АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Правове регулювання відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом

Читайте также:
  1. E. Відновлення свідомості
  2. IV Розділ. Тести на Нью-Йоркську Конвенцію про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень
  3. Альтернативні теорії макроекономічного регулювання
  4. Аналіз платоспроможності (фінансової стійкості) підприємства, 2009-2010 рр.
  5. Аналіз платоспроможності п-ва, ліквідності балансу.
  6. Аналіз платоспроможності та ліквідності підприємства.
  7. Аналіз платоспроможності та ліквідності підприємства.
  8. Аналіз показників платоспроможності
  9. Антропогенез і регулювання стосунків
  10. Б.Механізм відновлення економічної рівноваги, що порушується сукупним попитом, або сукупною пропозицією.
  11. Банкрутство як правовий механізм регулювання підприємницької діяльності
  12. Бідність, її причини та показники. Соціальна політика держави як політика регулювання доходів.

 

П л а н

 

1. Загальні положення процедури банкрутства. Поняття неплатоспроможності і банкрутства. Учасники справи про банкрутство.

2. Розгляд справ про банкрутство в господарському суді: порушення справи про банкрутство, розпорядження майном боржника, санація, ліквідація, мирова угода.

3. Особливості банкрутства окремих категорій суб’єктів підприємницької діяльності.

4. Правове регулювання неспроможності (банкрутства) в зарубіжних країнах.

 

Завдання

52. а) ДПІ у Московському районі м. Харкова через місяць після виникнення заборгованості на підставі наданої звітності звернулась до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство ТОВ “Овис” у зв’язку з бюджетною заборгованістю в сумі 56 132,26 грн, у т.ч. пеня – 4 115,76 грн та на підставі відсутності керівних органів боржника за місцезнаходженням ТОВ “Овис”.

Чи досить підстав, зазначених у заяві для порушення справи господарським судом? Що є підставою для порушення справи про банкрутство? Дати характеристику ініціюючого, змушеного, забезпеченого, привілейованого і реєстрового кредиторів у процедурі банкрутства. У чому полягає відмінність між загальною і спеціальною процедурою банкрутства?

 

б) При порушенні справи про банкрутство ухвалою господарського суду введена процедура розпорядження майном боржника строком на 15 міс.

Які терміни процедури розпорядження майном боржника і підстави їх розділу? Основна мета процедури розпорядження майном боржника? Яка мета введення процедури розпорядження майном боржника? Які наслідки введення процедури розпорядження майном боржника? Хто може бути розпорядником майна боржника?

 

53. а) Розпорядником майна боржника складено реєстр кредиторів, відповідно до якого кредитори, заяви яких про їх приєднання до процедури банкрутства надійшли в господарський суд через два місяці після публікації об’яви про порушення процедури банкрутства, не включені до реєстру, а можуть бути включені тільки за умов ухвали одноголосної на зборах кредиторів.

Який порядок виявлення кредиторів і складення реєстрів вимог кредиторів? У чому полягають повноваження зборів кредиторів і за якими критеріями здійснюється вибір комітету кредиторів?

 

б) Керуючим санацією протягом шести місяців з дня введення процедури санації не надано в суд плану санації.

Які наслідки введення процедури санації? Хто може бути призначений керуючим санацією і його повноваження? Що таке план санації і яка процедура його затвердження? Чи має право керуючий санацією здійснювати продаж майна боржника як цілісного майнового комплексу в процедурі санації?

 

54. Господарським судом в порядку, передбаченому статтями 47 – 49 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника чи про визнання його банкрутом”, введена ліквідаційна процедура по справі про визнання банкрутом суб’єкта підприємницької діяльності – громадянина А.

Чи має право господарський суд порушити справу про банкрутство у відношенні фізичної особи – суб’єкта підприємницької діяльності? У яких випадках відкривається ліквідаційна процедура і її етапи? Які наслідки визнання боржника банкрутом? Які повноваження ліквідатора в ліквідаційній процедурі? Який порядок виявлення і оцінки ліквідаційної маси?

