АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Термінова акліматизація спортсменів при підготовці в горах

Читайте также:
  1. I. РАНКОВЕ ТРЕНУВАННЯ ПО СТРОЙОВІЙ ПІДГОТОВЦІ:
  2. Глава 2. В горах тоже бывает жарко
  3. Детерміновані форми хвиль
  4. ДІЇ ТИЛОВИХ ПІДРОЗДІЛІВ ПРИ ПІДГОТОВЦІ ТА ВЕДЕННІ ОБОРОННОГО БОЮ
  5. Етапи та стадії технічної підготовки спортсменів
  6. Комунікації. Жести детерміновані побудовою людського тіла, однак розвиваються і
  7. Мінімізація детермінованих скінчених автоматів
  8. МІСЦЕ І РОЛЬ АРХІВОЗНАВСТВА У ПІДГОТОВЦІ ФАХІВЦІВ
  9. Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття.
  10. Перелік основних термінів, параметрів, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття
  11. ПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ ЗНАНЬ СТУДЕНТА при ПІДГОТОВЦІ ДО К/Р№1
  12. Підготовки спортсменів

 

Період акліматизації спортсменів в горах може коливатися в дуже широкому діапазоні – від 3–5 днів і 10–12 годин активного навантаження до 10–12 днів і 35–45 годин навантаження. Ці коливання обумовлюються поряд причин. Серед них в першу чергу слід назвати досвід гірської підготовки, накопичений спортсменами, які регулярно виїжджають для тренування в гори, виробляють здібність до достатньо швидкої і ефективної адаптації до нових умов і здатні в 1,5–2 рази швидше увійти до звичного режиму тренування в порівнянні із спортсменами такої ж кваліфікації, прибулими в гори вперше. Не менше значення для прискорення процесів акліматизації має і практика застосування штучного гіпоксичного тренування, проведеного в умовах рівнинної підготовки в тижні, що безпосередньо передували тренуванню в горах. Двотижневе тренування в умовах штучної гіпоксії при загальному об'ємі навантаження 20–30 ч здатне різко прискорити і полегшити процес акліматизації спортсменів в умовах природного гіпоксичного тренування.

Сповільнюється процес акліматизації і в тому випадку, якщо гірська підготовка по характеру вправ, спрямованості дії і динаміці навантажень істотно відрізняється від передуючої рівнинної. У зв'язку з цим програми тренувальних занять, режим їх чергування повинні бути звичними для спортсмена, особливо в перші дні гірської підготовки. Прискоренню процесу акліматизації сприяють різноманітні вправи аеробного характеру, у тому числі і неспецифічні: повільний біг, піші прогулянки і ін.

Терміни акліматизації багато в чому визначаються віком і спортивною кваліфікацією спортсменів. Юні спортсмени, особливо прибулі в гори вперше, адаптуються до нових умов повільніше, ніж дорослі. Спортсмени вищої кваліфікації проходять період акліматизації набагато легше в порівнянні із спортсменами, помітно поступливими їм в майстерності, тренувальному і змаганні досвіді.

Процеси відновлення у юних спортсменів, а також у не адаптованих до гірської підготовки дорослих спортсменів відбуваються значно повільніше в порівнянні з дорослими спортсменами високої кваліфікації, що регулярно виїжджають для тренування в гори. Так, наприклад, після стандартного навантаження тривалість відновних реакцій, за даними ЧСС, споживання кисню, погашення кисневого боргу у дорослих спортсменів, адаптованих до гір, виявляється на 25–35 % коротше в порівнянні з дорослими спортсменами, не адаптованими до гірської підготовки, і на 30– 45 % – в порівнянні з юними спортсменами. Такі істотні відмінності багато в чому обумовлені різною реакцією спортсменів вказаних груп на пропоновані стандартні навантаження. Проте навіть у тому випадку, коли спортсменам пропонуються абсолютно ідентичні по реакціях у внутрішньому середовищі організму, адаптовані дорослі спортсмени відновлюють свої можливості на 15–20 і 25–35 % швидше не адаптованих дорослих і юних спортсменів.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)