АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

V. Сприйняття та засвоєння учнями нового матеріалу

Читайте также:
  1. I. Вивчення нового матеріалу
  2. I. Вивчення нового матеріалу
  3. I. Сприйняття нового матеріалу.
  4. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  5. II. Сприйняття нового матеріалу
  6. III. Вивчення нового матеріалу
  7. III. Вивчення нового матеріалу
  8. III. Изучение нового материала.
  9. IV. Вивчення нового матеріалу.
  10. IV. Объяснение нового материала
  11. IV. Сприйняття й засвоєння учнями навчального матеріалу.
  12. V. Сприйняття та засвоєння учнями навчального матеріалу.

І. Організаційний момент.

ІІ. Мотиваційний етап.

- Забезпечення емоційної готовності.

Давайте привітаємось,

Давайте посміхнемося,

Давайте в очі глянемо,

І нам тепліше стане.

- Діти, давайте сьогоднішню зустріч розпочнемо з побажань.

- Доброго ранку, Тоня, я бажаю тобі веселого дня!

- Доброго ранку, Михайлику, я дуже радий тебе бачити!

- Вітаю тебе, Наталю, я хочу щоб день у тебе був щасливим!

ІІІ. Повідомлення теми, мети уроку.

На сьогоднішньому уроці ми помандруємо країною розвитку зв'язного мовлення і будемо дотримуватись її законів: правильно, гарно і образно висловлювати свої думки та враження від побаченого, почутого, прочитаного.

Ви познайомитеся з особливостями побудови опису зовнішності людини, постараємося якомога повніше передавати словами те, що бачимо. Звичайно, для цього треба бути дуже спостережливими і мати багатий запас слів. А ще ви навчитеся самостійно оцінювати свою роботу. Ви маєте маршрутні листи. Впродовж уроку виставте собі оцінки за кожен етап уроку, а саме:

1. Зупинка «Пригадай!».

2. Гра «Антивірус».

3. Вікторина «Хто герой твору?».

4. «Стилістичний експеримент».

5. Закінчи речення.

Епіграфом до нашого уроку послужать слова класика світової літератури А.П.Чехова.

"В людині все повинно бути прекрасним:
і обличчя, і одяг, і душа, і думки." Отож, вирушаємо в подорож.

ІV. Актуалізація опорних знань. І перша наша зупинка називається «Пригадай!»

Бесіда з учнями.

1. Пригадаймо, які ми знаємо типи мовлення? (опис, розповідь, роздум)

2. Скажіть, що таке опис?

(Це один із типів мовлення, за допомогою якого характеризуються предмети, називаються їх найважливіші ознаки та властивості: розмір, колір, форма та ін.)

3. Що можна описувати? (Все, що бачимо)

4. Де вам доводилось зустрічати описи? В яких підручниках?

Отож, опис може бути виконаний як у художньому, так і у науковому чи офіційно-діловому стилях.

5. А які стилі мовлення ви знаєте?

(Розмовний, науковий, офіційно-діловий, публіцистичний, художній)
- Поставте собі оцінку у маршрутний лист за нашу вступну розмову.

V. Сприйняття та засвоєння учнями нового матеріалу.

- Що, на вашу думку, означає описати людину?

- Тож що є важливим у словесному зображенні людини? (на дошці вивішуються таблички з написами: вік, зріст, постава, риси обличчя, погляд хода, одяг тощо).

Гра «Антивірус». Описати зовнішність людини означає відтворити її індивідуальний вигляд, передати тимчасові або постійні ознаки її образу. Допоможіть знайти означувані слова до поданих епітетів. (Оцінка в маршрутний лист)

Наступною зупинкою нашої подорожі є зупинка «Де тебе шукати, де тебе знайти?»

- Найчастіше опис людської зовнішності поєднується з розповіддю. Такі фрагменти тексту називають розповіддю з елементами опису зовнішності людини.

- – А чи зустрічали ви раніше описи зовнішності людини? Де саме? (пісні, прислів’я та приказки, у художніх творах). – Правильно! На уроках літератури ми знайомилися з поняттям літературний портрет. Саме описи зовнішності допомагають нам їх уявити. – Отож, зараз проведемо вікторину «Хто герой твору?» за раніше вивченими літературними творами.

