АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Концепція тренінгу емоційної саморегуляції та самоконтролю

Читайте также:
  1. Англійська педагогіка XVII ст. Педагогічна концепція Дж.Локка
  2. Біосфера і концепція ноосфери В.І. Вернадського
  3. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ ЗА МОДУЛЕМ ІУ.
  4. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ ЗА РОЗДІЛОМ ХІ.
  5. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ ЗА РОЗДІЛОМ ХІІ.
  6. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ ЗА РОЗДІЛОМ ХІІІ.
  7. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ І ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ ЗА РОЗДІЛОМ І.
  8. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ І ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ ЗА РОЗДІЛОМ ІІ.
  9. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ ТА ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ ЗА РОЗДІЛОМ ІІІ.
  10. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ ТА ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ ЗА РОЗДІЛОМ ІУ.
  11. Загальна концепція формування технопарків
  12. Задачі для самоконтролю

 

В основу концепції тренінгу емоційної саморегуляції та самоконтролю майбутніх психологів покладено уявлення про те, що тренінг повинен допомогти включити студентів майбутніх психологів у нові умови, що виходять за межі їх звичного способу життя, формувати необхідні професійно важливі якості для успішної побудови учбово-професійної діяльності. Після тренінгу його учасники повинні вміти застосовувати отримані знання та уміння в своїй учбово-професійній діяльності.

Емоційна саморегуляція та самоконтроль – це найважливіші професійні якості особистості, яка прагне навчитися керувати своїм життям. Вони передбачають вміння справлятися з зовнішніми проявами емоцій, залишатися врівноваженим в екстремальних ситуаціях, не реагувати на подразники і зберігати внутрішній спокій.

Емоційна саморегуляція та самоконтроль являються умовою адекватної, цілеспрямованої, інтегрованої психіки.

Самовиховання й самовдосконалення особистості, навчання й професійна діяльність, поводження в суспільстві припускають неодмінну включеність у них емоційної саморегуляції та самоконтролю.

Емоційна саморегуляція та самоконтроль відноситься до числа обов'язкових ознак свідомості й самосвідомості людини. Виступають як умова адекватного психічного відбиття людиною свого внутрішнього світу й навколишньої її об’єктивної реальності.

 

Емоційна саморегуляція та самоконтроль невід'ємним образом включені в усі види діяльності людини: ігрову, навчальну, трудову, наукову та ін.

Стабільність й організованість суспільства залежать від рівня сформованості емоційної саморегуляції та самоконтролю в її громадян, від їхнього вміння й бажання контролювати своє поводження відповідно до встановлених норм.

Неповноцінність або відсутність емоційної саморегуляції та самоконтролю, свідчить про те, що рівень професіоналізму фахівця перебуває на недостатньо розвиненому рівні.

Емоційна саморегуляція та самоконтроль включають в себе витримку, сміливість, рішучість, контроль над своїми та чужими емоціями, стійкість, терпіння, толерантність і такт.

Розвинути емоційну саморегуляцію та самоконтроль найпростіше в процесі взаємодії, таку можливість надають тренінги.

Щоб сформувати на належному рівні емоційну саморегуляцію та самоконтроль потрібно починати їх формувати під час учбового процесу для того, щоб у майбутній професійній діяльності бути фахівцем своєї галузі з розвиненими на необхідному рівні професійно важливими якостями.

Ці завдання може вирішити тренінг, саме він дозволяє у дуже короткі терміни виявити на якому рівні розвинені якості емоційної саморегуляції та самоконтролю у студентів, допомогти їх сформувати.

Ідеєю нашої концепції є те, що тренінг повинен вирішити проблеми формування професійно важливих якостей таких як емоційної саморегуляції та самоконтролю в умовах вузівського навчання.

Принципи тренінгу емоційної саморегуляції та самоконтролю майбутніх психологів

Найменування принципу Форми реалізації принципу Ефект дії принципу
Конгруентний Відповідність тренінгової діяльності реальній діяльності учасників тренінгу - перенесення результатів тренінгової діяльності у реальну освітню практику
Особистісно-професійний Запуск процесів самореалізації та саморозвитку професії - профілактика професійного вигорання, формування професійних інтересів, усвідомлення професійних бажань і можливостей
Використання досягнутих результатів Забезпечення можливості перенесення набутих знань, умінь, навичок з тренувальних ситуацій у реальну навчальну діяльність Підкріплення визначених цілей, підвищення практичної значущості набутих компетенцій
Від теорії до практики Використання вправ, які дають змогу тренеру удосконалювати даний тренінг Учасники вирішують конкретні практичні ситуації, тренер має змогу їх фіксувати
Рефлективність Рефлексія кожного змістовного блоку та загальна рефлексія Розвиток рефлексивної компетентності. Процес і результат реконструкції суб’єктом об’єктних відносин, результатом яких є підтвердження існуючих і поява нових знань про себе
Баланс комфорту та дискомфорту Відмова від спроб полегшити діяльність, внесення додаткових ускладнень у діяльність учасників, створення сприятливої психологічної атмосфери Відмова від традиційного знання, використання дискомфорту як нового інструменту самореалізації

Мета тренінгу полягає у створенні сприятливих умов для формування важливих професійних якостей, таких як емоційної саморегуляції та самоконтролю під час навчання у ВНЗ.

Основними завданнями тренінгу:

Для тренерів:

- створення атмосфери довіри;

- діагностування рівня емоційної саморегуляції та самоконтролю у

студентів;

- ознайомлення з необхідністю оволодіння психологом якостями емоційної саморегуляції та самоконтролю як майбутньому фахівцю;

 

- створення тренінгових ситуацій професійних ідентифікацій учасників з

майбутньою професією;

- аналіз отриманих результатів;

- закріплення отриманих навиків під час тренінгу та підбиття підсумків

проведеної роботи.

Для учасників:

– осмислення поняття «емоційної саморегуляції та самоконтролю»;

– усвідомлення своїх потреб;

– виявлення рівня розвитку якостей емоційної саморегуляції та

самоконтролю якостей у себе;

– формування та розвиток цих якостей у себе;

– розвиток здатності контролювати себе, свої вчинки, поведінку, емоції;

– застосування набутих знань та умінь в учбовій та професійній

діяльності.

Про ефективність проходження етапів тренінгу свідчить наявність таких

ознак:

- згуртованість в групі, довірча атмосфера, відкритість учасників;

- стабільний емоційний фон учасників;

- інтерес і активну участь у тренінгових заняттях;

- наявність чітких цілей і життєвих перспектив;

- наявність проекту власного професійного становлення;

- наявність плану власної діяльності для реалізації проекту;

- мотивація реалізації власного проекту;

- підвищення навчальної мотивації;

- включеність в роботу;

- активна соціальна та громадська діяльність;

- здатність до рефлексивного аналізу власних дій і проектів.

Тривалість тренінгу – 80 хвилин.

 

 

Тренінгова програма складається з трьох змістовних блоків:

Перший блок – встановлення атмосфери довіри між тренером та учасниками, що сприяє ефективності тренінгу.

Другий блок – інформування учасників про емоційну саморегуляцію та самоконтроль, усвідомлення їх важливості в процесі професійної діяльності. Розвиток емоційної саморегуляції та самоконтролю застосовуючи спеціальні ситуації, які для свого рішення вимагають спеціальних умінь.

Третій блок – аналіз отриманих результатів, закріплення отриманих знань та умінь, підбиття підсумків, завершення тренінгу.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)