АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні поради. Ця тема є вузловою в історії становлення індустріального суспільства

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. Додаток. Програма дисципліни і методичні
  3. ЗАВДАННЯ ТА МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ ЩОДО ЇХ ВИКОНАННЯ
  4. Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми
  5. Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми
  6. Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми
  7. Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми
  8. Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми
  9. Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми
  10. Завдання № 1 та методичні рекомендації до його виконання
  11. Загальні методичні вказівки
  12. Загальні методичні вказівки

 

Ця тема є вузловою в історії становлення індустріального суспільства. В ній розглядаються теоретичні питання, які стосуються зародження капіталістичних відносин. Отже, необхідно показати передумови цього процесу, зупинившись у першу чергу на аналізі розвитку техніки та технічному прогресі, що докорінно змінив виробництво і допоміг досконаліше його організувати.

Другим фактором були великі географічні відкриття, які стимулювали створення світового ринку, сприяли накопиченню значних грошових сум і прискорили розвиток промисловості. Наступним фактором став процес позбавлення селян землі, зміна методів експлуатації на селі. Спираючись на зазначені нижче документи, потрібно висвітлити цей процес, показати проникнення товарно-грошових відносин на село.

Важливим кроком у становлення товарно-грошових відносин було накопичення коштів і засобів виробництва. Необхідно підвести студентів до розуміння обох сторін цього процесу, показати їхню принципову відмінність від феодальних відносин, а також проаналізувати головні важелі накопичення грошей. Треба довести, що цей процес руйнував принципи феодальних відносин перетворював працю безпосередніх виробників у товар.

Спираючись на дані джерел, слід прослідкувати еволюцію ранньокапіталістичних відносин, просту кооперацію, яка сприяла поділу праці і відривала виробника від ринку. Наступним кроком стала мануфактура, де почався відрив робітника від засобів виробництва. Студенти повинні встановити історичну послідовність в еволюції мануфактури: розпорошена, змішана, централізована. Необхідно провести порівняння із цеховою організацією виробництва. Характеризуючи зміни, які відбулися в процесі виробництва, необхідно довести, що мануфактура мала ще окремі феодальні риси.

Розкриваючи четверте питання, слід показати, що нові форми організації виробництва мали місце й у сільському виробництві. Селян використовували в якості найманих робітників, трансформуючи їхні робочі роки в товар. Необхідно розкрити зміни у відносинах власності, концентрацію земельного фонду в руках нових власників і розвиток оренди. Треба підвести студентів до розуміння відмінностей орендних відносин від феодальної ренти. Показуючи становлення фермерства, слід довести. Що це була перша перехідна стадія, охарактеризувати такі види тримань, як іздольщини та іспольщина.

Зміни в соціальній структурі суспільства вже мали місце в ХV столітті, однак у ХV вони стали масштабнішими. Слід розкрити шляхи формування буржуазії в промисловості та сільському господарстві, а також шляхи формування найманих робітників.

Джерела:

1. Акт про покарання волоцюг і впертих жебраків / Хрестоматія з історії середніх віків / Упор. Г.І. Підлуцький. — К.: Радянська школа, 1972. — С. 118-119.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)