АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ІІ. Порядок проведення основної частини заняття. Змістовий модуль № 6: Співучасть у злочині

Читайте также:
  1. II. Порядок обращения за получением социального обслуживания
  2. II. Порядок подачи и рассмотрения ходатайств о предоставлении политического убежища иностранным гражданам и лицам без гражданства в Республике Казахстан
  3. II. Порядок подготовки, защиты и оценки квалификационной работы
  4. III. Порядок исчисления размера вреда
  5. III. ПОРЯДОК ПРОВЕДЕНИЯ КОНКУРСА
  6. III. Порядок проведения мероприятия.
  7. III. Страховая сумма, страховая премия и порядок ее уплаты
  8. IV. Порядок защиты выпускной квалификационной работы
  9. IV. Порядок и формы контроля за исполнением государственной функции
  10. IV. Порядок назначения и выплаты государственных академических и именных стипендий
  11. IV. Порядок оказания медицинской помощи беременным женщинам, роженицам и родильницам с сердечно-сосудистыми заболеваниями, требующими хирургической помощи
  12. IV. Порядок оказания услуг(выполнения работ)

МОДУЛЬ № 3

Змістовий модуль № 6: Співучасть у злочині.

Тема № 12. Співучасть у злочині

Практичне заняття № 1

Навчальна мета заняття: визначити поняття співучасті у злочині за чинним кримінальним законодавством України та в науці кримінального права; з’ясувати роль і значення даної категорії; розкрити сутність об’єктивних та суб’єктивних ознак співучасті; проаналізувати види співучасників; визначити форми співучасті; обґрунтувати відповідальність кожного із співучасників.

Час проведення 2 години Місце проведення навчальна аудиторія

Навчальні питання:

  1. Поняття співучасті у вчиненні злочину.
  2. Ознаки співучасті у вчиненні злочину.
  3. Види співучасників та їх законодавче визначення.
  4. Форми співучасті та їх значення.
  5. Особливості кримінальної відповідальності співучасників.
  6. Спеціальні питання відповідальності за співучасть.
  7. Поняття й види причетності до злочину, її правові наслідки.

Додаткові питання:

  1. Об’єктивна та суб’єктивна сторона дій організатора.
  2. Характеристика дій підбурювача з об’єктивної та суб’єктивної сторони.
  3. Характеристика дій пособника з об’єктивної та суб’єктивної сторони.
  4. Особливості кримінальної відповідальності організаторів та учасників організованої чи злочинної організації.
  5. Невизнання чинним Кримінальним кодексом злочином неповідомлення про злочин.

Література, методичне та матеріально-технічне забезпечення занять.

Основна література 1, с. 147-157; 2, с. 149-172; 3,, с. 142-171; 4, с. 36-39; 5, с. 189-218; 6, с. 221-256; 7, с. 119-166; 8, с. 381-445; 9, с. 201-326; 10, с. 85-105; 11, с. 177-217; 12, с. 179-223; додаткова література 36, 37, 55-57, 70, 72, 80, 88-90, 110, 122, 127, 156, 180, 181, 189, 197, 204, 224, 237, 260, 274, 318; нормативно-правові акти 34, 219.

Хід проведення заняття:

І. Порядок проведення вступу до заняття.

Ознайомлення з темою, цілями та завданнями практичного заняття, з’ясування актуальності даної теми, її практичне значення. Зв’язок з попередніми та наступними темами.

ІІ. Порядок проведення основної частини заняття.

Усне опитування. Дискусійне обговорення зазначених питань. Розв’язування задач.

Задачі:

1. Чурюмов, перебуваючи в стані сп’яніння, прийшов на квартиру до учнів технікуму – неповнолітніх Панченка, Покасова та Валова – і запропонував украсти з приміщення технікуму два комп’ютери і телевізор, на що вони дали згоду. Чурюмов стояв на сторожі біля входу в приміщення, а Валов, Покасов і Панченко проникли в технікум, склали у валізи обумовлені два комп’ютери і телевізор вартістю 900 доларів США, а також кольоровий ксерокопіювальний апарат, кольоровий принтер та сканер вартістю 4 тис. доларів США, але при виході з приміщення були затримані працівниками міліції.

