АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Концептуальні підходи вітчизняної та американської історіографії до дослідження « холодної війни »

Читайте также:
  1. III. Економічна інтерпретація результатів статистичного дослідження банків
  2. АНАЛІЗ ТА УЗАГАЛЬНЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ДОСЛІДЖЕННЯ
  3. Анкета дослідження проблем студентської сім’ї.
  4. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  5. Білозір’я в полум’ї Великої Вітчизняної війни
  6. Блок 3. ГЕОГРАФІЯ НОВОГО ЧАСУ. СУЧАСНІ ГЕОГРАФІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ
  7. Блок 8-4. ГЕОГРАФІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ ДО ПОЧАТКУ XX СТ.
  8. В часи Другої світової війни (1939—1945)
  9. Взяття крові з вени для бактеріологічного дослідження
  10. Взяття крові з вени для біохімічного дослідження
  11. Взяття мазка із зіва для бактеріологічного дослідження
  12. Взяття матеріалу методом мазків-відбитків для імунофлюоресцентного дослідження

План

Вступ

1. «Концептуальні підходи вітчизняної та американської історіографії до дослідження «холодної війни»

1.1. Єволюція концептуальних підходів радянської історичної школи.

1.2. Становлення і розвиток ортодоксальної і ревізіоністської історичних шкіл в США.

2. «Основні положення воєнної теорії»

2.1. Розвиток теорії конвенціонального стримування

2.2. Концепція мирного співіснування

2.2.1. Військово-стратегічний паритет і початок розрядки

Висновок

Список використаної літератури

 

 

Вступ

Створення принципово нових видів зброї в минулому столітті зумовило докорінну зміну колишніх уявлень про війну і модифікацію форм, способів і методів ведення воєнних дій. Цьому сприяли масове використання бронетанкових військ, авіації і підводних сил флоту, поява в середині ХХ століття ракетно-ядерної зброї та стрімкий розвиток з кінця XX століття інформаційно-комунікаційних технологій. Відразу після Другої світової війни в США була прийнята доктрина ядерної війни, згодом знайшовши відображення у всіх офіційних стратегічних концепціях США і НАТО. Військова доктрина СРСР також передбачала вирішальну роль ракетно-ядерної зброї у війні.

На першому етапі розглядалася можливість лише загальної ядерної війни, для якої характерно необмежене, масоване і сконцентроване за часом застосування всіх видів ядерної зброї по військових і цивільних цілях. Однак існувала ймовірність того, що розв'язання такої війни привело б до загибелі людської цивілізації, тому в другій половині 1950-х років в США була висунута концепція обмеженою ядерної війни. Пізніше такий конфлікт став розглядатися як збройна боротьба із застосуванням різних видів зброї, включаючи тактичне та оперативно-тактичну ядерну зброю, використання якого обмежується по масштабам, районам застосування та видами ядерних засобів. Ядерна зброя в цьому випадку застосовується для ураження найважливіших військових і військово-економічних об'єктів противника.

У 1961 році у зв'язку із збільшенням ядерного потенціалу СРСР та сформованою приблизно рівним співвідношенням сил керівництво США перейшло до стратегії гнучкого реагування - допустимість використання ядерної зброї не тільки в тотальному, але і в обмеженому військовому конфлікті. А в 1971 році в США була проголошена стратегія реалістичного стримування (реалістичного залякування), котра зберегла в своїй основі принципові положення колишньої стратегії, але надала їй більшу активність і гнучкість в нарощуванні і використанні військової моці США і їх союзників.

Метою курсової роботи є об’єктивний аналіз розвитку військового мистецтва в ядерний період. Для реалізації поставленої мети мною визначені такі завдання:

- з`ясувати стан наукової розробки та охарактеризувати джерельну базу дослідження;

- розкрити історичні умови та фактори, які впливали на розвиток військового мистецтва в ядерний період;

- показати роль і місце провідних країн світу в зазначений період;

- показати особливості розвитку військового мистецтва в ядерний період;

Хронологічні рамки обмежені 1954-1991 рр., що зумовлено суттєвими змінами у розвитку форм і способів збройної боротьби.

В даній курсовій роботі буде розглянуто наступні питання:

1. «Концептуальні підходи вітчизняної та американської історіографії до дослідження «холодної війни».

1.1. Єволюція концептуальних підходів радянської історичної школи.

1.2. Становлення і розвиток ортодоксальної і ревізіоністської історичних шкіл в США.

2. «Основні положення воєнної теорії».

2.1. Розвиток теорії конвенціонального стримування.

2.2. Концепція мирного співіснування.

2.2.1. Військово-стратегічний паритет і початок розрядки

Розвиток нових засобів боротьби і особливо ядерної зброї внесло корінні зміни в військове мистецтво і торкнулося всі його області: стратегію, оперативне мистецтво і тактику. Роль стратегії різко зросла, так як зі створенням стратегічних ядерних сил вона отримала можливість безпосередньо впливати на хід війни і добиватися ними вирішальних результатів у досягненні перемоги. Можливість застосування ядерної зброї привела до перегляду поглядів на характер війни.

 

Концептуальні підходи вітчизняної та американської історіографії до дослідження «холодної війни»

Історіографія «холодної війни» розвивалася під помітним впливом політичних і економічних інтересів еліт двох супердержав, які були зацікавлені в виправданні своїх дій і звинуваченні супротивника у всіх негативних для своїх народів і всього людства наслідках конфронтації. Особливо виразно це прагнення проявлялося в спробах двох «ортодоксальних» шкіл - радянської та американської - перекласти один на одного відповідальність за розв'язування «холодної війни». По суті, питання про відповідальність за початок конфлікту став центральним у вітчизняній та американській історіографії.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)