АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

КУРСОВОЇ ТА ДИПЛОМНОЇ РОБІТ

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. II Методика виконання курсової роботи.
  3. V Оформлення звіту з переддипломної практики
  4. VI. Методичні вказівки до виконання курсової роботи.
  5. VII. Тематика курсових робіт з аналізу фінансів підприємств
  6. Абсолютне погіршення становища робітничого класу
  7. Аналітична оцінка робіт
  8. Б) Угода про партнерство та співробітництво
  9. Боротьба трудящих сільського господарства проти гноблення монополій І великих землевласників у капіталістичних країнах. Аграрні програми комуністичних І робітничих партій
  10. Варіанти контрольних робіт
  11. Варіанти контрольних робіт розподіляються серед студентів згідно порядкового номера списку групи (який варто уточнювати в заочному деканаті).
  12. Вибір та порівняння декількох схем навантажувально-розвантажувальних робіт

ПЕРЕДМОВА

 

 

Виконання курсової та дипломної робіт – важливий етап індивідуальної роботи студента, його зростання як фахівця, здатного до інноваційної діяльності. Уміння логічно, структуровано викласти результати власного наукового дослідження, безперечно, підтверджує рівень вільного володіння інформацією в галузі міжнародних відносин, ступінь глибокого і творчого усвідомлення важливих питань обраної спеціальності. З огляду на це вагомим фактором є спроможність студента визначити й проаналізувати проблему, розробити та обґрунтувати альтернативні пропозиції щодо найбільш доцільного шляху її вирішення. Набуття студентами спеціальностей «Міжнародні відносини» та «Міжнародна інформація» умінь та навичок роботи з інформаційними джерелами обумовлене також постійним ускладненням міжнародних процесів і явищ, що, у свою чергу, приводить до еволюції методів дослідження міжнародних відносин. Для об’єктивної оцінки рівня дослідження певної проблеми важливою умовою є дотримання єдиних стандартів, правил та принципів.

Дані методичні рекомендації призначені для адаптування загальнонаукових стандартів до оформлення курсової та дипломної робіт із урахуванням специфіки спеціальностей «Міжнародні відносини» та «Міжнародна інформація». Їх укладено на основі наукових праць із міжнародних відносин та відповідно до державних стандартів щодо правил оформлення наукової літератури. Розроблений план роботи над курсовою та дипломною роботами, детальний опис їх структури з аналізом змісту складників, уможливлює процес визначення студентом головних етапів здійснення дослідження.

Сутність курсової та дипломної робіт полягає в поглибленому вивченні однієї з проблем міжнародних відносин та зовнішньої політики, що сприяє підвищенню теоретичного рівня підготовки студента. Методичні рекомендації ж сприяють систематизації наукової діяльності студента для досягнення оптимального ефекту.

Методичні вказівки зорієнтовані допомогти студентам-громадянам зарубіжних держав (Азербайджану, Вірменії, Китаю, Палестини, Росії, Сирії, Туркменістану тощо), що навчаються в ДНУ на факультеті суспільних наук і міжнародних відносин, дистанційно набути навичок наукової роботи, використовуючи інформаційні ресурси наукових центрів своїх країн.


СУТНІСТЬ І ЗАВДАННЯ

КУРСОВОЇ ТА ДИПЛОМНОЇ РОБІТ

Згідно з Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах України курсову та дипломну роботи студенти виконують з метою закріпити, поглибити і узагальнити знання, набуті за період навчання. Це важливі види їх самостій­ної роботи, у процесі виконання якої під керівництвом профе­со­рів та доцентів кафедри міжнародних відносин вони опановують методи та набува­ють уміння проводити наукові дослідження.

Сутність курсової та дипломної робіт – набути навички аналізу проблем міжнародних відносин та світової політики XX – початку XXI ст., як-от: сукупності політичних, економічних, соціальних, ідеологічних, культурних і науково-технічних, дипломатичних, військових, екологічних та інших зв’язків і взаємовідносин між державами та інтег­раційними угрупованнями; різних систем і типів міжнародних відносин, співвід­ношення сил на світовій арені, національних інтересів держав тощо; глобальних і регіональних проблем міжнародних відносин та світової політики в умовах постбіполярності у 90-ті рр. XX – на початку XXI ст.; ролі і місця незалежної України в сучасних міжнародних відносинах.

Розкриття теми курсової та дипломної робіт передбачає логічну цілісність, послідовність, доказовість, аргументованість, відповідність сучасним вимогам і мають містити: поглиблений аналіз досліджуваної теми; самостійне дослідження, розрахунки, виконані на комп’ютері; обґрунтовані пропозиції щодо вдосконалення діяльності досліджуваного об'єкта.

Курсові роботи – це наукова розробка конкретної теми у незначному обсязі в процесі навчання за фахом, результат самостійного застосування понятійного і методологічного апарату науки, своєрідні прототипи майбутніх наукових досліджень, необхідні етапи, що передують написанню і захисту дипломних робіт.

Дипломні роботи студенти виконують на завершальному етапі навчання у вищому закладі освіти. Як наукове дослідження вони передбачають: систематизацію, закріплення, акумуляцію теоретичних і практичних знань зі спеціальності та застосування їх у вирішенні конкретних наукових, виробничих та інших завдань; розвиток навичок самостійної роботи і опанування методики дослідження, пов’язаної з темою роботи.

Дипломна робота – завершене дослідження в галузі міжнародних відносин, яке виявляє наукові інтереси, спроможності і творчі можливості студентів, характеризує підсумковий рівень кваліфікації випускника кафедри міжнародних відносин.

Дипломні роботи захищають згідно з навчальним планом спеціальностей «Міжнародні відносини» та «Міжнародна інформація» освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавр» – на 4-му курсі після 8-го семестру, дипломні роботи освітньо-кваліфікаційний рівень «спеціаліст» – на 5-му курсі після 10-го семестру, освітньо-кваліфікаційний рівень «магістр» – після 3-го семестру.

Роботи мають бути належно оформлені, мати всі необхідні супровідні документи, виконані і подані на кафедру в термін, визначенийграфіком навчального процесу.

Виконання курсової та дипломної робіт уможливлює процес поглиблення знань зі спеціальності та отримання навичок у галузі вирішення практичних завдань. Це потребує від студента не тільки знань загальної і спеціальної літератури за темою, а й умінь проводити дослідження, пов'язувати питання теорії з практикою, робити узагальнення, формулювати висновки та пропозиції щодо поліпшення ефективності функціонування сфери міжнародних відносин.

Під час написання курсової та дипломної робіт необхідно зібрати теоретичний, фактичний, статистичний, довідковий та аналітич­ний матеріали, використовуючи такі джерела: архівні матеріали і документи, збірники матеріалів і документів, нормативні матеріали, статистичні збірники, довідники, наукову пе­ріодику і пресу, мемуарну, науково-аналітичну літературу (навчальні посібники, монографії, наукові статті тощо). Підбір і накопичення інформації, поглиблення знань за темою курсової або дипломної робіт у більшості випадків має творчий характер і містить елемент наукового дослі­дження. Важливо при цьому вивчити найсуттєвіші риси та особливості об’єкта дослідження. У курсовій та дипломній роботах студент має конкретно і послідовно викласти результати самостійних досліджень і теоретично обґрунтувати висновки.

Кожному студенту призначають наукового керівника, який надає йому науково-методичну допомогу у самостійній діяльності над курсовою та дипломною роботами. Науковий керівник здійснює індивідуальне консультування студента, допомагає йому скласти план роботи, а також контролює дотримання графіка виконання, рецензує частини роботи і завершений рукопис, готує студента до захисту.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)