АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ІІ. Порядок проведення основної частини заняття. Усне опитування. Дискусійне обговорення зазначених питань

Читайте также:
  1. II. Порядок обращения за получением социального обслуживания
  2. II. Порядок подачи и рассмотрения ходатайств о предоставлении политического убежища иностранным гражданам и лицам без гражданства в Республике Казахстан
  3. II. Порядок подготовки, защиты и оценки квалификационной работы
  4. III. Порядок исчисления размера вреда
  5. III. ПОРЯДОК ПРОВЕДЕНИЯ КОНКУРСА
  6. III. Порядок проведения мероприятия.
  7. III. Страховая сумма, страховая премия и порядок ее уплаты
  8. IV. Порядок защиты выпускной квалификационной работы
  9. IV. Порядок и формы контроля за исполнением государственной функции
  10. IV. Порядок назначения и выплаты государственных академических и именных стипендий
  11. IV. Порядок оказания медицинской помощи беременным женщинам, роженицам и родильницам с сердечно-сосудистыми заболеваниями, требующими хирургической помощи
  12. IV. Порядок оказания услуг(выполнения работ)

Усне опитування. Дискусійне обговорення зазначених питань. Розв’язування задач.

Задачі:

1. Петрушин познайомився на пляжі з Горловою і запросив її до себе додому подивитися відеофільми. Після їх перегляду він запропонував Горловій залишитися в нього на ніч, а коли та відмовилась, зачинив двері і, погрожуючи ножем, кілька разів вступав з нею в статевий зв’язок. Ранком Петрушин відвів Горлову на квартиру, де вона проживала. Через два дні він прийшов до Горлової і, побачивши, що господарів немає вдома, знову вчинив з нею статевий акт з погрозою застосування фізичного насильства.

Ознайомтеся зі ст. 152 КК. Скільки злочинів вчинив Петрушин?

 

2. Швець протягом двох днів здійснив у центральному універмазі міста Києва 12 кишенькових крадіжок. Кожна з них завдала окремим потерпілим шкоду на суму від 142 до 1767 гривень, загальна ж сума викраденого становила 4935 гривень. При затриманні Швець пояснив, що наступні два дні мав намір „працювати” в універмазі „Україна”, а потім – коли сума викраденого досягне близько 15000 гривень – збирався поїхати відпочивати на Південний берег Криму.

Ознайомтеся зі ст. 185 КК та приміткою до неї. Чи мала тут місце множинність злочинів, а якщо мала, то в якій формі?

 

3. Щоб одержувати підвищену пенсію, Полинко підробив записи в трудовій книжці про більш тривалий ніж фактично час роботи в районах Крайньої Півночі (за часів існування СРСР) і подав її до районного відділення Пенсійного фонду України. Через чотири роки після одержання першої місячної пенсії підробку було виявлено. За цей час Полинко незаконно одержав 2520 гривень.

Ознайомтеся зі ст. 358, ст. 190 та приміткою до ст. 185 КК. Чи мала тут місце множинність злочинів?

 

4. У приміщенні диспетчерської гаража між Поповим, Щипіним та Товстим виникла суперечка. Коли Щипін і Товстий почали бити Попова, він схопив металеву заготовку (7 кг) і з метою вбивства обох наніс нею Щипіну удар по голові, а коли той упав, двічі вдарив по голові Товстого. Від одержаних травм Щипін і Товстий померли на місці події.

Варіант. Під час нанесення удару Щипін відхилився і заготовка ковзнула по голові, внаслідок чого він упав, втратив свідомість, але залишився живим. Ознайомтеся з постановою Пленуму Верховного Суду України „Про судову практику в справах про злочини проти життя і здоров’я людини” від 8 лютого 2003 р. Скільки злочинів вчинив Попов?

 

5. Федорченко у складі групи за попередньою змовою вчинив крадіжку. Після закінчення досудового слідства набрав чинності закон про амністію, що поширювався на Федорченка і передбачав звільнення його від кримінальної відповідальності. Через два тижні після звільнення від кримінальної відповідальності він украв в універмазі чоловіче пальто, вартість якого становила 2260 грн.

