АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначення риб і огляд їх фауністичного складу

Читайте также:
  1. I. Визначення здібностей школяра шляхом спостереження.
  2. А) визначення повинно бути співмірним; б) визначення не повинно робити кола; в) визначення має бути чіткім.
  3. Аналіз освітлення робочої зони розробника проекту з метою визначення та забезпечення його оптимального значення.
  4. Аналіз складу, руху та стану основних фондів
  5. Б) особливості акторского складу та їх поділ
  6. Беги без оглядки.
  7. БУДІВНИЦТВА ТА АВТОТРАНСПОРТУ» З МЕТОЮ ВИЗНАЧЕННЯ ТВОРЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ УЧНІВ 31
  8. Види жорсткості та лужності води. Їх класифікація та визначення. Технічні параметри.
  9. Виділення і визначення розмірів зелених зон міст України
  10. Визначення
  11. ВИЗНАЧЕННЯ АКТИВНОСТІ ФЕРМЕНТІВ
  12. Визначення антинуклеарних антитіл, LE-клітин

Для визначення риб необхідні наступні матеріали і препарувальні інструменти: 1) шматок поліетиленової плівки, на яку кладуть рибу (свіжий або фіксований матеріал); 2) сантиметрова кравецька стрічка довжиною 150 см для вимірювання великих риб; 3) штангенциркуль довжиною 15-25 см; 4) простий вимірювальний циркуль; 5) металева сантиметрова лінійка довжиною 25-50 см; 6) ручна лупа; 7) пінцет; 8) скальпель; 9) препарувальні ножиці.

Визначати рибу краще всього в свіжому вигляді, коли в неї добре виражені забарвлення і всі інші ознаки. Якщо ж рибу необхідно зберегти, її слід помістити в лежачому положенні (для уникнення деформації тіла) у фіксатор - формалін або 70-градусний спирт.

Попередньо у великих риб роблять невеликі надрізи на черевці, щоб фіксатор проникав у внутрішні органи риби.

Для збереження природного забарвлення і еластичності тіла риб рекомендується взяти 20 г нітрату калію, 10 г ацетату и 10 г сульфату натрію. Все це розчинити в 100 мл гарячої води. Після охолодження розчину треба додати 30 мл формаліну і 20 мл гліцерину. Розчин профільтрувати.

Пояснення найголовніших морфологічних ознак, промірів і термінів

Визначення риб пов’язано з встановленням ознак, характерних для визначуваного виду. Наприклад, число луски в бічній лінії, кількість негіллястих і гіллястих променів у плавцях, число зябрових тичинок, зябрових променів, число хребців і ряд інших морфологічних ознак риби визначають шляхом прорахунку. Інші ознаки, необхідні для визначення риби, встановлюють шляхом промірів (наприклад, відносна довжина голови, довжина хвостового стебла, найбільша і найменша висота тіла та ін.).

Нижче наведені необхідні відомості про термінологію,морфологію, проміри риб, прийнятої у визначальних таблицях (рис.3.1): ав - вся довжина тіла - відстань від вершини рила до вертикалі кінця найдовшої лопаті хвостового плавця при горизонтальному положенні риби (до заднього краю хвостового плавця); ас - довжина тіла за Смітом; аd - довжина тіла без С (без хвостового плавця) - відстань від вершини рила до кінця лускового покриву; od - довжина тулуба - відстань від заднього краю зябрової кришки до кінця лускового покриву; ao - довжина голови (від вершини рила до заднього кінця зябрової кришки, без перетинки);

аn - довжина рила або предоковий відділ (відстань від вершини рила до переднього краю ока); np - діаметр ока (зазвичай береться поздовжній діаметр); ро - позаочноямковий відділ голови (відстань від заднього краю ока до заднього краю зябрової кришки без перетинки); lm - висота голови (висота голови у потилиці); gh - максимальна висота тіла (вимірюється в тому місці, де тіло найбільш високе); ik - мінімальна висота тіла - в найбільш низькому місці (зазвичай знаходиться поблизу основи хвостового плавця); aq - антедорсальна відстань (відстань від вершини рила до початку спинного плавця); rd - постдорсальна відстань (від вертикалі заднього краю основи спинного плавця по середній лінії тіла до кінця лускового покриву або кінця останнього хребця); az - антевентральна відстань (до початку основи черевного плавця; ay - антеанальна відстань (відстань від вершини рила до початку основи анального плавця); jd - довжина хвостового стебла (вимірюється від вертикалі кінця анального плавця до кінця лускового покриву по середній лінії тіла або до основи променів С); qs - довжина основи D; tu - найбільша висота D (висота найбільшого променя цього плавця).

