АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Психологічні аспекти сексуальності у пубертатному періоді

Читайте также:
  1. АРХІВОЗНАВЧІ АСПЕКТИ ІНФОРМАТИЗАЦІЇ
  2. Аспекти оцінювання якості адміністративних послуг
  3. Аспекти управлінських функцій у готельно-ресторанному господарстві.
  4. Біологічні аспекти відбору та управління в юнацькому спорті
  5. Взаємовідносини людини і природи.Екологічні проблеми ,її наукові ,соціально-філософські та етиико-гуманістичні аспекти.
  6. Вибір обсягів виробництва у короткотерміновому періоді
  7. Види витрат фірми в короткостроковому періоді часу
  8. Витрати виробництва в довгостроковому періоді.
  9. Витрати виробництва в довгостроковому періоді.
  10. Витрати виробництва в короткостроковому періоді.
  11. Витрати виробництва в короткостроковому періоді.
  12. Витрати виробництва у довгостроковому періоді

На розвиток сексуальності на цьому етапі життя впли­ває пубертатна криза, яка є дуже складною. її характер об­умовлюється не лише гормональною, а й радикальною пе­ребудовою психічної сфери. Це пов'язано з перехідним характером розвитку підлітка: внутрішньо він уже не може миритися зі своїм пасивним станом залежної дитини, та зовнішнє середовище відкидає його право на прийняття відповідальних ролей дорослого, примушуючи відчути власну соціальну незрілість та економічну залежність.

На фоні загальної вразливості психіки особливо страж­дає сексуальна сфера. У пубертатному періоді статева сві­домість переходить від романтичної стадії через засліплен­ня сексуальною фазою з її постійною фіксацією психіки на генітальній сфері до стадії зрілої статевої свідомості, поєд­наної з високими ідеалами кохання.

Специфічне поєднання впливу біологічних і соціаль­них факторів у пубертатному періоді породжує типові змі­ни у психіці підлітка, які передусім пов'язані з формуван­ням характеру, особистісних якостей. Саме в цей період спостерігається пік індивідуально-типологічних проявів у діапазоні від м'якої акцентуації характеру до значних пси­хопатичних девіацій.

Із усвідомленням власної індивідуальності зменшується залежність підлітка від батьків, підвищується значення стосунків з однолітками. У процесі спілкування з ровесника­ми він отримує необхідні підтримку і спонуки. У цьому віці надзвичайно сильне бажання жити по-своєму, виправляти помилки минулих поколінь. Потреба підлітків у свободі по­єднується з бажанням бути подібними до своїх друзів, хоч поєднати це часто не вдається. Підліток стає рабом «норми», і найменше відхилення від групового стандарту щодо манери триматися, зачіски, одягу різко загострює в ньому почуття недосконалості. Одночасно з розвитком самосвідомості, по­силенням рефлексії виникає почуття самотності, загострю­ється потреба в розумінні його переживань, товариській уча­сті, груповому прийнятті. Паралельно з цим відбувається ак­тивний процес закріплення психосексуальної орієнтації з побудовою еталонного образу партнера.

Підлітки особливо бажають виглядати привабливо. Це бажання безпосередньо стосується того, як вони сприйма­ють власне тіло, який його образ вони для себе створили. Цінність особистості нерідко вимірюється зовнішньою привабливістю, і підлітки, які перебувають під впливом засобів масової інформації, дуже швидко починають це усві­домлювати. У сучасному світі навіть дорослі надмірно стурбовані власною зовнішністю, а в підлітків ця стурбова­ність переходить раціональні межі. Це спричинено тим, що 15-річний хлопець може бути на 15 см нижчим се­редньої дівчини свого класу, а 14-річна дівчина може ва­жити 65 кг при зрості 165 см. Страждання від усвідомлен­ня власної неповноцінності робить їх сором'язливими. «Як я виглядаю?» – це питання для підлітка набагато сер­йозніше, ніж для дорослого, адже в цьому віці кожна і всі разом фізичні особливості стають предметом ретельної уваги і вивчення. Підліток прагне будь-якою ціною уни­кнути неподібності на інших, а будь-яке небажане фізичне відхилення від стандарту призводить до глузувань чи від­торгнення його однолітками.

