АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема. Стійкість і розподіл уваги

Читайте также:
  1. Адміністративно-правова наука: поняття, предмет, зміст та система.
  2. Банківська система та грошовий мультиплікатор: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кільк-на визначеність грош. мульт-ра.
  3. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.
  4. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.
  5. Блок 20. ВОДИ СУХОДОЛУ. РІЧКИ. РІЧКОВА СИСТЕМА.
  6. В чому полягає мета перевірки гіпотези про закон розподілу ряду?
  7. Вакуолярная система.
  8. Взаємозв’язок виробництва та розподілу?
  9. Виробництво, розподіл і збут продукції
  10. Відомість розподілу калькуляційних різниць
  11. Вопрос 2. Общество как система. Структура общества
  12. Вопрос – 150 Административный надзор: понятие, организация и система.

Ціль завдання. Дослідження тимчасової динаміки стійкості уваги і особливостей розподілу уваги в умовах значеннєвої перешкоди методом коректурної проби.

Методика. Бланки коректурної проби, заздалегідь заготовлений текст зв'язної розповіді, читання якого продовжується 10 хвилин. (Бажано, щоброзповідь була записана на магнітофонну стрічку.)

Хід виконання завдання. У першій частині виконання завдання по сигналу експериментатора випробуваний починає послідовно закреслюватиусі визначені букви в запропонованому бланку (наприклад, к, р). Одночасно експериментатор включає секундомір і після кожної хвилини дає знаквипробуваним, котрі в цей момент повинні ставити в тексті вертикальну рису. Загальна тривалість роботи — 10 хвилин.

В другій частині виконання завдання випробуваний, виконуючи ту ж саму операцію, повинний слухати читання розповіді, зміст якої необхідно письмово відтворити по закінченні роботи. Таким чином, випробуваний виконує одночасно два види діяльності.

Обробка результатів. Експериментатор заздалегідь заготовляє «ключ» до тексту, що дається випробуваному для «коректури». Для цього підраховується кількість букв, що підлягають викреслюванню по кожнім рядку (у нашому прикладі к, р), а результат виписується з правої сторони на полях бланка. За допомогою «ключа» експериментатор підраховує кількість помилок («коректур») у кожнім рядку, зроблених у першій і другій частинах завдання.

Підводячи підсумки першої частини завдання, протоколіст підраховує помилки, допущені випробуваним, використовуючи наступну формулу:

де Q — показник стійкості уваги, S — кількість переглянутих рядків, т — загальна кількість помилок.

За результатами першої частини завдання будується графік стійкості уваги (мал. 1.1).

По характері кривої, відбитої в даному графіку, можна сказати, що увага випробуваного протягом 10 хвилин досвіду була хитливою. З 2-й хвилиниувага концентрується (на це вказує крутий спуск кривої); на 5—7-й хвилині увага була висококонцентрованою, а з 7-й хвилини наступило ослабленняуваги.

При обробці результатів другої частини завдання необхідно знайти відповідний показник Q, порівняти його з показником стійкості уваги,отриманим при виконанні першої частини завдання, і на підставі порівняння

Мал 1.1.

зробити висновок про особливості розподілу уваги. Під час обговорення результатів варто враховувати точність і подробиці письмового викладурозповіді.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)