Іхтіологічні терміни і визначення

 

Вивчаючи іхтіологічну термінологію завжди необхідно звертатись до графічного матеріалу (рис.3.1- 3.3) незалежно від наявності або відсутності посилку.

Абсолютна довжина тіла, загальна довжина тіла - див. Довжина тіла.

Анальний отвір - задній отвір.

Анальний плавець - підхвостовий, або заднєпрохідний, плавець, розташований позаду анального отвору. Кількість променів у плавцях має важливе систематичне значення. Наприклад, II-III 7-10 означає: в анальному плавці 2-3 негіллястих і 7-10 гіллястих променів.

Антевентральна відстань - відстань від вершини рила (або від переднього краю верхньощелепної кістки) до початку основи черевного плавця по прямій лінії.

Антедорсальна відстань - відстань від вершини рила до заснування перших променів спинного плавця по прямій лінії.

Бічна лінія - лінія пір або трубочок в лусці, що тягнеться з боків тіла, здебільшого від голови до хвостового плавця. У деяких риб число пор або трубочок не співпадає з кількістю поперечних рядів луски. Є види риб, у яких бічна лінія неповна, переривається. У риб без луски бічна лінія представлена ​​каналом, який відкривається назовні порами. Число луски чи пір бокової лінії - важлива систематична ознака. При відсутності бічної лінії або неповної бічної лінії підраховують число поперечних рядів луски.

Бризгальце - отвір, розташований позаду ока (наприклад, у осетрових.

Висота голови - висота у потилиці (над зябровими щілинами). Вимірюють над місцем прикріплення першого хребця до черепа.

Висота плавців - довжина найбільшого (самого довгого) їх променя.

Висота тіла (найбільша, найменша). Найбільша - відстань у самому високому місці тіла; найменша - відстань між найближчими точками спинного і черевного країв хвостового стебла.

Висота хвостового стебла - див Найменша висота тіла.

Геніпори - дрібні отвори в шкірі або сосочки з отворами на вершині, іноді зливаються у бахромки. Це одна з найпростіших форм органів бокових ліній. Зустрічаються на всьому тілі, аж до плавців. Найбільш помітні на голих ділянках, особливо на голові, на щоках.

Глоткові зуби - зуби, які розташовані на глоткових кістках. У коропових вони знаходяться на нижнеглоткових кістках, на п’ятій зябрововій дузі і розташовуються в один, два або три ряди. Щоб їх розглянути, треба, перерізавши м’язи, витягти через зябровий отвір п’яту зяброву дугу. Позначення числа глоткових зубів (формула): для однорядних, наприклад, 6-5, тобто з лівого боку 6 зубів, з правого - 5 (плітка). Для дворядних, наприклад, 3.5-5.3, тобто на лівій стороні в одному ряду 3, в іншому 5 зубів, з правого боку в одному ряду 5, в другому 3 (червонопірка, жерех). Приклад формули трьохрядовий зубів: 1.1.3-3.1.1 (сазан).

Горло - простір між місцем прикріплення зябрових перетинок і основою грудних плавців.

Грудні плавці - парні плавці, розташовані позаду зябрових отворів, у деяких риб під зябровими отворами або навіть попереду них (рис. 3.2).

Груди - частина черевної сторони тіла безпосередньо за основою грудних плавців.

Губи - м’які складки навколо рота. Розрізняють складні губи, дволопасні, м’ясисті.

Діаметр ока - діаметр рогівки. Розрізняють подовжній (горизонтальний), або довжину ока, і поперечний (вертикальний) діаметри ока.