Надмірна концентрація уваги на власній зовнішності спричинена тим, що підліток ще не відчув себе особисті­стю, тому для нього питання «Як я виглядаю?», «Яким інші мене бачать?» тотожні питанню «Хто я є?». Крім того, більшість підлітків ще не виробило достатньо широ­кої концепції самооцінки на основі власних достоїнств, особистісних особливостей і характеру стосунків з людь­ми, яка б могла бути противагою думці про власну непри­вабливість.

Стурбованість підлітка власною зовнішністю посилю­ється тим, що в процесі статевого дозрівання відбувається ріст тіла, змінюються його розміри, форми та обриси. Дівчатка-підлітки можуть переживати, спостерігаючи за ро­звитком молочних залоз, порівнюючи їх параметри з тим, що бачать у подруг і знайомих. Хлопці також помічають ріст молочних залоз у дівчат-однолітків, нерідко порівнюючи їх розміри в однокласниць. Із цієї причини надмір­ний розвиток, як і малі розміри, грудей викликає в дівчат саме зніяковілість.

Зосередження уваги хлопців на розмірах власних ста­тевих органів не є таким загостреним, оскільки вони не на­стільки помітні. Однак хлопці оцінюють міру чоловічої зрілості за зростом, розвитком м'язів, наявністю волосся на обличчі, зниженням тембру голосу. Підлітки, які по­вільно розвиваються фізично, відчувають страх перед роз­дягальнею, де їм доводиться оголювати тіло та виставляти його на огляд однолітків, адже через недостатній розвиток м'язів вони можуть бути піддані глузуванню. Ця стурбова­ність власною зовнішністю у більшості випадків з подаль­шим фізичним і психічним розвитком поступово зникає, однак у підлітковому періоді вона має першочергове зна­чення.

Переживання у зв'язку з уявленнями про власне тіло цілком логічні, оскільки встановлено прямий зв'язок між фізичною привабливістю та соціальним статусом у групі підлітків.

У пубертатному періоді хлопці й дівчата стурбовані не лише власною зовнішністю, а й вивченням власного тіла. Це може бути для них непростою проблемою, оскільки до­рослі часто не пояснюють їм усіх аспектів статевого дозрівання, а нестача знань породжує тривогу. Зокрема, багато дівчат не знає, що підвищення концентрації естрогенів у крові супроводжується нормальними виділеннями з піх­ви, і нерідко бентежиться чи відчуває тривогу, зауважую­чи плями на нижній білизні. Хлопці можуть так само реа­гувати на нічні еякуляції, якщо ніхто не пояснить їм, що це – результат нормального розвитку організму. Неочікувана ерекція, яка виникає в непідходящі моменти (напри­клад, коли хлопчика викликають до дошки), також ви­кликає розгубленість чи хвилювання.

Одним із способів пізнання підлітками власного тіла є роздивляння та обмацування. Деякі з них можуть година­ми розглядати найдрібніші подробиці будови зовнішніх статевих органів, користуючись люстерком, лінійкою, сантиметровою стрічкою (особливо це стосується хлопчи­ків), щоб дізнатися їх розміри. Так само ретельно дівчата-підлітки розглядають свої груди, звертаючи увагу на різ­ницю в їх розмірах, наявність чи відсутність волосся на навколососкових ділянках, розмір і форму сосків. Зовніш­ній огляд зазвичай переходить в обмацування, під час яко­го підлітки обох статей, експериментуючи, намагаються зрозуміти, які відчуття і реакції приносить їм те чи інше торкання.

Таке ознайомлення із власним тілом поступово призво­дить до усвідомлених спроб досягти статевого збудження. Підліткам цікаво, в який спосіб можна збудити себе, на­скільки швидко це станеться, як пов'язати фантазії з їх фі­зичним наслідком, чи довго триватиме збудження, як швидко воно відновиться, як послабити його на певний час, якими є відчуття під час оргазму або після збудження без оргазму. Все це є репетицією майбутньої сексуальної активності, сприяє кращому розумінню себе.

Процес пізнання власного тіла в кожного підлітка від­бувається по-різному. Однак більшість хлопчиків, щоб за­довольнити свою допитливість, усамітнившись, робить спроби надіти презерватив. Із подібною метою дівчата-підлітки пробують ввести у піхву якийсь предмет. Допитли­вість, бажання «діяти, як дорослі» – нормальні компо­ненти розвитку в підлітковому віці.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)