АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методи самооцінки фірм за критеріями національних премій з якості

Читайте также:
  1. A) Зам.директора по УР, методист, тренера по вилам спорта
  2. I. Карта методической обеспеченности учебной дисциплины
  3. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  4. I. ПРОБЛЕМА И МЕТОДИКА ИССЛЕДОВАНИЯ
  5. I.1.3. Организационно-методический раздел
  6. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  7. II. ОБЩИЕ МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО ИЗУЧЕНИЮ ДИСЦИПЛИНЫ
  8. III. Метод, методика, технология
  9. III. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО ПРОВЕДЕНИЮ СЕМИНАРСКИХ ЗАНЯТИЙ
  10. III. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ СТУДЕНТАМ ПО ПОДГОТОВКЕ К СЕМИНАРУ
  11. III. Общие методические указания по выполнению курсовой работы
  12. III. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКАЯ КАРТА (заочная дистанционная форма обучения)

 

Одночасно з впровадженням міжнародних стандартів серії ІСО 9000 потрібно розробити та засвоїти методи оцінки фірм за аналогією з критеріями національних премій з якості.

Цей напрямок розвитку діяльності в галузі управління все шир­ше використовується в світовій практиці. Він пов'язаний з впрова­дженням принципів загального управління якістю. За спільним рі­шенням Європейської організації з якості (ЄОЯ) та Європейського фонду управління якістю (ЄФУЯ) в березн і кожного року проводять­ся форуми по ро звитку Загал ьного управління якістю. Перший такий форум пр ойшов в 1994 р. в Мілані (Іта лія).

Престиж цього великого заходу, в якому беруть участь провідні фахівці з якості та керівники фірм не лише європейських країн, але й США, Бразилії, Японії, тощо постійно зростає. Форуми стали важли­вою за значенням подією нарівні зі щорічними Конгресами Європей­ської організації з якості. На форумах розробляється мето­дика оцінки фірми і тим самим створюється інструмент, який дозво­ляє мати механізм пропуску на ринок.

На відміну від форумів на конгресах розглядається широке коло проблем, пов'язаних із якістю життя та комплексним характером поняття "якість" (від статистичних методів до програмно­го забезпечення).

 

Доповіді та дискусії на форумах дають змогу краще розібратися в змісті загального управління якістю та вивчити досвід передових фірм різних країн по застосуванню таких методів оцінки діяльності фірм, як самооцінка та орієнтація на кращі досягнення (або оцінка рівня конкурентоспроможності), а також їх взаємозв'язок із система­ми якості за стандартами ІСО серії 9000.

 

Першоосновою систем безумовно є принципи загального управ­ління якістю.Спеціалісти з якості вважають, що і стандарти на системи якос­ті, і загальне управління якістю є інструментами для управління (менеджменту).Вимоги стандартів ІСО серії 9000 вже не достатні для оцінки фірми. Стандарти ІСО серії 9000 є лише мінімальним фундаментом для сучасної системи якості. Рівень роботи з якості треба оцінювати за більш жорсткими і рі­зноманітними критеріями. Як критерії можна застосовувати методо­логію присудження різних премій з якості. Це може бути оцінка пре­тендентів на національну премію США з якості ім. М. Болдріджа.

Слід також використовувати критерії, що враховуються під час присудження премії Дьомінга в Японії, Європейської премії з якості та

 

Української премії з якості.

Лауреати національних премій з якості переконливо демонст­рують успішне застосування принципів загального управління якістю. Але головна перевага премій полягає в тому, що їх критерії викорис­товуються фірмами для внутрішньофірмового розвитку загального управління якістю.

Стандарти ІСО серії 9000 і критерії премій з якості мають одна­кові головні цілі: задоволення запитів споживачів, залучення персо­налу фірми в боротьбу за якість.

Постійно зростає роль нових інструментів загального управління якістю:

· критерії премії з оцінки якості;

· методи самооцінки фірм на відповідність цим критеріям;

· методи оцінки рівня конкурентоспроможності шляхом орієнтації на кращі досягнення.

 

2. Моделі японської, американської та європейської премії за якість.

 

Оцінка базується на системі критеріїв, що впливають їз принципів та змісту загального управління якістю. Система критеріїв була розроблена для проведення конкурсів на премію з якості. З існуючих в багатьох країнах премій найвідоміші премія Демінга в Японії (заснована у 1951 р.), національна премія США з якості М.Болдріджа (заснована у 1987 р.) і Європейська премія з якості (заснована у 1992 р.).

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)