55. Після продажу майна банкрута ліквідатором задоволені вимоги ДПІ у відношенні ПДВ – на суму 5 723 650,00 грн і штрафні санкції на суму 256 000 грн – у третю чергу, а також вимоги банку на суму 1 150 000 грн, забезпечену заставою, в четверту чергу.

Чи правомірні дії ліквідатора в ліквідаційній процедурі? Який порядок реалізації майна банкрута в ліквідаційній процедурі? У якому порядку задовольняються вимоги кредиторів?

 

56. Між боржником, його акціонерами і одним із кредиторів у процедурі банкрутства укладено мирову угоду на вигідних умовах для боржника відносно часткового списання кредитором боргів боржника, а також про обмін частини боргів на акції боржника, без задоволення всіх вимог і припинення провадження у справі про банкрутство.

У чому полягає відмінність мирової угоди в процедурі банкрутства від цивільно-правової угоди? Який порядок укладання й умови мирової угоди в процедурі банкрутства? Яка процедура затвердження мирової угоди господарським судом в процедурі банкрутства? Який порядок розірвання мирової угоди і визнання її недійсною в процедурі банкрутства?

 

Нормативно-правові акти та література

Господарський процесуальний кодекс України // Відом. Верхов. Ради України. – 1992. – № 6. – Ст. 56.

Про відновлення платоспроможності боржника чи визнання його банкрутом: Закон України від 30.06.1999 р. // Там же. – 1999р. – № 42 – 43. – Ст. 378.

Про банки і банківську діяльність: Закон України від 07.12.2000 р. // Офіц. вісн. України. – 2001. – № 1 – 2. – Ч. 1. – Ст. 1.

Про заставу: Закон України від 02.10.1992 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 1992. – № 47. – Ст. 643.

Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та іншими держаними цільовими фондами: Закон України від 21.12.2000 р. // Офіц. вісн. України. – 2001. – № 7. – Ст. 259.

Про введення мораторію на примусову реалізацію майна: Закон України від 29.11.2001 р. // Там же. – 2001. – № 52. – Ст. 2332.

Про затвердження порядку проведення досудової санації державних підприємств: Постанова Кабінету Міністрів України № 515 від 17.03.2000 р. // Офіц. вісн. України. – 2000 р. – № 12. – Ст. 427.

Положення про Міністерство економіки України: Затв. постановою Кабінету Міністрів України № 777 від 26.05.2007 р. // Там же. – 2007. – № 39. – Ст. 1563.

Положення про Державний департамент з питань банкрутства. Затв. постановою КМУ № 533 від 19.04.2006 р. // Там же. – 2006. – № 16. – Ст. 1190.

Ліцензійні умови провадження господарської діяльності арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів): Затв. наказом Держкомітету України з питань регуляторної політики та підприємництва і Міністерства економіки України № 72/49 від 04.05.2001 р. // Там же. – 2001. – № 21. – Ст. 975.

Інформаційний лист ВГС “Про практику Верховного Суду України у справах про банкрутство” від 16.05.2003 р. № 01-8/525 // Вісн. господар. судочинства. – 2003. – № 3.

Рекомендація Вищого Господарського Суду України “Про деякі питання практики застосування Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»” від 04.06.2004 р. № 04-5/1193 // Там же. – 2004. – № 4.

Господарське право України: Підруч. для студ. юрид. спеціальностей вищ. закл. освіти / В.М. Гайворонський, В.П. Жушман, Н.В. Погорецька та ін.; За ред. В.М. Гайворонського та В.П. Жушмана. – Х.: 2005. – С. 260 – 280.

Поляков Б.М. Закон Украины “О восстановлении платежеспособности должника или признании его банкротом”: Научно-практический комментарий / Под общ. ред. Д.Н. Притыки. – К.: Изд. Дом “Ін Юре”. – 2003. – 272 с.

Чередначук В.Д. Правове регулювання неплатоспроможності банків: Навч. посіб. – Суми: ВТД “Університетська книга”. – 2007. – 230 с.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)