АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 4.2., 4.3 Використання вбудованих функцій

Читайте также:
  1. Алгоритм використання ІКТ в роботі з дошкільниками
  2. Аналіз використання обладнання та виробничої потужності підприємства
  3. Аналіз ефективного використання матеріальних ресурсів
  4. Аналіз ефективності використання викор с/г угідь
  5. Аналіз ефективності використання оборотних коштів на підприємстві
  6. Аналіз ефективності використання основних фондів
  7. Аналіз ефективності використання основних фондів на підприємстві
  8. Аналіз ефективності використання підприємством трудових ресурсів
  9. Аналіз забезпеченості й використання матеріальних ресурсів на п-ві
  10. Аналіз забезпеченості, інтенсивності і ефективності використання основних засобів підприємства
  11. Аналіз стану та ефективності використання основних засобів ставить на
  12. Валовий національний дохід і валовий внутрішній дохід до використання. Особистий дохід домашніх господарств.

Побудова діаграм

Мета: вдосконалити практичні навички у створенні, редагуванні та форматуванні таблиць, проведенні розрахунків, побудові графіків за даними таблиць.

Завдання 1

Хід виконання

Щоб спростити створення формул в EXCEL пропонується більше ніж 400 вбудованих функцій, які для зручності поділено на категорії. Однією із переваг використання функцій є скорочення часу й відсутність необхідності самостійного створення складних формул.

Ввести функції в формулу можна вручну або з використанням Майстра функцій. Для роботи з Майстром функцій слід натиснути кнопку «Мастер функций» на панелі інструментів «Стандартная», або вибрати меню «Вставка» і команду «Функции...».

 

При цьому відкривається вікно діалогу «Мастер функций - шаг 1 из 2», в якому можна вибрати категорію функцій та потрібну функцію з цієї категорії. Після вибору функції слід натиснути кнопку «ОК», в результаті чого відкриється вікно «Аргументы функции». В цьому вікні слід вказати аргументи функції і натиснути кнопку «ОК» - формула вставляється в активну клітинку.

Вибір типу діаграм і графіків залежить від поставленої мети та значень показників.

Гістограма, яка належить до стовпчикових діаграм, є одним із популярних засобів ділової графіки. Гістограму зручно використовувати для зображення показників-змінних, які порівнюються в межах певного часового інтервалу, тощо. Гістограми дають змогу, наприклад, наочно відобразити планові та фінансові показники виробництва за квартал звітного року, щомісячні платежі за кредитами і т.д.

Лінійна діаграма – це та сама гістограма, але з іншою орієнтацією осей. Тут вісь критеріїв Х розміщується вертикально, а вісь значень Y – горизонтально.

Графік визначається своєю простотою та наочністю і відображає одну або кілька залежностей вигляду y = f (x). Використовується для ілюстрації коливань у часі курсів валют або акцій.

Кругова діаграма – відображає співвідношення між цілим і його частинами (наприклад, між усім бюджетом та окремими його статтями тощо).

Кільцева діаграма – один із різновидів кругової діаграми.

Діаграма з ділянками (діаграма площ) подібна до гістограм із суміщеними стовпцями.

Точкова діаграма широко використовується у статистиці. Вона відображає не тільки зміну показників, що відбулася за певний проміжок часу, а й міру відхилення їх від середнього значення.

Для побудови діаграми на активному аркуші слід скористатись Майстром діаграм, натиснувши відповідну кнопку на панелі інструментів «Стандартная». Після відпускання кнопки на екрані з’явиться вікно діалогу «Мастер диаграмм», який створює діаграму в загальному випадку за 4 кроки.

«Мастер диаграмм - шаг 1 из 4». На цьому кроці вибирається тип діаграми. За замовчуванням, Майстер діаграм пропонує гістограму, але можна вибрати інший тип, клацнувши «мишею» на одному із 15 зразків.

«Мастер диаграмм - шаг 2 из 4». На цьому кроці потрібно задати діапазон клітинок, дані з яких використовуються для побудови діаграм. Але краще задати діапазон заздалегідь перед викликом Майстра діаграм. При цьому в полі «Диапазон» будуть відображені координати цього діапазону. Для виділення іншого діапазону слід клацнути «мишею» на ярлику аркуша і виділити на ньому інший діапазон клітинок. Для переходу до іншого кроку слід натиснути кнопку «Далее». За замовчуванням, Майстер сам визначає, як розміщені ряди даних. Якщо зразок не влаштовує, необхідно вибрати інші опції, а потім клацнути на кнопці «Далее».

«Мастер диаграмм - шаг 3 из 4». На цьому кроці EXCEL пропонує включити в діаграму легенду, встановити назву діаграми, назви осей X i Y.

«Мастер диаграмм - шаг 4 из 4». На цьому кроці EXCEL пропонує розміщення діаграми на окремому аркуші діаграм чи в поточному робочому аркуші. Після натиснення кнопки «Готово» діаграма переноситься на аркуш.

На кожному кроці роботи Майстра діаграм можна повернутися на крок назад (кнопка «Назад») або припинити побудову діаграми (кнопка «Отмена»).

Завдання 2

Хід виконання

Cтворив запропоновані таблиці, які потім заніс, у (Див. додаток 5) І за допомогою формул я обчислив розрахунки в таблицях. Потім створив діаграми, гістограми. Під зразком 1 замість «?» поставив формули: ячейка B8- (=СУММ(B5:B7)), потім копіюванням зробив наступні, ячейку E5-(=D5/B5*100) і також копіюванням протягнула наступні. Тут побудувала кругову діаграму % не виграних справ у ІІ кварталі у розрізі місяців.

Створив робочу книгу, що містять два аркуші: «Опт», «РОЗНИЦА» (Див. додаток 5). Лист «Опт» - (Див. додаток 5), використовував такі формули: в ячейку B2: =СЕГОДНЯ(); в ячейку B8: = B5*B6%; в ячейку B9: =B5+B8; в ячейку B10: =B9*B$3% + B9. Лист «РОЗНИЦА» - (Див. додаток 5), використовував такі формули: в ячейку B4: =’ОПТ’! B9*’ОПТ’! B7%; в ячейку B5: =(B4+’ОПТ’! B9)* ’ОПТ’! B9+РОЗНИЦА! B4; в ячейку B2: =СЕГОДНЯ().

Побудував гістограму за даними стопчика Роздрібна ціна листа «РОЗНИЦА», використовуючи команди: Вставка/Гістограми/Об’ємна гістограма (Див. додаток 5).

Обчислив показники таблиці «Відомість». Добавка за стаж розраховується так: Стаж - < 5 років,10-15, 15-20, >=20; Надбавка – 5-10 років 5%, 10%, 15%, 20%. Вказівки: використовуються функції ЕСЛИ, ДНЕЙ 360, СЧЕТ ЕСЛИ,СЕГОДНЯ ((Див. додаток 5).

Побудував діаграми і графіки за даними таблиці: Працівники та заробітна плата; Працівники, заробітна плата за відпрацьований час; Працівники, стаж роботи (Див. додаток 5).

Створив електронну таблицю та побудував необхідні діаграми (Див. додаток 5).

Створив електронні таблиці та побудував різні види діаграм, використавши команди: Вставка/Діаграми (Див. додаток 5).

Висновок: з цієї теми вдосконалив практичні навички у створенні, редагуванні та форматуванні таблиць, проведенні розрахунків, побудові графіків за даними таблиць.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)