АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні вказівки до вивчення теми. При вивченні цієї теми необхідно з’ясувати, що складання стратегічного балансу є тим аналітичним інструментом

Читайте также:
  1. I. Вивчення нового матеріалу
  2. I. Вивчення нового матеріалу
  3. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  4. II. Вивчення нового матеріалу
  5. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  6. III. Вивчення нового матеріалу
  7. III. Вивчення нового матеріалу
  8. IV. Вивчення нового матеріалу.
  9. IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ
  10. V. Вивчення нового матеріалу
  11. V. Вивчення нового матеріалу.
  12. V. Вивчення нового матеріалу.

При вивченні цієї теми необхідно з’ясувати, що складання стратегічного балансу є тим аналітичним інструментом, що лежить в основі оцінки організацією свого подальшого розвитку. Одним з найвідоміших варіантів складання стратегічного балансу є SWOT-аналіз. Методик виконання SWOT-аналізу існує декілька, і розроблялися вони переважно західними науковцями. Також існує ряд особливостей у визначенні окремих елементів SWOT-аналізу, а саме: сильних і слабких сторін, загроз і можливостей.

Студентам слід усвідомлювати, що SWOT-аналіз не містить остаточної інформації для прийняття управлінських рішень. Це лише спосіб групування тої великої кількості релевантних відносно організації факторів та наслідків їх дії, зіставлення яких потребує детального аналізу. Опановуючи матеріал теми, доцільно акцентувати увагу на часових характеристиках факторів, що застосовуються у стратегічному управлінні, а саме при виконанні SWOT-аналізу. Фактори, що формують окремі складові SWOT-аналізу, можуть мати різні часові характеристики впливу. Тому студентам пропонується пошук шляхів ранжирування та зіставлення таких параметрів. Найбільш загальним варіантом є ранжирування факторів SWOT-аналізу на короткострокові та довгострокові. Слід звернути увагу на те, що однозначного алгоритму виконання SWOT-аналізу не існує.

Вивчаючи методи побудови стратегічного балансу, треба зупинитися на підході до встановлення взаємозв’язку між наслідками можливих тенденцій, суть якого полягає в аналізі взаємозалежності між зовнішніми проблемами та слабкими (сильними) сторонами діяльності організації. Така взаємозалежність відслідковується за допомогою PEST-аналізу.

Наступним питанням теми є прогнозування в системі стратегічного управління. Безпосередньо розробка стратегій потребує не тільки констатації впливу того або іншого фактора середовища. Забезпечення виживання організації у довгостроковій перспективі вимагає прогнозування тенденцій розвитку шансів і загроз. Найбільш ефективним є одночасне проведення аналізу і прогнозу. Виконання прогнозу базується на застосуванні різних статистичних методів аналізу даних. Мета будь-якого прогнозу – виявити процеси та передбачити розвиток подій у майбутньому. Передбачене майбутнє дає змогу підготуватися як до позитивних, так і до негативних тенденцій, максимізувати результати та мінімізувати збитки. Основними методами прогнозування, що використовуються в стратегічному управління, є: методи екстраполяції, експертні методи, методи моделювання.

У стратегічному управління найбільшого поширення набули розробки сценаріїв розвитку подій. Вони займають проміжне положення між експертними методами та методами моделювання. Треба розрізняти дві сторони в характеристиці сценаріїв: 1) визначення та оцінка головних параметрів розвитку; 2) ствердження, що люди своїми рішеннями можуть впливати на майбутній розвиток. Основними методами розробки сценаріїв є: метод посилань, метод системи діаграм, метод критичних полів, метод «заголовків газет», метод «логіки можливого впливу», матриця перехресного впливу подій.

 

Контрольні питання

1. У чому полягає сутність і зміст SWOT-аналізу? Як SWOT-аналіз впливає на зміст процесу стратегічного управління?

2. У чому полягає сутність PEST-аналізу?

3. У чому полягає сутність прогнозування в системі стратегічного управління?

4. Які ви знаєте методи прогнозування, що застосовуються при встановленні майбутніх необхідних параметрів зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства?

5. Які прогнози, на ваш погляд, найнеобхідніші для українського промислового підприємства?

Завдання до самостійної роботи

1. Вивчення основних термінів та складання термінологічного словнику. Основні терміни: SWOT-аналіз, загрози, можливості, сильні сторони, слабкі сторони, PEST-аналіз, прогнозування, прогноз, сценарій, метод екстраполяції, експертний метод, метод моделювання, метод посилань, метод системи діаграм, метод критичних полів, метод «заголовків газет», метод «логіки можливого розвитку».

 

Рекомендована література

1, 8, 9, 15, 17, 21.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)