АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Концепція комунікативного тренінгу

Читайте также:
  1. Англійська педагогіка XVII ст. Педагогічна концепція Дж.Локка
  2. Біосфера і концепція ноосфери В.І. Вернадського
  3. Загальна концепція формування технопарків
  4. Ігрова концепція
  5. Ігрова концепція культурогенезу Й.Гейзінги.
  6. Концепція адаптаційного тренінгу
  7. Концепція адміністративної реформи запропонувала концептуально нову класифікацію підвідомчих Кабінету Міністрів органів виконавчої влади, визначивши такі групи органів.
  8. Концепція активізації пізнавальної діяльності школярів
  9. Концепція безпечного і стійкого розвитку світового товариства
  10. Концепція допустимого рівня ризику
  11. Концепція допустимого рівня ризику

 

В основу концепції комунікативного тренінгу майбутніх психологів покладено уявлення про те, що тренінг повинен допомогти включити студентів майбутніх психологів у нові умови, які виходять за межі комунікативних стереотипів, самостійно створювати ситуації успіху у процесі налагодження взаємин як професійних, так і особистісних. Після тренінгу його учасники повинні не тільки вміти використовувати те нове, що вони отримали у тренінгу, але й застосовувати не тільки під час навчання, ай у професійній діяльності.

Для формування комунікативних якостей вибрано саме тренінгові форму роботи, з огляду на те, що вона найбільш ефективно сприяє розвиткові: групи, особистості; вміння орієнтуватися в соціальних ситуаціях, розуміти інших людей, вибирати та реалізовувати те, що потрібно за допомогою спілкування.

Комунікативні якості були вибрані нами як одні з професійно важливих якостей необхідні для встановлення взаємин з оточуючими.

Крім того, психологічна професія відноситься до соціономічних видів праці, де спілкування супроводжує трудову діяльність, є професійно значущим. Психолог повинен розв’язувати комунікативні завдання щодня.

Зміст роботи щодо формування комунікативних якостей та ефективних взаємин в умовах учбово-професійної діяльності: реалізація інтегративних, корекційних програм із комунікативних питань, а також із проблемами налагодження взаємин; пізнання та усвідомлення власних комунікативних якостей, а також особистісних перешкод, що заважають установлювати контакти; активізація уявлень про позитивні контакти з оточуючими; формування та застосування у житті комунікативних якостей.

 

Ідеєю нашої концепції є те, що тренінг повинен вирішити проблеми комунікативних якостей необхідних майбутньому психологу до впровадження тренерської діяльності.

Принципи комунікативного тренінгу майбутніх психологів

Найменування принципу Умови реалізації принципу Правила реалізації
Цілеспрямоване створення ситуацій спілкування Активність учасників програми; можливість здійснення вільного спілкування; формування знань, що оптимізують процес спілкування; реалізація засвоєних знань, умінь та навичок - Частота створюваних комунікативних ситуацій, їх постійність
Особистісно-розвивальне спілкування Бажання кожного суб’єкта спілкування вступати в контакт, реалізація основних цінностей - Доброзичливість сторін спілкування, взаємне прийняття одне одного
Системний аналіз власних комунікативних ситуацій Усвідомлення причин і наслідків ставлення людей до себе; уміння змінювати власні комунікативні стереотипи; втілювати в життя набуті на тренінгах з формування комунікативних якостей Уміння адекватно реагувати на комунікативні ситуації, керувати власними емоціями, вирішення питань, які потребують гарно розвинених комунікативних навичок

 

Мета комунікативного тренінгу майбутніх психологів полягає у опануванні учасниками прийомів ефективного спілкування, підвищення комунікативної компетентності; формування здатності і бажання усвідомлювати себе в процесі міжособистісного спілкування; визначення особливостей особистості, які впливають на якість комунікативного процесу; формування професійно важливих комунікативних якостей; вироблення індивідуальних комунікативних стратегій.

 

Основними завданнями тренінгу:

Для тренерів:

- навчитися виявляти причини виникнення тих чи інших емоційних проявів у взаємодії з іншими людьми – самоаналіз;

- визначити шляхи свого розвитку – самопроектування;

- побудувати програму формування комунікативних якостей;

- дослідити рівень комунікативних якостей студентів;

- сприяти процесу формування і підвищення рівня комунікативних якостей, якщо вони перебувають не в належному стані;

- відпрацювати свої комунікативні якості в спеціально створених ситуаціях.

Для учасників:

- розвиток комунікативних якостей;

- набуття досвіду комунікації, яка так необхідна професіоналу;

- можливість встановлення контакту в різних ситуаціях спілкування;

- відпрацювання навичок розуміння себе, інших людей;

- закріплення набутих комунікативних умінь, що будуть сприяти запорукою успіху в учбово-професійній діяльності.

Головний акцент у програмі зроблено на формування та підвищення рівня комунікативних якостей необхідних майбутньому психологу, опанування нових знань, умінь та навичок із питань спілкування.

Тренінгова програма розрахована на 80 хвилин.

Робота за програмою тренінгу проходить у три етапи:

І етап роботи підготовчий (організаційний) розпочинається ще до початку безпосередньої взаємодії з учасниками. На цьому етапі проводяться співбесіди з метою з’ясування на якому рівні знаходяться професійно важливі комунікативні якості студентів; вивчення особливостей кожного.

 

 

ІІ етап основний і він передбачає роботу з покращенням рівня комунікативних якостей та закріплення їх у студентів, які цього потребують;

ІІІ етап заключний включає: аналіз отриманих результатів за підсумками роботи групи.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)