АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Спеціальні режими господарювання

Читайте также:
  1. В сфері господарювання
  2. В. Органи державної виконавчої влади, що здійснюють управління у сфері економіки, складають четвертий вид суб’єктів господарювання.
  3. Валютний курс: сутність, режими курсоутворення, паритет купівельної спроможності та зв’язок з платіжним балансом.
  4. Валютний курс: сутність, режими курсоутворення, парітет купів.спроможності та зв’язок з платіжним балансом.
  5. Валютний курс: сутність, режими курсоутворення, парітет купівельної спроможності та зв’язок з платіжним балансом.
  6. Види майна суб'єктів господарювання
  7. Види майна суб'єктів господарювання та джерела його формування
  8. Виконання завдань під час стабілізаційних, специфічних дій військ та у спеціальній операції
  9. Використання природних ресурсів у сфері господарювання
  10. Використання у підприємницькій діяльності прав інших субєктів господарювання. (КОМЕРЦІЙНА КОНЦЕСІЯ)- Гл. 36 ГК, ЦК
  11. Використання у сфері господарювання інтелектуальної власності.
  12. Відповідальність за правопорушення у сфері господарювання

(для самостійного вивчення)

 

П л а н

 

1. Спеціальні (вільні) економічні зони. Суб’єкти вільної економічної зони.

2. Зміст спеціальних режимів вільної економічної зони. Договір на реалізацію інвестиційного проекту. Адміністрація вільної економічної зони та її компетенція.

3. Території з пріоритетним розвитком. Особливості правового режиму господарської діяльності.

 

Нормативно-правові акти та література

Про загальні засади створення і функціонування спеціальних (вільних) економічних зон: Закон України від 13.10.92 р. // Відом. Верхов Ради України. – 1992. – № 50.

Бринцев О. Вільні економічні зони: Pro et contra / О. Бринцев, М. Міщенко // Вісн. Акад. прав. наук України. – 2006. – № 4. – C. 137 – 145.

Буткевич О. В. Ліквідація пільгового режиму господарювання вільних економічних зон України // Вісн. господар. судочинства. – 2005. – № 4. – C. 159 – 164.

Андреев В. К. Правовое регулирование создания и деятельности особых экономических зон // Государство и право. – 2006. – № 7. – C. 43 – 47.

 

 

ЧАСТИНА ІІ

Правове регулювання торговельної діяльності

П л а н

 

1. Торговельна діяльність як різновид господарської діяльності. Види торгівлі та торговельної діяльності.

2. Поняття товару та особливості правового режиму обігу окремих його видів.

3. Організаційні форми торговельної діяльності.

4. Ліцензування та патентування торговельної діяльності.

5. Порядок заняття торговельною діяльністю та правила торговельного обслуговування населення.

6. Порядок обліку торговельних операцій. Правове регулювання застосування реєстраторів розрахункових операцій та товарно-касових книг.

7. Правове регулювання торгівлі спиртом, алкогольними напоями, тютюновими виробами.

 

Завдання

63. Студент В. у вільний від навчання час здійснює поїздки до Туреччини та скуповує товари народного споживання. Придбані товари направляються в Україну вантажним контейнером з подальшим продажем їх В. на ринку.

Наскільки правомірна діяльність В.? До якого виду торгівлі відноситься діяльність В.? Які особливості здійснення торгівлі на ринках?

 

64. Працівники відділу по боротьбі з економічною злочинністю 10.09.2008 р. здійснили перевірку складу-магазину будівельних матеріалів приватного підприємця М. В обґрунтування своїх дій працівники міліції послалися на Закон України “Про міліцію”, скаргу споживача та пред’явили посвідчення особи.

Працівниками міліції здійснено перевірку наявності: свідоцтва про реєстрацію с.п.д. та свідоцтва про реєстрацію платника податків а також вони провели інвентаризацію каси та товарних залишків. До того ж перевірили наявність сертифікатів відповідності на цементи марок М-300, М-400, М-500, розфасовані в мішках.

Перевіркою встановлено, що на місці торгівлі відсутні копії сертифікатів на цемент марки М-400; на мішках з цементом марки М-500 не було інструкція по його застосуванню, а з цементом М-300 не зазначено строку виготовлення та строку придатності.

За результатами перевірки працівники міліції склали протокол перевірки та протокол вилучення: копій сертифікатів; по одному екземпляру мішків, у яких були упаковані вказані товари.

Матеріали перевірки (протоколи, упаковка) направлені в Н-е обласне управління у справах захисту прав споживачів та районну податкову інспекцію.

Працівниками Н-го обласного управління у справах захисту прав споживачів 12 вересня проведена перевірка діяльності приватного підприємця М. Начальником цього управління 02.11.2007 р. винесено постанову про накладення санкцій, передбачених Законом України “Про захист прав споживачів” – штрафу в розмірі 4213 грн.

