АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Концепція тренінгу рефлексивних якостей

Читайте также:
  1. Англійська педагогіка XVII ст. Педагогічна концепція Дж.Локка
  2. Біосфера і концепція ноосфери В.І. Вернадського
  3. Види груп і характеристика основних якостей групи
  4. Загальна концепція формування технопарків
  5. Ігрова концепція
  6. Ігрова концепція культурогенезу Й.Гейзінги.
  7. Концепція адаптаційного тренінгу
  8. Концепція адміністративної реформи запропонувала концептуально нову класифікацію підвідомчих Кабінету Міністрів органів виконавчої влади, визначивши такі групи органів.
  9. Концепція активізації пізнавальної діяльності школярів
  10. Концепція безпечного і стійкого розвитку світового товариства
  11. Концепція допустимого рівня ризику
  12. Концепція допустимого рівня ризику

 

В основу концепції тренінгу рефлексивних якостей майбутніх психологів покладено уявлення про те, що тренінг повинен допомогти включити студентів майбутніх психологів у нові умови, що виходять за межі їх звичного способу життя, формувати необхідні професійно важливі якості для успішної побудови учбово-професійної діяльності. Після тренінгу його учасники повинні вміти застосовувати отримані знання та уміння в своїй учбово-професійній діяльності.

Пріоритетною метою освіти в умовах модернізації є розвиток особистості, готової до правильної взаємодії з навколишнім світом, до самоосвіти та саморозвитку з необхідним набором професійно важливих якостей необхідних для здійснення майбутньої професійної діяльності. Тут на перший план виходить така якість особистості, як здатність до рефлексії - усвідомлення, розгляд, самоаналіз; поворот свідомості, в результаті якого з'являється можливість побачити себе, своє мислення, свою свідомість як би з боку.

Існують наступні види рефлексії: ситуативна рефлексія - виступає у вигляді «мотивувань» і «самооцінок», що забезпечують безпосередню включеність суб'єкта в ситуацію, осмислення її елементів, аналіз того, що відбувається. Включає в себе здатність суб’єкта співвідносити з предметною ситуацією власні дії, а також координувати і контролювати елементи діяльності відповідно до мінливими умовами; ретроспективна рефлексія - служить для аналізу вже виконаної діяльності та подій, що мали місце в минулому; проспективна рефлексія - включає в себе роздуми про майбутньої діяльності, уявлення про хід діяльності, планування, вибір найбільш ефективних способів її здійснення, а також прогнозування можливих її результатів.

 

Розвивати рефлексивні якостінайпростіше в процесі взаємодії, таку можливість надають тренінги.

Щоб зформувати на належному рівні рефлексивні якості потрібно починати формувати їх починаючи з учбового процесу, для того, щоб у майбутній професійній діяльності бути фахівцем у своїй галузі з розвиненими на необхідному рівні професійно важливими якостями.

Ці завдання може вирішити тренінг, саме він дозволяє у дуже короткі терміни виявити на якому рівні розвинені рефлексивні якості у студентів, допомогти сформувати цю важливу професійну якість.

Ідеєю нашої концепції є те, що тренінг повинен вирішити проблеми формування професійно важливих якостей таких як рефлексивні якості в умовах вузівського навчання.

Принципи тренінгу рефлексивних якостей майбутніх психологів

Найменування принципу Форми реалізації принципу Ефект дії принципу
Актуальність Робота з матеріалом, Який відображає життєвий та емоційний досвід учасників. Застосування вправ, у яких є потреба в учасників. - Відчуття важливості проблеми для власного Я
Готовність до самопізнання Організація тренінгових ситуацій, котрі підштовхують учасників до усвідомлення та використання нових форм поведінки і і способів розв’язання проблемних завдань. - Усвідомлення учасниками та відкриття власних особливостей та можливостей
Цілеспрямоване створення ситуацій направлених на розвиток професійно важливих якостей Активність учасників, формування необхідні знань та навиків та їх реалізація Зосередження на саморозвиткові, формуванні важливих якостей необхідних для професійної діяльності
Ігровий Імітація реальності у процесі ігрової взаємодії індивідів (створення ігрової ситуації) Створення простору довільної діяльності, формування особистісного інтересу до сфери професійної культури, породження нових смислів, особистої професійної діяльності, зміна реальності
Рефлективність Рефлексія кожного змістовного блоку та загальна рефлексія Розвиток рефлексивної компетентності. Процес і результат реконструкції суб’єктом об’єктних відносин, результатом яких є підтвердження існуючих і поява нових знань про себе
Гуманізму Утвердження норм поваги до кожної особистості Відчуття власної гідності для кожного учасника

Мета тренінгу полягає у створенні сприятливих умов для формування важливих професійних якостей, таких як рефлексивні якості під час навчання у ВНЗ, у результаті якої студент почне самостійно використовувати набуті знання та уміння в професійній діяльності.

Основними завданнями тренінгу:

Для тренерів:

- створення комфортних умов для роботи;

- з’ясування рівня професійно важливих якостей учасників;

- ознайомлення з необхідністю оволодіння професійно-важливими якостями психологу як майбутньому фахівцю;

- створення тренінгових ситуацій професійних ідентифікацій учасників з майбутньою професією;

- аналіз отриманих результатів;

- закріплення отриманих навиків під час тренінгу та підбиття підсумків проведеної роботи.

Для учасників:

– осмислення поняття «рефлексивні якості»;

– усвідомлення своїх потреб;

– виявлення рівня розвитку рефлексивних якостей у себе;

– формування та розвиток цих якостей у себе;

– розвиток здатності розуміти себе, свої вчинки, поведінку;

– можливість поглянути на себе зі сторони;

– застосування набутих знань та умінь в учбовій та професійній діяльності.

Про ефективність проходження етапів тренінгу свідчить наявність таких ознак:

- згуртованість в групі, довірча атмосфера, відкритість учасників;

- стабільний емоційний фон учасників;

- інтерес і активну участь у тренінгових заняттях;

- наявність чітких цілей і життєвих перспектив;

- наявність проекту власного професійного становлення;

- наявність плану власної діяльності для реалізації проекту;

- мотивація реалізації власного проекту;

- підвищення навчальної мотивації;

- включеність в роботу;

- активна соціальна та громадська діяльність;

- здатність до рефлексивного аналізу власних дій і проектів.

Тривалість тренінгу 80 хвилин.

Тренінгова програма складається з трьох змістовних блоків:

Перший блок – встановлення атмосфери довіри між тренером та учасниками, що сприяє ефективності тренінгу.

Другий блок – інформування учасників про рефлексивні якості, усвідомлення їх важливості в процесі професійної діяльності. Розвиток рефлексивних якостей застосовуючи спеціальні ситуації, які для свого рішення вимагають спеціальних умінь.

Третій блок – аналіз отриманих результатів, закріплення отриманих знань та умінь, підбиття підсумків, завершення тренінгу.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)