АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПРОЦЕДУРА РЕЦЕНЗУВАННЯ ТА ЗАХИСТУ РОБОТИ. Курсові та дипломні роботи, оформлені належним чином, та завдання по­дають на перевірку науковому керівникові у визначені терміни

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. II Методика виконання курсової роботи.
  3. II. ЗМІСТ І ОФОРМЛЕННЯ РОБОТИ
  4. II. Оформлення і порядок захисту курсового проекту
  5. IX. СИГНАЛИ, ЩО ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ ПІД ЧАС МАНЕВРОВОЇ РОБОТИ
  6. VI Поточний контроль виконання роботи
  7. VI Поточний контроль виконання роботи
  8. VI Поточний контроль виконання роботи
  9. VI Поточний контроль виконання роботи
  10. VI. Методичні вказівки до виконання курсової роботи.
  11. VIІ Поточний контроль виконання роботи
  12. VІ. ЗАХОДИ ДЛЯ ЗАХИСТУ ПЕРСОНАЛУ ОГД

 

 

Курсові та дипломні роботи, оформлені належним чином, та завдання по­дають на перевірку науковому керівникові у визначені терміни.

На підставі поданого тексту дипломної роботи та відгуку керівника на засіданні кафедри ухвалюють висновок про допущення роботи до захисту та передачі її на рецензування.

Переплетену курсову або дипломну роботу студент подає на кафедру за 7 днів до затвердженої дати офіційного захисту. До дипломної роботи також додаються відгук наукового керівника та зовнішня рецензія. Курсову та дипломну роботи обов’язково реєструють на кафедрі.

Курсові роботи захищають перед комісією, до складу якої входять викладачі кафедри, що мають науковий ступінь. На початку захисту протягом 5 – 7 хв. студент робить доповідь із зазначенням актуальності, мети, завдань, об’єкта, предмета, основних результатів дослідження. Після завершення виступу йому ставлять запитання, на які він зобов’язаний дати аргументовану та вичерпну відповідь.

Керівник дипломної роботи готує письмовий відгук, у якому дає короткий опис роботи, зазначає її актуальність, обґрунтованість та достовірність результатів, їх значення, характеризує фаховість студента, ступінь самостійності і довершеності дослідження. Для дипломної роботи науковий керівник робить висновок про можливість допуску до захисту в ДЕКу.

Склад рецензентів затверджує у наказі ректора про затвердження тем дипломних робіт студентів.

Рецензію подають у письмовому вигляді в довільній формі. Рецензент звертає увагу на відповідність змісту роботи до завдання, аналізує актуальність обраної теми, практичну значущість виконаної дипломної роботи, висвітлює, конкретну особисту участь автора в досягненні цілей і вирішенні поставлених завдань, глибину теоретичної підготовки, ступінь достовірності і обґрунтованості положень. Крім того, рецензії фіксують:

- висновки щодо застосування у роботі сучасних методів дослідження, методичних дів до вдосконалення діяльності зовнішньополітичних органів держав згідно з напрямком теми дипломної роботи;

- оцінку конкретних пропозицій, рекомендацій щодо вдоско­налення управління певними аспектами діяльності, підвищення його ефективності;

- оцінку загальних вражень від дипломної роботи (оформлення, стиль і грамотність викладу тексту тощо);

- інші питання на його розсуд;

- висновок про відповідність якості виконаної дипломної роботи вимогам наукового дослідження, про можливість допу­щення її до захисту і висловлює пропозиції щодо оцінки роботи за чотирибальною системою: «відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно». Слід зауважити, що незадовільна оцінка рецензента не є підставою для відхилення роботи від її захисту.

Студент має ознайомитися з відгуком наукового керівника та рецензією не пізніше, ніж за тиждень до дня захисту.

До захисту курсових та дипломних робіт допускають студентів, які виконали всі вимоги навчального плану та освітньо-професійної програми з відповідного напряму підготовки.

За умови успішного складання державного екзамену з фаху захист дипломної роботи відбувається на відкритому засіданні державної екзаменаційної комісії, графік роботи якої затверджує ректор ВНЗ.

Дипломну роботу передають до державної екзаменаційної комісії з усіма супровідними документами, до яких належать:

– дипломна робота з висновком кафедри про допуск студента до захисту;

– завдання на дипломну роботу студенту;

– подання голові державної екзаменаційної комісії щодо захисту дипломної роботи;

– відгук наукового керівника;

– рецензія на роботу;

– додаткові матеріали, які характеризують наукову і практичну цінність роботи: друковані статті, документи про практичне її застосування тощо.