Варіант. Закон про амністію набрав чинності під час судового розгляду справи про першу крадіжку, Федорченка було звільнено від покарання за вироком суду, а крадіжку пальта він вчинив через три тижні після набрання цим вироком законної сили.

Ознайомтеся зі ст. 185 КК та приміткою до неї. Чи мала місце в діях Федорченка множинність злочинів? Яке кримінально-правове значення має для вирішення цього питання закон про амністію?

 

6. Родченко, перебуваючи в нетверезому стані, вибив двері продуктового кіоску, зайшов усередину і взяв п’ять пляшок горілки, три пляшки коньяку, тридцять плиток шоколаду і вісім коробок цукерок. Все це він відніс до себе додому. Випивши вдома півпляшки коньяку, Родченко знову повернувся до кіоску, зайшов усередину, але був помічений Кузьменком і затриманий. На допиті Родченко пояснив, що повернувся до кіоску, оскільки вдома у нього виник намір забрати з кіоску решту пляшок горілки і коньяку, що там залишалися.

Варіант. На допиті Родченко пояснив, що намір забрати всі пляшки з горілкою та коньяком виник у нього перед проникненням до кіоску, але він вирішив реалізувати цей намір у два прийоми.

Ознайомтеся зі ст. 185 КК та приміткою до неї. Чи можна розцінити дії Родченка як один злочин?

 

7. Старший інспектор районного відділу реєстрації актів громадянського стану Гребінь одержувала за своєчасне оформлення свідоцтва про смерть від родичів померлого винагороду в розмірі від 500 до 1000 грн. Всього було встановлено 52 епізоди одержання Такої винагороди на загальну суму 49200 грн. Судом дії Гребінь кваліфіковано за ч. 2 ст. 368 КК як одержання хабара у великому розмірі та повторно.

Ознайомтеся зі ст. 368 КК та приміткою до неї. Чи є підстави вважати дії Гребінь продовжуваним злочином? Чи правильно визначив суд кваліфікуючі ознаки одержання хабара?

 

8. Судимий за розбій Сліпченко і Кулик, діючи за попередньою домовленістю, вночі під’їхали на автомобілі „Москвич” до поля сільськогосподарського кооперативу і почали завантажувати в багажник ящики з баклажанами, зібраними йога працівниками вдень. їх помітив сторож Таран і наказав поставити ящики на місце. Вони побили Тарана, заподіявши йому тяжке тілесне ушкодження, сіли в „Москвич” і з баклажанами, що були в багажнику, поїхали додому.

Варіант 1. Внаслідок заподіяного тяжкого тілесного ушкодження Таран через два дні помер у лікарні.

Варіант 2. Коли в результаті побоїв Таран втратив свідомість, Сліпченко і Кулик завантажили ще кілька ящиків, а потім на пропозицію Кулика обшукали Тарана і забрали годинник та гаманець, в якому були гроші на суму в 69 грн. Ознайомтеся зі статтями 185, 187 і 121 КК.

Що таке складний злочин? Чи можна вважати таким злочином розбій? Як кваліфікувати дії Сліпченка і Кулика?

 

9. Дроботун був затриманий під час замаху на зґвалтування неповнолітньої Леонової. Перебуваючи під слідством, він зізнався, що до цього вчинив ще кілька злочинів: зґвалтування неповнолітніх Швачко, Продай, Шевчук, замах на зґвалтування повнолітньої Осики. Його показання були підтверджені на досудовому слідстві і в судовому засіданні. Крім того, встановлено, що, долаючи опір, Дроботун завдавав потерпілим побої, а при зґвалтуванні Продай заподіяв їй умисне тяжке тілесне ушкодження за ознакою спричинення психічної хвороби.

Ознайомтеся зі статтями 152, 121 і 126 КК, а також п. 12 і абз. 1 п. 15 постанови Пленуму Верховного Суду України від 27 березня 1992 р. № 4 „Про судову практику у справах про зґвалтування та інші статеві злочини”. Яке співвідношення між повторністю та сукупністю злочинів одного виду? Яким чином вони будуть враховані при кваліфікації дій Дроботуна?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)