АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Термінологичний словник

Читайте также:
  1. Вимоги до визначення поняття у словнику
  2. Він може перекласти цей текст без словника.
  3. Економічний словник
  4. Енциклопедичні словники, їх роль у навчанні та проф. діяльності.
  5. Етап автоматизації дій учнів з новими ЛО активного словника
  6. Завдання 4. Запишіть десять словників з Вашого фаху. Якими з них вам доводилося користуватися?
  7. Завдання, принципи та зміст словникової роботи
  8. КОРОТКИЙ ПОЛІТОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК
  9. КОРОТКИЙ словник ЛІТЕРАТУРОЗНАВЧИХ ТЕРМІНІВ
  10. КОРОТКИЙ СЛОВНИК МЕДИЧНИХ ТЕРМІНІВ
  11. Короткий словник політологічних термінів
  12. Короткий термінологічний словник

· Аналіз молока, молочних продуктів - визначення хімічного складу, фізико-хімічних властивостей, наявності мікрооганізмів з метою встановлення його якості. Дану роботу виконують молочні лабораторії на фермах, молочних заводах, в місцях реалізації молока. Основними показниками у оцінці молока є його колір, консистенція, смак, запах, вміст жиру, білку, наявність механічних домішок, кислотність, густина, бактеріальна забрудненість.

· Зберігання молока - система технологічних заходів, що забезпечує продовження придатності молока до споживання. Молоко одержане на фермі піддається первинній обробці (очистка, охолодження). На молокозаводах молоко нормалізують до необхідного вмісту жиру, білку, лактози; пастеризують або стерилізують, фасують у ємкості і зберігають охолодженими при температурі побутового холодильника - 0 +40С. Термін зберігання встановлюють згідно із асортиментом продукції і рекомендованими параметрами зберігання.

· Нормалізація молока - оптимізація інгредієнтів питного молока відповідно до діючих стандартів шляхом змішування молока, вершків, відвійок(перегін) із відомим вмістом молочного жиру, білку, лактози. Нормалізація молока дозволяє забезпечити запити ринку на продукцію із високим (низьким) вмістом або повну відсутність у молоці жиру, білку, лактози. Для нормалізації молока проводять відповідні розрахунки за правилом квадрата (мал.6.2.).

· Охолодник молока - апарат для для охолодження надоєного молока. Для охолодження молока застосовують холодну артезіанську воду (+4-60С), високоефективні холодоагенти (фреон, аміак). Принцип роботи таких агрегатів побудований на процесі теплообміну при зустрічному русі молока і холодної води між пластинками (пластинчасті охолодники) в трубах (у круглих та плоских ємкостях).

· Пастеризація молока (від прізвища франц. вченого Л.Пастера)- знищення патогенних мікроорганізмів у молоці, завдяки застосуванню оптимального співвідношення температури і часу обробки.

· Первинна обробка молока - система технологічних операцій направлених на збереження свіжого молока корів. Молокоприймальний пункт здійснює облік молока, очищення, охолодження, готує посуд для тимчасового (тривалого) зберігання і транспортування на молокозавод.

· Санітарно-гігієнічна оцінка молока, молочних продуктів - система організаційно-технічних заходів, що спрямовані на виявлення молока одержаного від хворих тварин (на бруцельоз, мастит, туберкульоз та інші заразні хвороби), санітарну оцінку молока на наявність патогенної мікрофлори, встановлення причин швидкого псування молока і молочних продуктів.

· Сепаратор - апарат для розподілу молока на вершки і відвійки. Промисловість випускає сепаратори для побутових потреб із ручним або електричним приводом. Принцип роботи сепаратора побудований на фізичних властивостях складових молока (різна питома вага) жирової і білково-лактозної фракції молока). Перед початком сепарування молоко підігрівають до температури 35-400С.

· Транспортування молока - перевезення молока від місця виробництва до місця переробки або реалізації. Для перевезення використовують фляги і цистерни різних конструкцій. Ємкості від 2 до 10 тон будують за „принципом посудини Д”юара” (термос), тобто вони мають двостінну конструкцію із теплоізоляційним матеріалом між стінками. Для транспортування на незначні відстані можуть використовуватись товстостінні алюмінієві бочки на 300-500 л. У ємкості молоко наливають охолодженим до температури 6-100С.

План семінару – дискусії (ділова гра)

1. Кількісні і якісні показники молока з огляду оцінки його, як сировини для переробки.

2. Оцінка якості молока, молочних продуктів, що виробляються в Україні, Росії та інших країнах Європи.

3. Особливості первинної переробка і зберігання молока в умовах фермерських і присадибних селянських господарств.

4. Виробництво молочних продуктів для дієтичного і дитячого харчування.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)