Під час підготовки до захисту студент має погодити зі своїм науковим керівником складену ним стислу доповідь щодо дипломної роботи і підготовлені наочні матеріали (до трьох сторінок із найважливі­шими ілюстративними матеріалами, оформленими у вигляді плакатів, прозірок для проектора або роздавального матеріалу, а також слайдів, фотографій, макетів, рекламних проспектів тощо).

Захист дипломної роботи відбувається українською мовою. Іноземні студенти мають право захищати дипломну роботу російською мовою. Магістри спеціалізації «Globalization and Global governance» захищають дипломну роботу англійською мовою. Тривалість доповіді – 5-10 хв. Вона повинна відображати: обґрунтування актуальності теми, мету і завдання роботи, основні результати аналізу проблеми і творчі розробки автора. Особливу увагу звертають на обґрунтування пропозицій і рекомендацій та оцінку ефективності їх практичного застосування. Слід звернути увагу на висловлені рецензентом зауваження, у доповіді бажано подати аргументовану відповідь на них.

Захист дипломної роботи проводиться на відкритому засіданні Державної екзаменаційної комісії, на якому можуть бути присутні всі бажаючі.

Процедура захисту протоколюється секретарем комісії.

Студент стисло доповідає комісії сутність проведеного дослід­ження, дає оцінку отриманим результатам, ілюструючи доповідь посиланням на наочні матеріали. Наочні матеріали послуговують ілюстрацій ним складником доповіді студента і забезпечують повноту висвітлення всіх положень, які підлягають захисту.

Після завершення виступу студента секретар ДЕКу зачитує відгук наукового керівника та рецензію на дипломну роботу, дипломник має можливість відповісти на всі зауваження рецензента.

Під час захисту дипломної роботи члени ДЕКу, присутні на захисті викладачі, фахівці можуть ставити студентові запитання щодо змісту дипломної роботи. Відповіді студента мають бути конкретними, аргументованими і лаконічними.

Після відповіді студента на запитання оголошують відгук наукового керівника виконаної дипломної роботи.

За результатами захисту дипломної роботи ДЕК на закритому засіданні ухвалює рішення щодо оцінки захисту і роботи (врахо­вують відгук керівника, рецензента, зміст доповіді, відповіді на запитання), про присвоєння спеціалісту відповідної кваліфікації і про видачу йому диплома державного зразка. На закритому засіданні державна екзаменаційна комісія відкритим голосуванням простою більшістю голосів оцінює роботу за 40-бальною шкалою.

Оцінку дипломних робіт оголошує голова ДЕКу після завершення закритого засідання комісії.

Результати роботи ДЕКу відображаються у протоколі, до якого вносять результати захисту, записують запи­тання членів ДЕКу і присутніх на захисті, окремі думки членів ДЕКу, зазначають отриманий освітній рівень, а також назву державного документа про освіту (диплом), який видається випускникові ВНЗ. Протокол підписують голова і члени ДЕКу, що брали участь у засіданні.

Державна екзаменаційна комісія після завершення роботи складає звіт, у якому зазначають: основні кількісні показники стосовно рівня і якості успішності на проведених екзаменах і захистах; характеристики виконаних дипломних робіт щодо можливості впровадження конкретних пропозицій у практику зовнішньополітичної чи зовнішньоекономічної діяльності держави або установ, щодо рівня застосування сучасних інформаційних і комп'ютерних технологій в аналітичних дослідженнях тощо. У звіті також відображають рекомендації ДЕКу про продовження окремими студентами подальшого навчання в аспірантурі.

Студента, що одержав на захисті дипломної роботи незадовільну оцінку, відраховують з університету. Замість диплома йому видають академічну довідку встановленого зразка. Студента, який не захистив дипломну роботу, допускають до повторного захисту через рік за визначеною процедурою.

Студент, який без поважних причин не з’явився на засідання ДЕКу, вважається неатестованим і має право на повторний захист протягом трьох років після закінчення університету.

Якщо захист дипломної роботи не відбувся з поважних причин, про що студент у ДЕК має подати відповідні документи, ректор ВНЗ може подовжити термін його навчання до наступного терміну роботи ДЕКу з захисту дипломних робіт (не більше, як на один рік).

Дипломні роботи зберігають у бібліотеці Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара протягом п’яти років.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)