АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема. Методика визначення особливостей наочно-образного репродуктивного мислення

Читайте также:
  1. E. Визначення наявності зовнішніх пошкоджень
  2. Абсолютная тупость сердца: понятие, методика определения. Границы абсолютной тупости сердца в норме. Изменения границ абсолютной тупости сердца в патологии.
  3. Адміністративно-правова наука: поняття, предмет, зміст та система.
  4. Активная подвижность нижнего легочного края , методика проведения, нормативы. Диагностическое значение изменений активной подвижности нижнего легочного края.
  5. Аудит визначення валових доходів, балансового прибутку (збитку), розрахунку податку на прибуток
  6. Блок 20. ВОДИ СУХОДОЛУ. РІЧКИ. РІЧКОВА СИСТЕМА.
  7. Больной 29 лет был доставлен в клинику с разрывом симфиза с диастазом между лонными костями 4 см. Какая методика лечения показана больному?
  8. В 3. Налогообложение предприятий: функции, принципы. Виды налогов и отчислений, методика их расчета.
  9. В 3. Порядок ценообразования. Методика расчета отпускной цены продукции.
  10. Вакуолярная система.
  11. Ви приступили до надання допомоги дорослому постраждалому на місці події. Коли Ви займетесь визначенням наявності пошкоджень опорно-рухового апарату?
  12. Виберіть правильне визначення

Мислена робота з образами може здійснюватися трьома способами:

1) зміною просторового положення образа;

2) перетворенням структури образа;

3) спільно першим і другим способами.

Пропонується методика, спрямована на вивчення продуктивності випробуваних при мисленій роботі з образами.

Методика "Шифр". Наочно-образні прийоми у рішенні розумових задач.

Інструкція. Подивитеся на малюнок із зображенням системи кодування письмових повідомлень - текст "Шифр" - і завчите код. Для цього спробуйте зрозуміти логіку коду й усвідомити її на прикладі слова "футбол". На це Вам приділяються 4 хв. Після закінчення цього часу Ви повинні закрити методична вказівки і відкласти їх у бік. Користаючись шифром, що Ви запам'ятали, у зошиті потрібно написати: "Перед увечері". При цьому забороняється писати як самі слова, так і відтворювати на папері весь шифр. На нього можна наносити тільки символи коду. На роботу приділяються 4 хв.

 

Обробка результатів. У протоколі Вам належить зафіксувати, які Ви використовували при роботі прийоми (зорові чи логічні), а також кількість помилок при виконанні завдання. За помилку приймається будь-яка зміна коду (нахил ліній, відсутність крапок, місце розташування букв, порядокбукв у словосполученні, яких необхідно зашифрувати). При кількості помилок від 0 до 3 — високі результати, від 4 до 6 - середні, більше 7 - можливі труднощі при мисленій роботі з просторовими образами.

Креативність (від лаг. creatio - творення) - творчі можливості (здатності) людини, що можуть виявлятися в мисленні, почуттях, спілкуванні, у різних видах діяльності. Креативність розглядається як найважливіший і відносно незалежний фактор обдарованості, що не зв'язаний з інтелектом. Один з дослідників креативності Дж. Гилфорд виділив дві принципово різні між собою розумові операції: конвергенцію і дивергенцію.

Конвергентне мислення (сходження) виявляється в тому випадку, коли людині, що вирішує задачу, треба на основі безлічі умов знайти єдино вірне рішення (чи обмежену кількість рішень). Дивергентне мислення визначається як "тип мислення, що йде в різних напрямках" (що шукають у різних напрямках). Даний вид мислення (по Гилфорду) - креативний. Існують чотири основних ознаки креативності:

1. Швидкість (легкість, продуктивність) - характеризує швидкість творчого мислення і визначається загальним числом відповідей.

2. Гнучкість - характеризує здатність до швидкого переключення і визначається числом класів, видів (груп) даних відповідей.

3. Оригінальність - характеризує незвичайність підходу до проблеми і визначається числом відповідей, що рідко приводяться, незвичайним вживанням елементів, оригінальністю структури відповіді.

4. Точність - характеризує стрункість, логічність творчого мислення, вибір адекватного рішення, що відповідає поставленої меті.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)