АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ікона «ПЕЧЕРСЬКА БОГОРОДИЦЯ»

Читайте также:
  1. The necessary vocabulary items for describing a picture
  2. TRANSFORMATION IN THE PROCESS OF TRANSLATION
  3. Вопрос№24: Характерні риси розвитку театрального мистецтва і музичної культури українського народу в другій половині XVII - XVIII ст.
  4. Впровадьте свій новий сценарій у життя.
  5. Для практики іміджології
  6. З дисципліни «Релігієзнавство»
  7. ЗМ.: 7. Православ’я
  8. Класифікація екскурсій
  9. Культура Київської Русі та Галицько-Волинської держави
  10. Методичні рекомендації до вивчення теми
  11. Мілетська школа філософії

 

 

 

Ікона Печерська Богородиця. Мати тримає на колінах Сина, котрий благословляє двома руками. На колінах біля Матері і Сина припали Антоній і Феодосій Печерські.

 

 

 

 

Ікона «Богоматір Велика Панагія». Саме в цьому образі помітний відхід від візантійського канону до взірця руської Богородиці. Крім того, образ сповнений подихом столичного Києва, епічною широтою духовного почуття, величавим спокоєм та поетичною проникливістю. Можливо, вперше у цій іконі подана колористична програма, що випливала з дозрілого почуття гармонії та змістовного означення кольорів, які несли світло і радість. А світло для слов’ян означало життєдайну силу й умову краси світу. Тому таку велику увагу в іконі надано золоту і сріблу як виразникам ірреального світла.

 

 

 

Вишгородська (привезена з Візантії на початку XII ст., відома на Русі з 1155) дістала назву «Богоматір Замилування», – це скорботна мати в тісних обіймах з сином, що пригортається своєю щокою до щоки сина. У 1155 р. князь Андрій Боголюбський, пішовши від батька з Києва у Володимир на Клязмі, взяв із собою прославлену візантійську ікону «Богоматір Милування» і встановив її у Володимирському Успенському соборі (з того часу ікону називають «Володимирською Богоматір’ю»).

 

Мистецтво книжкової мініатюри.

 

 

 

Радзивілівський літопис XV ст., який є списком з рукопису XIII ст. подає 617 мініатюр – своєрідна художня енциклопедія історії і культури того часу.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)