Інспектором районної податкової інспекції 14 жовтня 2007 р. проведена перевірка дотримання податкового законодавства приватним підприємцем М. за результатами якої встановлено, що в торговому приміщенні відсутні на видному місці: копія патенту, книга скарг і пропозицій, копія дозволу на відкриття об’єкта торгівлі.

Інспектором складений акт перевірки і переданий на підписання приватному підприємцю.

До якого виду торгівлі належить діяльність приватного підприємця М.? Який порядок відкриття об’єктів торгівлі та які вимоги до торговельного залу об’єкта торгівлі? Які вимоги встановлені чинним законодавством для роздрібної торгівлі будівельними матеріалами і їх якості? Який порядок обліку торговельних операцій? Назвіть державні органи, які мають право здійснювати перевірки суб’єктів торговельної діяльності, та проаналізуйте їх компетенцію.

 

65. Державна податкова інспекція пред’явила позов до приватного підприємця Тимощук про вимогу штрафу за здійснення торгівлі без реєстратора розрахункових операцій. У позові зазначено, що Тимощук продала без розрахункового чека покупцю один блок сигарет та дві пляшки води. Контрольну закупку проводив співробітник податкової адміністрації. Про цей факт у присутності Тимощук та свідків співробітник податкової адміністрації склав акт. Добровільно Тимощук відмовилась сплатити штраф, посилаючись на те, що справа була спровокована робітником податкової адміністрації і що це єдиний випадок незастосування нею реєстраторів розрахункових операцій.

Господарський суд відмовив податковій адміністрації в розгляді позовної заяви, посилаючись на те, що в суді може бути розглянута скарга самої Тимощук, якщо вона оскаржить дії податкової адміністрації.

Як вирішити справу? Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства про застосування реєстраторів розрахункових операцій?

 

66. Суб’єкт підприємницької діяльності Ковальчук відкрив салон побутових послуг та розпочав свою діяльність. Через тиждень районна податкова інспекція здійснила перевірку цього господарюючого суб’єкта, де виявилось, що всі операції з надання послуг здійснювались робітниками з використанням розрахункових книжок. Інспектор податкової інспекції склав акт перевірки, де вказувалось про застосування фінансових санкцій, у даному випадку – за непроведення розрахункових операцій через електронний касовий апарат.

Чи правомірні дії податківців? За які види правопорушень застосовуються фінансові санкції згідно із законодавством?

 

67. Суб’єкт господарської діяльності товариство з обмеженою відповідальністю „Фаворит” відкрив магазин та почав здійснювати торговельну діяльність. До магазину звернувся Кириленко, який завіз для продажу десять ящиків горілки. Продавець погодилася продати цей товар за тиждень. Через п’ять днів співробітники податкової міліції здійснили перевірку цього торговельного об’єкта і виявилося, що на зазначений товар не було підтверджуючих документів (ліцензії, сертифікату). Податкова міліція вилучила вісім ящиків горілки та порушила кримінальну справу проти засновників ТОВ „Фаворит”.

Чи правомірні дії податкової міліції? Якими нормативними актами регулюються правила торгівлі алкогольними напоями? Яку відповідальність несуть робітники магазину за дане правопорушення?

 

Нормативно-правові акти та література

 

Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 2003. – № 18 – 22. – Ст. 144.

Про стандартизацію: Закон України від 17.05.2001 р. // Там же. – 2001. – № 31. – Ст. 145.

Про підтвердження відповідності: Закон України від 17.05.2001 р. // Там же. – 2002. – № 32. – Ст. 169.

Про захист прав споживачів: Закон України від 01.12.2005 р. // Там же – 1991. – № 30. – Ст. 379.

Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг: Закон України від 01.06.2000 р. // Там же. – 2000. – № 38. – Ст. 315.

Про патентування деяких видів підприємницької діяльності від 23.03.1996 р. // Там же. – 1996. – № 20. – Ст. 82.

Про державне регулювання виробництва та обороту спирту етилового, коньячного та плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів: Закон України від 19.12.1995 р. (із змін. та допов.) // Відом. Верхов. Ради України. – 1995. – № 46. – Ст. 345.

Порядок провадження торгівельної діяльності та правила торговельного обслуговування населення: Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 15.06.2006 р. № 833 // Офіц. вісн. України – 2006. – № 25. – Ст. 1818.

Зеркалов Д.В. Торговельне право України: Довід. – К.: Дакор, 2007. – 336 c.

Попов А.А. Торговое право: Учеб. пособие. – 3-е изд. доп. и перераб. –Х.: Изд. группа “РА-каравелла”, 2003.

Сокур Ю. Становлення торговельного права в Україні (історико-правовий аспект) // Підприємництво, госп-во і право. – 2004. – № 5. – C. 53 – 56.

Шершеневич Г. Ф. Курс торгового права. – Т.2. Товар. Торговые сделки. – М.: Статут, 2003. – 544 с.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)