АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Концепція тренінгу креативності

Читайте также:
  1. Англійська педагогіка XVII ст. Педагогічна концепція Дж.Локка
  2. Біосфера і концепція ноосфери В.І. Вернадського
  3. Загальна концепція формування технопарків
  4. Ігрова концепція
  5. Ігрова концепція культурогенезу Й.Гейзінги.
  6. Концепція адаптаційного тренінгу
  7. Концепція адміністративної реформи запропонувала концептуально нову класифікацію підвідомчих Кабінету Міністрів органів виконавчої влади, визначивши такі групи органів.
  8. Концепція активізації пізнавальної діяльності школярів
  9. Концепція безпечного і стійкого розвитку світового товариства
  10. Концепція допустимого рівня ризику
  11. Концепція допустимого рівня ризику
  12. Концепція комунікативного тренінгу

Важливою складовою благополучного життєвого шляху людини є її професійна успішність - одна з найбільш значущих соціокультурних установок людини. Професійна успішність служить критерієм оцінки діяльності будь-якого фахівця, універсальним соціопсихологічним мотивом самоідентифікації особистості (сучасні соціально-економічні умови актуалізують саморозвиваючу, самоефективну, самодостатню, креативну особистість.

Ні для кого вже не секрет, що зараз час інновацій. Зараз ціняться ті фахівці, які надають нові, оригінальні та нестандартні рішення.

Для того, щоб бути конкурентоздатним фахівцем, необхідно бути здатним створювати і генерувати нестандартні ідеї.

Одним з можливих рішень цього питання є проведення тренінгів з розвитку креативності.

Бути креативним – вимога часу!. Як і сьогодні так і в минулих століттях творча активність людини несе в собі не просто особистісний розвиток, але і прогрес, створює культуру всього людства в цілому.

Термін «креативність» вказує і на діяльність особистості, і на створені нею цінності, які з фактів її персональної долі стають фактами культури. В основі креативності лежить відкритість до можливостей світу.

Креативна особистість більш відкрита для отримання зовнішньої інформації. Креативність – це здатність до творчості, здатність породжувати незвичайні речі, придумувати, знаходити, бачити світ якось по особливому. Це творчість, яка корисна на роботі і в житті.

Креативна особистість – це вигадник. Це той, хто вигадує і фантазує, роблячи життя яскравішим, цікавішим, перетворюючи все у щось нове.

Зараз саме той час, коли суспільство усвідомило це, і прагне розвивати в людині творчий підхід у справі, якою займається людина.

 

Адже, не даремно сучасні керівники, роботодавці, педагоги незалежно від роду діяльності, вимагають від своїх колег, співробітників, учнів творчого підходу, винахідливості, різнобічності, оригінального новаторства, іншими словами креативності. І не дарма саме зараз на наших очах йде розвиток прогресу.

Актуальність креативності у наш час очевидна, вона всюди: і в анкеті з працевлаштування, і в реалізації ваших планів, і в кар'єрному зростанні, і в творчій самореалізації, і в культурі цивілізації, і в нестримному русі прогресу.

Щоб бути креативним, потрібно усвідомити для себе, що креативність - це не тільки здатність створювати щось нове. Це, також, може бути здатність подивитись по-новому на старі речі, що цілком доступно кожному з нас. Світ креативності різноманітний, і ми можемо показати лише його невелику, але досить опрацьовану частину.

Освоїти технології розвитку креативного мислення, розвинути своє креативне мислення не так складно, якщо використовувати для цього тренінг.

Усвоїй концепції ми спирались на компетентнісний підхід до підготовки майбутнього фахівця, що передбачає включення до життєвих перспектив студентів креативності, яка необхідна для побудови прибуткової майбутньої кар’єри.

В основу концепції тренінгу покладено креативність – як ключ до успіху в майбутній фаховій діяльності.

