АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема. Вивчення стратегій мислення

Читайте также:
  1. II. Вивчення нового матеріалу.
  2. IV. Вивчення нового матеріалу
  3. Адміністративно-правова наука: поняття, предмет, зміст та система.
  4. Актуальність вивчення теми «Організація бізнесу»
  5. Анкета для вивчення соціально-психологічного клімату в педагогічному колективі
  6. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  7. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  8. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми.
  9. Блок 20. ВОДИ СУХОДОЛУ. РІЧКИ. РІЧКОВА СИСТЕМА.
  10. В результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
  11. Вакуолярная система.
  12. ВИВЧЕННЯ АКАДЕМІЧНОЇ ГРУПИ.

Поняття стратегії мислення тісно зв'язано з аналізом етапів розумового процесу. Стратегія рішення - це спосіб, що ми вибираємо для рішенняконкретної задачі. Цей спосіб можна описати, аналізуючи особливості послідовності проходження випробуваним етапів рішення задачі:

/. Постановка питання.

Проблемна ситуація характеризується наявністю різних протиріч. Це протиріччя між звичайним і незвичайним, тим що є, і тим, до чого прагне людина, тим що відомо, і тим, що необхідно дізнатися і т.д.

2. Висування й аналіз гіпотез.

Висування гіпотез є не що інше, як пошук можливих шляхів рішення сформульованої проблеми.

3. Рішення розумової задачі.

Рішення розумової задачі має на увазі співвіднесення висунутої гіпотези з умовами і питанням задачі, а також перевірку кожної з останніх післяпершого зіставлення гіпотез.

Перевірка гіпотез виробляється різними людьми по-різному. Можна виділити кілька типів послідовності висування і перевірки гіпотез. У дослідженнях, проведених під керівництвом Дж. Брунера, описуються чотири типи висування і перевірки гіпотез - чотири стратегії рішеннярозумових задач, які можна описати в такий спосіб:

1. Із самого початку людин формулює всі можливі гіпотези, послідовноїх перевіряє і виключає помилкові.

2. Висувається лише одна гіпотеза і потім перевіряється. У випадку, якщо вона помилкова, формулюється наступна і також до кінця перевіряється і т.д.

3. Гіпотези не формулюються, а починаються спроби випадково наштовхнутися на вірне рішення.

4. Висунувши одну гіпотезу і не перевіривши її до кінця, людина береться за перевірку інший чи перевіряє одночасно взаємовиключні гіпотези (азартний пошук рішення, що характеризується безсистемністю дії).

1-я і 2-я стратегії можуть бути названі послідовними, тому що, якщо людина дотримує цих стратегій, його дії цілком визначені.

3-я і 4-я - можуть бути умовно названі хаотичними.

Ціль роботи. Вивчення стратегій мислення.

Методика. Ханойська вежа.

Інструкція. Згадаєте пірамідку, що Ви збирали в дитинстві, і спробуйте вирішити запропоновану задачу.

Задача Ханойська вежа

Необхідно розташувати диски по зростанню їхнього розміру ліворуч - праворуч: завдання буде виконано, коли на самому лівому штирі виявиться самий маленький диск, на самому правом — найбільшої й інші між ними в порядку їхнього зростання. При переносі не можна укладати більший диск на менший.

У зошиті необхідно послідовно відзначати хід міркувань у такий спосіб: цифрами Ви позначаєте питання, що виникають по ходу рішення задачі(наприклад, що виникло питання –1, цифрою 2 Ви відзначаєте всі гіпотези, що виникають по ходу рішення задачі, цифрою 3 - результати перевірки гіпотез).

Вирішите задачу, дотримуючи типової схеми розумового процесу: постановка питання, з'ясування умов, перебування принципу (ідеї) задачі, висування припущень, перевірка їх логічним і практичним шляхом. Ви повинні простежити хід своїх міркувань при рішенні задачі й описати в зошитіпроцес рішення. Перевірка гіпотез може здійснюватися наочно-діючим способом, тобто Ви можете, наприклад, перемалювавши завдання в зошит, відзначати переміщення дисків стрілочками. Починати слід з варіанта 2. На його рішення приділяється максимум 10 хвилин. У тому випадку, якщо через 5 хвилин рішення не знайдено, спробуйте попрацювати з варіантом 1, також відзначаючи хід своїх міркувань. Після того, як рішення першого варіанта знайдено, знову приступайте до другого варіанта, відзначаючи проходження фаз розумового процесу.

Обробка результатів. Уважно вивчивши і проаналізувавши зроблені Вами записи в зошиті про хід рішення задачі, зробіть висновок про обрану Вами стратегію (1,2,3 чи 4). Опис відповідних стратегій приведено вище. Внесіть до протоколу номер обраної Вами стратегії й охарактеризуйте її (послідовна чи хаотична). У тому випадку, якщо Ви працювали з обома варіантами завдання, відзначте в протоколі послідовно:

1. Стратегія, обрана в першій пробі при рішенні 2-го варіанта.

2. Стратегія, обрана для 1-го варіанта.

3. Стратегія, обрана в другій пробі для 2-го варіанта.

Зробіть висновок про зміни, що відбулися в обираній Вами стратегії. Відзначте в протоколі: чи відбулися зміни (так, немає).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)