 

2. Неповнолітні Івакін, Кармазін, Титова і Красіна на пропозицію Титової та Красіної вирішили „провчити” однокласницю Боброву, яка негативно висловлювалась про їхню поведінку. З цією метою заманили її до підвалу будинку, де всі разом довго знущались з неї. Били, примусили роздягнутись, цілувати їм ноги, пити сечу тощо. Івакін та Кармазін по черзі зґвалтували Боброву і задовольнили з нею статеву пристрасть неприродним способом. При цьому Титова і Красіна застосовували до Бобрової фізичне насильство, тримали ЇЇ за руки і ноги. Боячись відповідальності за вчинене, вони вирішили її вбити, оскільки та погрожувала, що повідомить у міліцію. Всі разом вони довго били Боброву, а потім Івакін вдарив її кілька разів ножем, внаслідок чого та померла.

Ознайомтеся зі статтями 115, 152 і 153 КК та коментарями до них.

 

3. Шведов підбурив неповнолітніх Крупника та Ганжу вчинити ряд крадіжок з квартир громадян на других поверхах будинків. При цьому Крупник або Ганжа влазили до квартир через кватирку вікна і передавали викрадені речі Шведову. На час вчинення крадіжок Крупнику і Ганжі не виповнилось 14 років. Як кваліфікувати дії Шведова?

 

4. Фірсов, перебуваючи у неприязних стосунках з Костенком, вирішив помститися йому за образу. З цією метою він підмовив Науменка, який страждав розладом психіки і був визнаний неосудним, вдарити ножем Костенка, коли той повертатиметься з роботи. Науменко виконав прохання Фірсова. Від завданого поранення Костенко у лікарні помер.

 

5. Раніше судимі за крадіжки індивідуального майна Федоров та Мороз запропонували Шумареву вчинити крадіжку речей з квартири Бовкуна, в якого, як вони знали, є імпортна радіоапаратура і коштовності, привезені ним з-за кордону. Коли Бовкун та його дружина пішли на роботу, Федоров і Шумарев відмичкою відкрили двері квартири, вважаючи, що там нікого нема. Мороз у цей час стояв на сторожі біля будинку. Увійшовши до квартири, вони побачили в ній племінницю Бовкуна, яка спала, але від шуму прокинулась. Федоров і Шумарев застосували до племінниці Бовкуна фізичне насильство, зв’язали її та засунули в рот кляп. Крім того, Шумарев зґвалтував її. Забравши цінні речі, пішли з квартири.

 

6. Алпанідзе, знаючи, що в її 70-річної тітки Цодикової є коштовності на значну суму, домовилась із Сафар’яном заволодіти ними. Здійснюючи свій намір, вони зупинились у Цодикової на ночівлю, а ранком за пропозицією Алпанідзе напали на господарку. Алпанідзе включила пилосос, щоб не було чути криків і шуму боротьби, а Сафар’ян шкіряним поясом задушив Цодикову. Взявши з собою коштовності на значну суму та 17 тис. 310 доларів США, Алпанідзе та Сафар’ян залишили квартиру. Безпосередньої участі у позбавленні життя Цодикової Алпанідзе не брала.

 

7. 9 липня Вожков повідомив Урусова про вчинене ним пограбування та вбивство Пахомова і попросив взяти на зберігання Деякі викрадені ним речі. Того ж дня Вожкова було затримано, а 10 липня слідчим органом встановлено, що вбивство вчинив саме він. Урусов на допитах 10 липня і 7 серпня про зроблене йому Вожковим зізнання і передачу на зберігання викрадених речей слідчому не повідомив.

 

8. Якимчик попросив водія автомобіля нафтобази Ільїна вкрасти на базі й привезти йому за винагороду бочку бензину, а коли той за попередньою змовою зі сторожем нафтобази Проданом це зробив, Якимчик заплатив Ільїну та Продану 100 грн. Місцевим судом Якимчика засуджено за ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 185 КК. В апеляційний скарзі Якимчик просив змінити кваліфікацію його дій, оскільки до вчинення крадіжки він підмовляв лише Ільїна, а про те, що той вчинив крадіжку за попередньою змовою з Проданом, він дізнався лише тоді, коли Ільїн разом з Проданом привіз викрадений бензин йому додому. Яке рішення повинен прийняти апеляційний суд?

 

9. До директора пансіонату Христенка звернувся „злодій у законі” Нагорян з „пропозицією” підготувати і забезпечити проведення сходки представників злочинних організацій, злочинних авторитетів та „злодіїв у законі”. Христенко побоявся відмовити Нагоряну, знаючи його „крутий” характер. Сходка була проведена на „належному” рівні. Ознайомтеся зі статтями 255 і 256 КК.

Чи підлягає Христенко кримінальній відповідальності й за якою статтею КК?

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)