квіти, їх слід тримати у лівій руці, щоб права була вільна для привітання. При цьому необхідно сказати кілька люб'язних слів і легенько вклонитися.

Якщо юнак відвідує батьків нареченої чи дівчини, до якої залицяється, то він приносить два різних букети, з яких один спочатку вручає матері, а другий — дочці.

Флора.Хто не знає чудової, надзвичайної, запашної окраси наших клумб — гвоздики! Приваблива квітка давно привернула увагу людини. А введена вона була в культуру за досить цікавих історичних обставин.

Садівник. У ХІІІ ст. французький король Людовік IX вирушив у похід. Але трапилася біда: серед його воїнів почалась епідемія чуми. Король звелів назбирати криваво-червоних гвоздик і лікувати ними військо. Більшість воїнів врятувалася, але король помер. Лицарі привезли червоні гвоздики додому, де вони невдовзі стали улюбленими квітами. І досі Франція славиться гвоздиками.

Гвоздика. У Німеччині теж полюбили гвоздику. Будь-які свята не обходились без них. Ці рубінові квіти стали символом боротьби за свободу й щастя всіх пригноблених.

1-й ведучий.На Україні відомо чимало їх сортів. Є гвоздика М.Коцюбинського. Славетний письменник, будучи в гостях у М.Горького на острові Капрі у 1910 році, звернув увагу на дуже гарні яскраво-червоні великі квіти. Він привіз їх на Україну й посадив у Чернігові. Відтоді ці квіти стали справжньою окрасою наших клумб.

 

Перед тим, як складати букет, треба уявити собі, з яких рослин він буде складений. Для цього потрібно, щоб весь квітковий матеріал був під руками.

Завдання. Пофантазуйте, як будуть виглядати і як Ви розмістите весняний, літній святковий букет у вазі. Розкажіть про це.

Звучить мелодія П.І.Чайковського “Пори року” (літні мотиви).

 

Вази бувають високі, низькі, плоскі. Замість вази можна використовувати будь-який посуд, якщо він гармоніює з квітами за формою і кольором.

Незабудки, фіалки, найкраще виглядають у низьких глибоких вазах. Іриси, гладіолуси — у високих вузьких вазах. Троянди, кали, гвоздики — гарні в кришталевих вазах, а букет з польових квітів бажано поставити в просторий глиняний глечик. Вази для квіткових композицій можуть бути керамічні, фарфорові, скляні, саморобні.

Найчастіше у вазі розміщують по одній-дві квітці. Японці вважають, що одна-дві живі квітки зі стволами й листочками, у відповідному оточенні, з естетичного погляду можуть виражати більше, ніж кілька квіток або навіть цілий оберемок. Кожна квітка або гілка, з погляду японців, має певне значення, часто, наприклад, висока гілочка означає небо, середня — людину, а найнижча — землю; таке поєднання трьох гілок, що глибоко сягає корінням у духовне життя народу, в його філософію, називають тріадою. Тріада практикується так: “Небо — зверху, земля — знизу, між ними — людина”. Три основи буття, три світи, три сфери життя рівнозначні. Вони нероздільні і водночас незлиті. Для прикладу:

1. Оранжево-червонімаки та блідо-бузковий ірис у вазі з білого скла.

2. Незабудки і кремово-жовті примули у низькій вазі.

3. Рожеві сорти тюльпанів і білі лілії у високій чорній вазі.

4. Незабудка та жасмин у білій або жовтій вазі.

5. Великі дзвоники,жовтий люпин, рожеві іриси у високій прозорій вазі.

6. Біла лілія й сині іриси у високій прозорій вазі.

7. Мак і волошки в білій або синій вазі.

8. Білі або бузкові фіалки в низькій глиняній чаші.

Завдання. Організатори конкурсу пропонують виконати малюнки на тему “Квіти у моєму житті”, відтворити квіти, які вони мають вдома, або ж, які вирощують в школі; квіти, які найбільше подобаються, чи, які хотілося б виростити.

Переможцям конкурсу даруються композиції квітів, дружні шаржі.

Додаток 9


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.013 сек.)