Мета тренінгу –:

- проявити свою оригінальність і креативність

- сформувати в учасників тренінгу уявлення про креативність, її роль у

житті людини, шляхи формування і розвитку

- допомогти кожному учаснику тренінгу усвідомити креативність у собі

і необхідність її розвитку

- усвідомити перешкоди прояву креативності і шляхи її подолань

 

 

Завдання тренінгу:

Для тренерів:

- підвищення продуктивності власної роботи

- подолання творчих бар’єрів

- визначення своїх сильних і слабких сторін

- створення нового продукту

- створення необхідної творчої атмосфери

- впровадження нового рішення

- усвідомлення і подолання бар’єрів прояву креативності

- формування навичок і умінь управляти креативним процесом

- підбір адекватних завдань методів

- створення в групі атмосфери довіри, відкритості й психологічного

комфорту для налагодження продуктивної взаємодії

- ознайомлення учасників з поняттями креативності, пояснення її

важливості для побудови свого професійного майбутнього

Очікувані результати учасників:

Для учасників:

- формування активної позиції щодо власного майбутнього;

- можливість особистісного розвитку;

- розвиток здатності до проектування професійного становлення та

власного майбутнього;

- усвідомлення власних вмінь,навичок, знань;

- набуття навичок необхідних для вирішення завдань, які потребують

креативності у рішенні, в подальшій професійній діяльності;

- здатність до прийняття оригінальних рішень;

- активна участь у різних завданнях, які потребують нестандартного

вирішення;

- розвиток креативності у власній діяльності

 

Про ефективність проходження етапів тренінгу свідчить наявність таких ознак:

- згуртованість в групі, довірча атмосфера, відкритість учасників;

- стабільний емоційний фон учасників;

- інтерес і активну участь у тренінгових заняттях;

- наявність чітких цілей і життєвих перспектив;

- наявність проекту власного професійного становлення;

- наявність плану власної діяльності для реалізації проекту;

- мотивація реалізації власного проекту;

- підвищення навчальної мотивації;

- включеність в роботу;

- вктивна соціальна та громадська діяльність;

- здатність до рефлексивного аналізу власних дій і проектів.

Тренінгова програма складається з 1 заняття по 80 хвилин, проводиться

1 раз; складається з чотирьох змістовних блоків:

І блок роботи спрямований на знайомство, встановлення довірливих, партнерських відносин між тренером та студентами, на визначення рівня згуртованості колектива, стимулювання до творчої роботу групи, до імпровізації, сприяння переходу від звичайної форми мислення до незвичайної.

ІІ блок роботи спрямований на розвиток власного нестандартного мислення та усвідомлення сутності креативності та зняття м’язового напруження, підвищення настрою і почуття бадьорості.

ІІІ блок тренінгу спрямований на розвиток креативності, тренувати рухливість мислення, як фактор креативного поведінки та адекватної самооцінки, вирішення проблеми творчим підходом, на активізацію креативного мислення учасників та включення їх у проектну діяльність.

ІV блок тренінгу спрямований на підведення підсумків тренінгу та рефлексію отриманих учасниками результатів.

 

Структура тренінгу креативності

Найменування Особливість реалізації Ефект дії принципу
Принцип активності учасників Під час тренінгових занять його учасники постійно задіюються в актуальні та цікаві для них за змістом форми роботи індивідуального та групового характеру Формування інтересу до занять
Принцип партнерського спілкування Визнання цінності особистості кожного учасника тренінгу, врахування позиції усіх учасників Відчуття важливості власного Я учасника, довіра
Принцип дослідницької позиції Під час тренінгу передбачається створення проблемних ситуацій, під час яких учасникам необхідно самостійно знайти рішення проблем, пов’язаних із їхнім навчанням та шляхи покращення власної навчальної діяльності Усвідомлення потреби зміни у ставленні до навчання
Принцип використання досягнутих результатів у реальному навчанні Забезпечення можливості перенесення набутих знань, умінь і навичок у реальну навчальну діяльність. Підвищення практичної значущості набутих компетенцій
Готовність до самопізнання Організація тренінгових ситуацій, котрі підштовхують учасників до усвідомлення, використання та відпрацювання нових нехарактерних форм поведінки та способів розв’язання проблемних завдань. Створення креативної атмосфери у групі Усвідомлення та відкриття учасниками власних ресурсів, можливостей, особливостей
Вільне прийняття рішення Використання тренінгових вправ, котрі дозволяють учасникам активізувати емоційну сферу Формування креативності при вирішенні поставлених задач

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)