Довжина анального плавця - довжина основи плавця від першого (хоча б зародкового) променя до основи останнього променя (або до кінця перетинки, якщо вона є).

Довжина черевного плавця - відстань від переднього краю плавця до його вершини (але не довжина найбільшого променя!).

Довжина голови - відстань від вершини рила (при закритому роті) до найбільш віддаленої точки кришкових кісток. Перетинку, що облямовує задній край зябрової кришки, до уваги не приймають.

Довжина грудного плавця - відстань від переднього краю плавця до його вершини (ні в якому разі не довжина найбільшого променя!).

Довжина рила (передочний відділ голови) - відстань від вершини рила до переднього краю ока.

Довжина спинного плавця - Довжина основи плавця від переднього (хоча б і зародкового) променю до останнього променю (або до кінця перетинки, якщо вона є).

Довжина тіла. Існують три способи вимірювання довжини тіла:

1) абсолютна довжина тіла (вся довжина тіла, повна довжина) - відстань від вершини рила до перпендикуляра, від кінця найдовшою лопаті хвостового плавця;

2) довжина тіла - відстань від кінця рила до кінця лускатого покриву біля основи хвостового плавця, а якщо луски немає, до основи променів хвостового плавця;

3) довжина тіла за Сміттом - у лососевих і деяких оселедцевих довжина до кінця середніх променів хвостового плавця.

Довжина хвостового стебла - відстань від вертикалі кінця основи анального плавця до кінця лускатого покриву (або до основи хвостового плавця, вважаючи посередині тіла).

Зяброві дуги - дуги, на яких розташовані зяброві тичинки і зяброві пелюстки.

Зяброва кришка - кісткова кришка (рис.3.2), що закриває зяброву порожнину.

Зяброві пелюстки - паличкоподібні або пластинчасті зростання, розташовані на зовнішній стороні зябрових дуг (утворюють власне зябра), що підтримують зяброву перетинку; вони прикріплені до першої дуги зябрового апарату.

Зяброві перетинки - обрамовують ззаду зяброві кришки і слугують для більш щільного закривання зябрових отворів.

Зяброві тичинки - кістяні або хрящові палички на передній стороні зябрових дуг. Число зябрових тичинок - важлива систематична ознака. Рахують їх на першій зябровій дузі.

Жировий плавець - невеликий плавець, розташований на спині за спинним плавцем і позбавлений променів.

Жучки - кісткові утворення у осетрових, які мають конічну форму і розташовані на тілі поздовжніми рядами.

Позаочноямковий простір - відстань від заднього краю ока до кінця зябрової кришки (без перетинки).

Позаямкові кістки - навколоочні кістки за очима.

Потилиця - місце над прикріпленням хребта до черепа (зазвичай над зябровою кришкою).

Потиличні горби - округлі підвищення з шипами на голові. Потиличні гребені - подовжені підвищення з шипами на голові.

Зуби - різні в різних видів по розташуванню та формі. Можуть розташовуватися на щелепах, сошнику, піднебінних кістках, язиці, губах, глоткових кістках (глоткові зуби). Розрізняють різцеві, стрілоподібні, щетинкоподібні, або волосоподібні, тривершинні зуби. Бувають зуби великі - ікла. У риб деяких видів зуби жувального типу або такі, що дроблять їжу.

За розташуванням розрізняють зуби щелепні, піднебінні, зуби на язиці і губні зуби. Рогові зуби міног розташовані на верхньощелепний і нижньощелепний пластинках, на поверхні ротової воронки (внутрішні та зовнішні бічні губні зуби) і язика. Серединні губні зуби можуть бути дво- і тривершинні.

Кіль - гострий край тіла (черева, спини або боків хвостового стебла). Кіль може бути покритий лускою або голий, шкірястий. У деяких видів оселедцевих і коропових кіль покритий особливої ​​форми кільовим лусочками.

Лоб - проміжок між очима.

