АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Державне регулювання господарської діяльності

Читайте также:
  1. VI. Характер діяльності учнів.
  2. VII. Характер діяльності учнів.
  3. X. Проблеми юридичної відповідальності за правопорушення у сфері підприємницької діяльності
  4. Адміністративний захист прав суб’єктів підприємницької діяльності.
  5. Аксіома про потенційну небезпеку діяльності людини
  6. Алгоритм здійснення аналітичній діяльності класного керівника
  7. Альтернативні теорії макроекономічного регулювання
  8. Аналіз витрат підприємства за видами діяльності (структурно-динамічний та факторний аналіз витрат)
  9. Аналіз доходів підприємства за видами діяльності (структурно-динамічний аналіз доходів, факторний аналіз доходів)
  10. Аналіз організації виробництва і ефективної діяльності на підприємстві .
  11. Аналіз основних техніко-економічних показників діяльності підприємства
  12. Аналіз туристичної діяльності в Херсонській області

П л а н

 

1. Поняття та значення державного регулювання економіки. Засоби державного регулювання господарської діяльності.

2. Ліцензування: порядок видачі, переоформлення та анулювання ліцензій. Патентування господарської діяльності.

3. Державна система стандартизації та сертифікації, її правові джерела. Види стандартів в Україні. Сертифікація товарів та послуг. Правові засади обов’язкової та добровільної сертифікації.

4. Правові джерела регулювання ціноутворення в Україні. Види цін та тарифів, порядок їх встановлення. Відповідальність за порушення законодавства про ціни. Державна підтримка малого підприємництва.

5. Контроль за здійсненням господарської діяльності. Порядок проведення перевірок суб’єктів господарської діяльності.

 

Завдання

47. До ТДВ “СК “А” (надалі – Товариство) надійшов з Держфінпослуг акт про порушення законів та інших нормативно-правових актів Товариством (надалі – Акт). В Акті зазначалося про порушення страховиком ст. 31 Закону України „Про страхування” в частині необхідності встановлення величини резервів не зароблених премій залежно від часток надходжень сум страхових платежів (страхових премій, страхових внесків) з відповідних видів страхування у кожному місяці з попередніх дев’яти місяців (розрахункового періоду).

Який порядок формування резервів? Які вимоги до розміщення резервних коштів? Вкажіть відповідальність за порушення порядку розміщення резервних коштів.

 

48. Шостого травня 2008 р. Держфінпослуг було призначено примусову санацію ВАТ „СК «А»” (надалі – Товариство) у зв’язку з невиконанням страховиком зобов’язань перед страхувальниками протягом трьох місяців.

Товариство, вважаючи дії уповноваженого органу незаконними, звернулося до адміністративного суду. Позов мотивовано тим, що страховик належно виконує зобов’язання, а невиплата страхового відшкодування пов’язана з цивільно-правовим спором між страховиком та страхувальниками щодо дійсності правочину.

У якому випадку уповноважений орган має право здійснювати примусові дії щодо страховика? Який порядок проведення примусової ліквідації, реорганізації та санації страховика?

 

49. З 01.01.2005 р. по 30.12.2007 р. Морозов В.С., працюючи на посаді директора державного підприємства „Прогрес”, заключив господарські договори з різними фірмами на надання послуг з перевезення вантажів залізничним транспортом своїм локомотивом на під’їзних коліях, які належать ДП „Прогрес”, без отримання ліцензії на заняття господарською діяльністю, яка виражається в наданні послуг з перевезення вантажів залізничним транспортом відповідно п. 35 ст. 9 Закону України „ Про ліцензування окремих видів господарської діяльності”.

Чи підлягає ліцензуванню згідно з вимогами названого вище закону господарська діяльність підприємств, які надають постійно на підставі господарських договорів послуги із забезпечення переміщення вагонів з вантажами та інші послуги, що є частиною технологічного процесу перевезення вантажів залізничним транспортом? Яке правове обґрунтування цього рішення? Який порядок отримання ліцензії та який орган в даному випадку буде надавати ліцензію?

 

50. Суб’єкт підприємницької діяльності Морозов відкрив магазин з продажу будівельних матеріалів. Через деякий час він орендував в іншому магазині два відділи, де здійснював реалізацію деяких будівельних матеріалів.

Чи необхідно придбати торговельний патент у даному разі? Які види діяльності за законодавством підлягають патентуванню?

 

51. За результатами планової перевірки (інспектування) філії банку, яку здійснила група інспекторів НБУ, виявлено низку порушень банківського законодавства, в тому числі відсутність деяких кредитних справ позичальників та невиконання вимог щодо ідентифікації фізичних осіб при відкритті поточних рахунків, про що було складено довідку, яку підписав керівник цієї групи. Після розгляду зазначеної довідки групою інспекторів та керівництвом територіального управління НБУ керівником територіального управління НБУ був складений протокол і прийнято рішення про застосування до банку – юридичної особи заходів впливу, а саме: видано розпорядження щодо встановлення для банку підвищених економічних нормативів та накладення штрафу на банк – юридичну особу в розмірі один відсоток від суми зареєстрованого статутного фонду і винесено постанову щодо накладення штрафу на керівника банку в розмірі до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Які заходи впливу може застосовувати до банків НБУ? Чи адекватні застосовані до банку заходи впливу конкретним порушенням, які ним були допущені? Які є порушення законодавства при застосуванні зазначених заходів впливу?

 

Нормативно-правові акти та література

 

Про ліцензування певних видів господарської діяльності: Закон України від 01.06.2000 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 2000. – № 36. – Ст. 299.

Про ціни і ціноутворення: Закон України від 03.12.1990 р. // Там же. – 1990. – № 52. – Ст. 650.

Про патентування деяких видів підприємницької діяльності: Закон України від 23.03.96 р. // Там же. – 1996. – № 20. – Ст. 82.

Про стандартизацію: Закон України від 17.05.2001 р. // Там же. – 2001. – № 31. – Ст. 145.

Про підтвердження відповідності: Закон України від 17.05.2001 р. // Там же. – 2001. – № 32.– Ст. 169.

Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності: Закон України від 11.09.2003 р. // Там же. – 2004. – № 9. – Ст. 79.

Про державну підтримку малого підприємництва: Закон України від 19.10.2000 р. // Там же. – 2000. – № 51 – 52. – Ст. 447.

Про деякі заходи в дерегулюванні підприємницької діяльності: Указ Президента України від 23.07.1998 р. // Офіц. вісн. України. – 1998. – № 30. – Ст. 1119.

Положення про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення банківського законодавства: Затв. постановою Правління НБУ від 28.08.2001 р. № 369 // Там же. – 2001. – № 41. – Ст. 1864.

Положення про порядок накладення адміністративних штрафів. Затв. постановою Правління НБУ від 29.12.2001 р. № 563 // Там же. – 2002. – № 5. – Ст. 199.

Ліцензування в Україні / За заг. ред. А. В. Дашкевича. – К.: Юрінком Інтер, 2005. – 416 с.

Шевердіна О. В. Проблеми вдосконалення законодавства про ціни та ціноутворення в Україні // Проблеми законності. – Х.: Нац. юрид. акад. України, 2006. – Вип. 78. – С. 92 –97.

Сорокун І. М. Правові й організаційні засади сертифікації товарів, що ввозяться в Україну // Там же. – Х.: Нац. юрид. акад. України, 2007. – Вип. 86. – С. 153 – 158.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)