АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сутність, значення та основні функції транспортного комплексу Туреччини

Читайте также:
  1. Cтиль керівництва: сутність, вимоги у його сучасних умовах
  2. I. Основні риси політичної системи України
  3. III. Соціальна політика, її сутність і функції.
  4. XIV. 7. Вимірювання електрорушійних сил. Застосування методу вимірювання ЕРС для визначення різних фізико – хімічних величин
  5. А) Означення множини. Операції над множинами
  6. АБСТРАКТНІ КЛАСИ І ЧИСТІ ВІРТУАЛЬНІ ФУНКЦІЇ_________________________________________
  7. Автоматизоване робоче місце бухгалтера (АРМБ): призначення, функції та його рівні.
  8. Автоматизоване робоче місце бухгалтера (АРМБ): призначення, функції та його рівні.
  9. Автомобільні транспортні засоби за своїм призначенням
  10. Алгоритм дослідження функції на парність та непарність
  11. Алгоритм знаходження функції, оберненої до даної.
  12. Аналогічно обчислюють значення по інших позиціях.

Транспорт – специфічна комунікаційна інфраструктурна галузь матеріального виробництва і сфери обслуговування, яка забезпечує потреби господарства і населення з усіх видів перевезень. Це матеріальна основа розвитку виробничо-технологічних внутрішніх і зовнішніх зв’язків країни. Він бере участь у перевезенні сировини, напівфабрикатів, матеріалів, готової продукції та доставці їх споживачам, а також перевозить пасажирів. Транспорт є необхідною умовою територіального поділу праці, спеціалізації районів, їх комплексного розвитку. Транспортний чинник здійснює вплив на розміщення і галузеву структуру виробництва, без його врахування не можна досягти раціонального розміщення продуктивних сил.

Специфіка транспорту як галузі господарства полягає в тому, що він сам не виробляє продукцію, а бере участь у її створенні, забезпечує виробництво сировиною, матеріалами, обладнанням і перевозить готові вироби споживачу. Транспортні витрати включаються до собівартості продукції. У деяких галузях промисловості транспортні витрати особливо значні, як, наприклад, у нафтовій галузі, де вони можуть досягати 50% собівартості продукції.

Транспорт – важлива складова частина ринкової інфраструктури Туреччини, бо створює умови для формування загальнодержавного і місцевих ринків.

Важливе значення транспорт має і у вирішенні соціально-економічних проблем. Забезпеченість території розвиненою транспортною системою – важливий критерій високого рівня її освоєння, фактор залучення населення і виробництва та розвитку інтеграційних процесів.

Туреччина має досить розвинену транспортну систему. У цій галузі зайнято 3% населення країни.

Домінуюче положення в системі перевезень займає автомобільний транспорт. Число автотранспортних засобів швидко зростає. Велике значення для розвитку автомобільного транспорту Туреччини має введення в експлуатацію другого підвісного моста через Босфор. Він дозволив збільшити потік транзитних вантажів через Туреччину, що є джерелом надходження валюти.

Транспорт і зв'язок займають перше місце за інвестиціями серед державних секторів економіки. Близько 90 % транспортних перевезень в країні здійснюється наземним шляхом. Структура транспортних перевезень наземними шляхами вказана на рис 1.1.

Рис 1.1. Структура транспортних перевезень наземним шляхом за 2013 р.

У Туреччині добре розвинений повітряний транспорт. Найбільшими є аеропорти Стамбула: імені Сабіха Гекчен та імені Ататюрка, а також аеропорт Анкари Есенбога. Рейси усередині країни виконують турецькі авіакомпанії Turk Hava Tasimaciligi і турків Хава Йоллари, зарубіжні рейси - компанія SunExpress.

Перевагу у перевезенні іноземних пасажирів надається повітряному транспорту, а вантажів - морському. Країна має берегову лінію протяжністю близько восьми з половиною тисяч кілометрів, тому найбільшу питому вагу в зовнішньоторговельних перевезеннях має морський транспорт. Тоннаж морського флоту – близько 4 млн.т. Він забезпечує до 243,5 млн. тонн вантажоперевезень на рік. Основні порти Туреччини - Стамбул, Ізмір, Самсун, Ізміт, Трабзон, Іскендерун, Мерсин, Ереглі [5].

Другим за значимістю є автотранспорт. На його частку припадає до 90% внутрішніх вантажних перевезень і велика частина пасажирських перевезень. Основний вид пасажирського автотранспорту - автобуси, більшість з яких комфортабельні, і вартість проїзду в них відносно невелика.

Залізничний транспорт в Туреччині грає другорядну роль, частка його вантажоперевезень не перевищує 5%, а у більшій частині районів середземноморського узбережжя залізничне сполучення практично відсутнє.

Серед видів міського транспорту найбільш популярні автобуси і маршрутні таксі. В Анкарі, Стамбулі, Ізмірі і Адані функціонують лінії метро. У Стамбулі діє також лінія так званого «легкого метро»- Istanbul LRT.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)