АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Торгівля як галузь народного господарства

Читайте также:
  1. Безпека праці, як галузь практичної діяльності
  2. Біорізноманіття як об’єкт уваги міжнародного співтовариства.
  3. Бюджетне право як підгалузь фінансового права, його предмет, система та джерела
  4. В Конституції України принципів народного суверенітету і розподілу державної влади
  5. В) Международного разделения труда и специализации производства и интеграции хозяйственных процессов
  6. Виды государств как субъектов международного права
  7. Визнання та приведення до виконання рішень міжнародного комерційного арбітражу
  8. Глава 1. Понятие международного рынка труда и условия его формирования
  9. Глава 2. Современное состояние международного рынка рабочей силы
  10. Глава 3. Прогноз развития на ближайшие годы международного рынка труда
  11. Глава II. Основные направления деятельности А.В.Головнина на посту министра народного просвещения и методы их реализации.
  12. Держави - основні суб'єкти міжнародного права.

Згідно з офіційною статистикою торгівля представляє одну з галузей народного господарства. Більш того, її навіть відносять до галузей матеріального виробництва, так що коштує вона в одному ряду з промисловістю, сільським господарством, будівництвом, транспортом. Торгівля - досить велика галузь, проте набагато менше, ніж промисловість в індустріально розвинених країнах, але за чисельністю зайнятих і особливо по грошовому обороту не поступається великим галузях.

Так, в російській торгівлі зайнято приблизно 5 млн. працівників.

Поряд з власне торговими операціями з продажу товарів у галузі торгівлі виконується безліч інших робіт. До торгівлі відносяться такі види діяльності, як оптова закупівля товарів у виробників, транспортування, складування, зберігання, сортування, розфасування, пакування.

Число магазинів і торгових точок в Росії наближається до одного мільйону, а торгова площа складає близько 50 млн. м2. Однак і цієї кількості явно недостатньо для обслуговування покупців.

Тільки для зберігання овочів, картоплі, фруктів є 20 тис. сховищ із загальною ємністю понад 100 млн. т. Але торгівля потребує набагато більшій кількості складських приміщень і кращому їх обладнанні, щоб уникнути вкрай високих втрат продукції.

Сучасна торгівля вимагає високого рівня механізації, щоб прискорити процеси доставки товарів до прилавка, запропонувати їх покупцеві в найбільш готовому і зручному вигляді для споживання. Значну роль у цьому відіграє вагова та вимірювальна техніка, обчислювальні пристрої, що дозволяють покупцеві бачити на табло вартість покупки.

Торгівлі потрібні кваліфіковані товарознавці, які знають всі різновиди продаються в магазині товарів, їх властивості, вимоги до якості.

Торгові фахівці повинні знати кон'юнктуру попиту на товари, динаміку цін, вміти передбачити обсяги продажів. Вмілому продавцю товару притаманні професіоналізм, мистецтво залучити покупця, вправність у роботі, культура поводження з клієнтами.

Основним узагальнюючим показником роботи торгівлі як галузі народного господарства є річний товарообіг, тобто обсяг продажів протягом року, виміряний в рублях. Звичайно, величина товарообігу істотно залежить від рівня цін. Так, якщо в 1990 році річний роздрібний товарообіг рассійской торгівлі склав приблизно 250 млрд. руб. або більше 1,5 тис. руб. на одного жителя, то до 1992 року внаслідок зростання цін він піднявся до рівня 5000 млрд. руб. або більше 30 тис. руб. в розрахунку на одного жителя.

Значимість торгівлі як великої галузі народного господарства підкреслюється і наявністю спеціальних органів управління торгівлею.

Навіть у країнах з ринковою економікою, де кількість міністерств невелика, зазвичай мається міністерство торгівлі. Існують також територіальні управління торгівлі.

Відзначимо, що до організацій торгівлі правомірно відносити і підприємства громадського харчування: кафе, їдальні, закусочні, ресторани.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)