АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Опис обладнання і виконання дослідів

Читайте также:
  1. K вн – середній коефіцієнт виконання норм вироблення всіма робітниками, що обслуговуються.
  2. L Перевірка виконання домашньої задачі.
  3. V. Розрахунок немеханічного обладнання.
  4. Алгоритм виконання курсової роботи
  5. Алгоритм виконання маніпуляції
  6. Алгоритм виконання маніпуляції
  7. Алгоритм виконання роботи
  8. Алгоритми виконання команд
  9. Аналіз виконання договірних зобов'язань по відвантаженню продукції
  10. Аналіз виконання договірних зобов’язань і реалізації продукції
  11. Аналіз виконання договірних зобов’язань щодо поставки продукції та показників результативності збутової діяльності
  12. Аналіз виконання кошторису видатків Криворізької бібліотеки № 24

Вимір густини рідини найпростіше провадити за допомогою ареометрів. Ареометр являє собою скляний поплавець, який заповнений сталевими кульками. У верхній, вузькій, частині знаходиться шкала. Занурюючи ареометр у досліджувану рідину, ми відмічаємо на рівні рідини значення відносної густини. Виконати заміри густини рідини при різних температурах, для чого треба помістити циліндр з рідиною, в яку занурений ареометр, в термостат. Температура води в термостаті встановлюється і регулюється за допомогою терморегулятора. Студент повинний розібратись у роботі цього пристрою за допомогою інструкції до приладу.

Для визначення кінематичного коефіцієнту в’язкості використовуємо капілярний віскозиметр (рис.3.2). Віскозиметр входить у склад установки, куди крім віскозиметра входить ванна з водою, дно якої підігрівається електричною плиткою. Віскозиметр закріплений на штативі.

 

Рис. 3.2. Схема лабораторної установки:

1 – віскозиметр ВЗР-2 (рос. – ВПЖ-2); 2 – ванна з водою; 3 – електрична плитка; 4 – штатив;

5 – груша; 6 – термометр.

 

Для виміру температури води використовують термометр. Рідина, яка досліджується, заливається у віскозиметр, який разом з термометром поміщають у ванну з водою. При фіксованому значенні стабілізованої температури води в ванні і закритому верхньому отворі лівого коліна за допомогою груші підіймають рівень рідини в правому коліні віскозиметру трохи віще відмітки М1. Потім, відпустивши грушу і припинивши її стиск, за допомогою секундоміру заміряють час t (с) переміщення меніску рідини від відмітки М1 до відмітки М2. Дослід виконують не менш 3-4 разів при одному й тому ж значенні температури. В розрахунки беруться середні значення t. Коефіцієнти в’язкості розраховуються за формулою:

n = сt, м2/с (3.5)

 

де коефіцієнт пропорційності с наводиться в паспорті віскозиметру і для даного приладу дорівнює 0,08×10-4 м22.

Результати замірів густин, часу витікання рідини, а також розрахунки кінематичного і динамічного коефіцієнтів у залежності від температури звести в табл. 3.2. Побудувати залежності n=f (t) i m = f (t).

 

Таблиця 3.2

Температура, t, оС Густина, r, кг/м3 Час витікання рідини, t, с n, м2 m, Па×с
         
         
         
         
         

Контрольні питання

 

1. Як визначається режим руху рідини в трубі?

2. У чому полягає відмінність структур потоку при ламінарному і турбулентному режимах руху рідини в трубах?

3. Якою кривою описується розподіл швидкостей у перерізі трубопроводу при ламінарному режиму руху рідини?

4. Що таке “середня швидкість”?

5. Який зв’язок між динамічним і кінематичним коефіцієнтами в’язкості?

6. Як впливає температура на густину і в’язкість рідин та газів?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)