Оцінили себе! (відповіді на дошку – самоперевірка)

 

 

Наступним пунктом нашої подорожі є «Стилістичний експеримент».

- Давайте з'ясуємо чим відрізняються описи зовнішності людини у різних стилях мовлення?

Вчитель:

Мета наукового та ділового описів людської зовнішності - об'єктивно і точно передати особливості вигляду людини: її зріст, постать, зачіску, риси обличчя, манеру триматися, жести, одяг. Такі описи є конкретними, небагатослівними, всі слова в них вживаються в прямому значенні.

Мета художнього опису зовнішності людини - створити її художній образ, через зовнішність емоційно показати внутрішній світ героя, вплинути на читача чи слухача.

У художньому описі використовуються художні засоби (епітети, порівняння, метафори).

Застосування:

- Художній опис застосовується письменником для змалювання персонажа твору.

- Науковий опис використовують вчені-біологи для характеристики представників рас, народів тощо.

- Діловий опис здебільшого застосовують криміналісти при розшуку людей.

Учитель:

У моїй чарівній торбині, з якою я подорожую країною розвитку зв'язного мовлення, є багато корисних речей: словники, різні плани-схеми, а також описи. Ми їх зараз зачитаємо і ви встановите, який стиль мовлення використано.

(Діти виймають картки з торбини, учень зачитує, решта – визначають стиль, піднімаючи картку відповідного кольору: художній стиль – червона картка; науковий – синя; офіційно-діловий – зелена).

«У неділю вранці Ілонка випурхнула з хати в біленькому платтячку, легка і світла, мов той метелик. Засміялась до всього, переповнена щастям. Її чорні очі горять, променяться». (За Олесем Гончарем)

«Антропологічні особливості гуцулів такі: високий зріст, переважно темне волосся, очі найчастіше темні(карі)». (З підручника біології)

«Розшукується дівчинка двох років. Звуть Оленкою. Одягнена в сіре пальто, на правій кишені якого аплікація зайчик. Волосся світле, заплетене у дві косички білими стрічками. Не вимовляє звуків з і р».

«Темні, як терен, очі і довгі-довгі вії, молоді щоки, як шовк. Дуже бідна одежа: рукави на сорочці були ледве поцяцьковані маленькими блідими зірочками». (За І. Нечуєм-Левицьким)

«Дівчина одбігла трохи й собі стала. Озирнулась, глянула на його веселими очима, усміхнулась свіжим молодим личком. Чорне курчаче волосся, заквітчане польовими квітами, чудно вилося коло білого чола; тоненькі пасма того чорного, аж полискуваного хмелю спадали на біле, рум’яне личко, як яблучко наливчасте; очі оксамитові, чорні, - здається сам огонь говорив ними». (За Панасом Мирним)

«Основними ознаками людей європеоїдної раси є світлий колір шкіри, прямий розріз очей, слабо випнуті вилиці, переважно витке волосся темного, каштанового, русого і білявого кольорів, відносно вузькі ніс та губи». (З енциклопедії)

«Ось і дівчина. Як і всі, вона засмагла, але чисто вмита, з лиця дуже гарна, чорні очі великі. Сліпучо сяють намистинки білих-білих зубів. Боже, яка вона особлива, не така, як усі! Наймиліша з усіх, найкраща! Коли бачиш її, серце б'ється так, що дух забирає. Коли б я був поетом, написав би, напевне, сонети такої вічної краси, як у Петрарки. Коли б був художником, то, либонь, невідомо ще, хто б став творцем Джаконди. Коли б був музикою, то також питання - кого б в енциклопедіях записали автором мелодій до "Наталки Полтавки"» (За І. Сенченком)

Оцінили себе!

Ми вже знаємо, що таке опис, які стилі мови використовується для його написання, а зараз підійшли до найцікавішого: як же скласти опис?

Демонстрація презентації.

VI. Підсумок уроку. – Ось і завершується наша подорож країною розвитку зв’язного мовлення. Як справжні туристи, ви мали б для себе взяти щось напам’ять про мандрівку. Тому я пропоную вам у маршрутних листах продовжити речення «Сьогодні на уроці я дізнався…».

VIІ. Домашнє завдання. Підготуватися до написання твору-опису зовнішності людини.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)