АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

З історії фізичної культури і спорту відомо, що

Читайте также:
  1. Артефакти культури. Знання, цінності і регулятиви як три основних види смислів культури.
  2. Атрибутивні ознаки і властивості культури
  3. БЕЗПЕКА ВНУТРІШНЬОЗАВОДСЬКОГО ТРАНСПОРТУ
  4. Види транспорту та транспортних перевезень
  5. Вирівнювання по прямій динаміки експорту послуг
  6. Висновки для історії критики
  7. Виявлені при транспортуванні за 200 р.
  8. Відновлення репресій у 60-70-х рр. ХХ ст. Їх наслідки для розвитку культури.
  9. Вопрос№24: Характерні риси розвитку театрального мистецтва і музичної культури українського народу в другій половині XVII - XVIII ст.
  10. Гегель про об’єкт і предмет філософії історії .
  11. Генезис теорії культури
  12. Громадянське виховання – це виховна діяльність школи, сім’ї і громадськості спрямована на формування громадянської культури вихованців.

 

... термін "гімнасій" походить від грецького слова "гімнос", яке зустрічається у Гомера і означає "без зброї", пізніше воно стало вживатись у значенні "без верхнього одягу" і згодом набуло значення "оголений". У давньогрецьких гімнасіях юнаки спочатку тренувались у легкому одязі, а потім і без нього, щоб нічого не заважало рухам, у цьому сенсі греки не знали сорому, навпаки, сором вважали ознакою варвара.

... у давніх греків існувало кілька різновидів танцю, і серед них - військовий (войовничій) - "пирриха", "пирририхій", що зародився у Спарті. Це був танець з мечами і щитами, що виконувався і чоловіками, і жінками;

... давньогрецький культ сильного, загорілого, оголеного тіла знайшов відображення в образотворчому мистецтві. По всій Греції - і на материку, і у колоніях, створювались статуї, котрі, зазвичай, називались скульптурами Аполлона, і у яких підкреслювалась мускулистість натренованого тіла, оспівувалась його сила й атлетизм;

... за прояв видатних фізичних якостей запорізького козака часто називали почесним прізвищем, наприклад Підкова (якщо міг розігнути підкову), Перебийніс, Убийвовк, Затуливітер;

.... крім бойового гопака існували й інші види боротьби, серед яких «гойдок», «спас», «хрест-навхрест», на ременях, на палках. Прийоми «гойдока» використовували развідники-пластуны. Казак начебто «приліплювався» до супротивника, повторюючи все його рухи, а як був поміченим, то нападав на нього. Боротьба «спас» мала в основному не оборонний характер;

... козаки-характерники були наділені таємними військовими знаннями та посвячені в магічні ритуали та обряди. Але ці ритуали були складною системою психофізичної підготовки воїнів. Нічого спільного, як твердять часом, з нечистою силою вони не мали;

 

 

Література:

1. Вацеба О. Нариси з історії західно-українського спортивного руху / Оксана Вацеба. – Л.: 1996. – 284 с.

2. Деделюк Н.А. Традиції фізичного виховання в Київській Русі: Монографія / Н.А. Деделюк, А.В. Цьось. – Луцьк: Волинська обласна друкарня, 2004. – 192 с.

3. Деметер Г.С. 70 лет советского спорта: люди, события, факты / Г.С. Деметр, В.В. Горбунов. – М.: Физкультура и спорт, 1984. – 237 с.

4. Козацькі забави: Навчальний посібник / Завацький В.І., Цьось А.В., Бичук О.І., Пономаренко Л.І. – Луцьк: Надстир’я, 1994. – 112 с.

5. Кулик Я.Л. Історія виникнення й розвитку фізичної культури і спорту на Україні / Кулик Я.Л., Костюк С.А., Петренко М.І. - Вінниця: Логос, 1997. - 137 с.

6. Пангелова Н.Є. Історія фізичної культури: Навчальний посібник / Наталя Пангелова. - К.: 2007. - 291 с.

7. Філь С.М. Історія фізичної культури: Навчальний посібник / Філь С. М., Худолій О.М., Малка Г.О. – Харків: ОВС, 2003. – 160 с.

8. Цьось А.В. Витоки фізичного виховання в Україні / Анатолій Васильович Цьось // Фізичне виховання в школі. – 1997. – № 3. – С. 52-54.

9. Цьось А.В. Українські народні ігри та забави: навчальний посібник / Анатолій Васильович Цьось. – Луцьк: Надстир’я, 1994. – 96 с.

10. Цьось А.В. Фізичне виховання в календарній обрядовості українців: Монографія / Анатолій Васильович Цьось. – Луцьк: Надстир’я, 2000. – 376 с.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)