АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Назва теми І: Основи цивілізаційної теорії

Читайте также:
  1. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  2. А. ОСНОВИ ТЕОРІЇ ДЕРЖАВИ
  3. Азотисті основи як складові компоненти нуклеїнових кислот
  4. АЛГОРИТМ РОБОТИ НАД ПРОФЕСІЙНО-ОРІЄНТОВАНИМИ ЗАВДАННЯМИ З КУРСУ «ОСНОВИ ПСИХОЛОГІЧНОГО ТРЕНІНГУ»
  5. Б. ОСНОВИ ТЕОРІЇ ПРАВА
  6. БУДУЩЕЕ – НЕОБХОДИМОСТЬ. ЭТО НЕ ТРЕБУЕТ КОММЕНТАРИЕВ. НАЗВАНИЕ ГЕКСАГРАММЫ ГОВОРИТ САМО ЗА СЕБЯ.
  7. В настоящее время в заповедном деле имеется три основных идеологии, которые можно назвать как 1) ресурсизм; 2) классическое заповедание; 3) экоцентризм (этика дикой природы).
  8. В яких відповідях названі показники (характеристики) злочинності?
  9. В якій відповіді (відповідях) названі обставини, які пом’якшують покарання, що передбачені в ст.66 Кримінального Кодексу?
  10. В якій відповіді (відповідях) правильно названо види сукупності злочинів?
  11. В якій відповіді названа ознака кримінального покарання.
  12. В якій відповіді названа ознака множинності злочину?

 

 

Зміст теми: ХХ століття: зміна типів культур і криза гуманітарного знання. Основні культурно-історичні регіони світу та шляхи становлення планетарної глобальної цивілізації. Поняття психокультури регіонів. Теорії альтернативних шляхів розвитку світової цивілізації: „неополісний“ шлях і шлях „мега-машини“. Теорії історичного розвитку: теорія історичного коловороту (Аристотель, Полібій, Сима Цянь), лінійні інтерпретації історії (Гесіод, Сенека), теорія циклічності (Ібн Хальдуна, Макіавелі, Віко, Фур’є), теорія суспільного прогресу (Тюрбо, Кондорсе), теорія повільної органічної еволюції (Гегель). Концепція стадій росту У. Ростоу: традиційне суспільство, перехідне суспільство, індустріальне суспільство, ера високого рівня масового споживання. Концепція історичного розвитку А. Тофлера::аграрне, індустріальне та постіндустріальне (інформаційне) суспільство. Формаційний підхід до історії. Поняття суспільно-економічної формації.

Формування основ цивілізаційної теорії. Значення терміну „civilis“ в античному світі. Тлумачення „цивілізації“ та цивілізованості“ в епоху Просвітництва. Поняття „цивілізація“ в англійській та французькій літературі (де Мірабо, Дж. Локк). Цивілізаційні погляди І. Гердера та В. Гумбольта. Цивілізаційна теорія в концепціях М.Я. Данилевського і П.О. Сорокіна. Поняття культурно-історичного типу та основи самовиявлення цивілізацій. Флуктація культур за П.О. Сорокіним. Наступний етап розвитку цивілізаційної теорії: Праці О. Шпенглера і А.Дж. Тойнбі. Співвідношення між культурою і цивілізацією. Цивілізаційні стадії за А.Дж. Тойнбі. Виклик і відповідь. Значення етнокультурних кордонів у цивілізаційній концепції С. Хантінгтона і критика ним теорії про „кінець історії“ Ф. Фукуями. Етнокультурні ареали. Світ і „битва культур“ за С. Хантінгтоном.

Сучасні цивілізаційні теорії: релігійна і світська цивілізації (А. Новицький), жіночі та чоловічі цивілізації (В. Шевчук), стародавні та сучасні (теоретичні) цивілізації (В. Романов). Типології суспільного відтворення: звичайне, інтенсивне та деструктивне відтворення. Поняття субкультур у цивілізації. Співвідношення природного і цивілізаційного. Географічний фактор у розвитку цивілізацій: материкові та острівні цивілізації, північні і тропічні цивілізації, цивілізації „степів і лісів“. Світова цивілізація: неспецифічні форми суспільного буття: приватне життя, шлюби, неформальні стосунки, мораль, практичні знання, побутова етика, забобони) і спеціалізовані (професійні) форми.

Східна і західна моделі суспільного устрою та значення людського чинника. Державний (східний), і приватновласницький (західний) типи виробництва. Східна і західна моделі суспільного устрою. Основні цивілізаційні категорії: соціум (мікро-і-макросередовище), менталітет, ментальність, адаптація, цивіліографічний аналіз. Форми взаємодії людини і суспільства: боротьба, адаптація, втеча. Основні види соціальної адаптивної взаємодії людини і суспільства. Основні чинники макросередовища: демографічні, економічні, екологічні, технічні і культурні.

Передумови виникнення та утвердження ранніх цивілізацій. Етапи (революції) прогресивних зрушень у розвитку ранніх цивілізацій: знаряддєва, образотворча, аграрна та інтелектуальна революції. Цивілізації первинної та вторинної регенерації.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)