Промені плавців - негіллясті і гіллясті. Негіллясті промені підрозділяються на нечленисті (жорсткі) і членисті (м’які на вершині, гнучкі). Гіллясті промені гілкуються або від самої основи, або у своїй верхній частині.

Міжочний простір, міжочний проміжок - те ж, що чоло.

Міжзябровий проміжок - перетинка, що розділяє зяброві порожнині.

Зяброві перетинки - або прикріплюються до міжзябрового проміжку, або утворюють над ним складку.

Піднебінна кістка - перша кістка у верхній частині рота.

Пілорічні придатки - відростки травного тракту пучкоподібної форми, розташовані перед шлунком або за ним.

Плавці - парні (грудні та черевні) і непарні (спинний, анальний, жировий і хвостовий). У деяких риб бувають додаткові плавці, розташовані за спинним і анальним. Плавці, крім жирового, складаються з променів і натягнутою між ними плавцевою перетинкою.

Підборіддя - простір на черевній стороні голови, між нижньою щелепою і місцем прикріплення зябрових перетинок.

Постдорсальна відстань (або постдорсальний простір) - відстань від вертикалі кінця спинного плавця до кінця лускового покриву (або до основи хвостового плавця, якщо луски немає), вважаючи середину тіла.

Передокова кістка - навколоочна кістка попереду ока.

Райдужна оболонка - кольорова частина судинної оболонки ока навколо зіниці.

Розщіп - ряд розширених лусок, що оздоблюють анальний отвір і основу анального плавця.

Рот. Його розташування (рис.3.3) - систематична ознака. Розрізняють такі види рота: верхній рот - нижня щелепа сильно виступає вперед і розріз рота спрямований вгору; напівверхній рот - нижня щелепа дещо виступає вперед; кінцевий рот - щелепи видаються однаково, розріз рота спрямований по довжині тіла; напівнижній - верхня щелепа видається вперед трохи більше нижньої; нижній рот - рило видається над нижньою щелепою; висувний рот - утворює у відкритому стані трубку, яка при закриванні рота складається. Розрізняють також за формою поперечний, косий і напівмісячний роти.

 

Рило - передоковий простір.

Рильний майданчик - частина рила між передніми кінцями верхньощелепних кісток (добре виражено у сигів).

Спинний плавець - один або два. Наприклад, III 8-9 означає: у спинному плавці три негіллясті промені і від 8 до 9 гіллястих. Якщо два спинних плавця, то промені першого плавця позначають римськими цифрами, гіллясті промені другого - арабськими. Якщо спинні плавці відокремлені один від одного, то між цифрами, що характеризують перший і другий плавець, ставлять кому. Наприклад, XIII-XVI, 1 - III 13-15 (окунь) означає: два спинних плавця, не злиті разом; в першому плавці від 13 до 16 колючих променів, у другому - від 1 до 3 негіллястих променів і від 13 до 15 гіллястих. Якщо у формулах дужки, то це значить, що величини, проставлені в дужках, бувають лише в поодиноких випадках. Це відноситься як до формул плавців, так і до формул бічної лінії.

Товщина голови - найширше місце голови у області зябрових кришок.

Хвостовий плавець - складається з спинної і черевної лопатей.

Хвостове стебло - частина тіла, розташована позаду анального плавця або анального отвору.

Щелепи - верхня і нижня. Верхня щелепа у костистих риб утворена верхньощелепною і міжщелепною кістками, які можуть бути з зубами або без них. Нижня щелепа костистих риб утворена нижньощелепною кісткою, на якій є зуби.

Луска - зовнішній покрив риб (рис. 3.4): циклоїдна луска - тонкі округлі платівки; ктеноїдна луска - більш щільні пластинки, з зубками на вільному (задньому) краї; ганоїдна луска - ромбовидні пластинки, покриті емалеподібною речовиною; плакоїдна луска - платівки із зубчиками (у акул, скатів).

Щоки - простір між оком і заднім краєм передкришки.

Характеристика рядів круглоротих і риб

 

Визначальні таблиці починаються з визначення родин. При сумнівах у процесі визначення корисно звернутися (для перевірки правильності визначення родини) до характеристики відповідного ряду.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)